Suomi
Gamereactor
arviot
Morphite

Morphite

Ei-kenenkään Morphiten jäljillä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Morphite-avaruusseikkailu on kuin No Man's Sky- ja Metroid Prime -pelien ristisiitos. Naissankari seikkailee avaruudessa tutkimassa vieraita planeettoja, skannailee vastaantulevia elämänmuotoja ja haalii itselleen arvokkaita mineraaleja ja uusia varusteita, joiden avulla päästään käsiksi vaikkapa räjäytettävän kiviseinän takana odottaviin aarteisiin. Samalla ammuskellaan salaperäisen Morphite-aineen perässä olevia konnia ja selvitellään maailmankaikkeudesta kuulemma kadonneeseen mönjään liittyviä salaisuuksia.

Morphite muistuttaa sarjakuvamaisella ja neonvärillisellä maailmallaan melkoisesti No Man's Skyta, vaikka grafiikka onkin tyyliltään hivenen yksinkertaisempaa. Planeettojen kamarilla käyskentelevät elikot ovat hauskan persoonallisia silmälasipäisine lehmineen ja koirankokoisine avaruusetanoineen. Kun Morphiten sankaritar ottaa ensiaskeliaan uudella, täysin hiljaisella taivaankappaleella ja juoksee ensimmäisessä persoonassa skannaamaan lähintä puuta, tunnelma on täyttä Metroid Primea.

Ainoana harminpaikkana planeetoilla on niiden autius ja käytävämäinen putkimaisuus, ja vähänkin avarampaan kohtaan on sijoiteltu laskelmoidun kitsaasti ruohonkorsia, kiviröykkiöitä ja laiduntavia luontokappaleita. Mass Effect: Andromedan hiekkalaatikkomaisten erämaiden jälkimainingeissa tällainen yliyksinkertaistaminen jättää mielenkiintoiset miljööt turhan paljaiksi. Morphiten jäljittäminen johtaa sankarittaren temppeleihin, jotka eivät materiansiirtolaitteineen, happoaltaineen ja painikkeiden rämpyttämisen varaan rakennettuine aivopähkinöineen tarjoa mitään uutta saati oivaltavaa. Juonikin etenee ennalta-arvattavasta juonenkäänteestä toiseen, eikä varsinaisesti säväytä tapahtumillaan missään vaiheessa.

MorphiteMorphiteMorphiteMorphite

Äänimaailma koostuu unohdettavasta mutta tunnelmaa oivasti rakentavasta teknopiipityksestä, joka soi dialogin kannalta jatkuvasti vähän turhan lujalla. Sankaritar ja tukikohtana toimivalla avaruusasemalla askaroiva Mr. Mason mumisevat vuorosanansa niin hiljaa, että ilman tekstityksiä jorinat kaikuisivat pelimusiikin kuurouttamille korville. Morphite tarjoaa todellisen piristysruiskeen kissamaisesta tekoälyapurista, joka kommentoi brittiaksentillaan sankarittaren tekosia joka välissä - nuivaa huumoria lentää niin tiheään tahtiin, että osumia tulee enemmänkin kuin kohtalaisesti.

Tämä on mainos:

Siinä missä planeettojen tutkiminen skannauksineen ja räiskintöineen toimivat varsin hyvin ja luontevasti, pelin avaruusosuudet ovat unettavan tylsiä. Uutta taivaankappaletta lähestyessään pelaaja saattaa joutua joko taisteluun avaruuspiraatteja vastaan tai väistelemään asteroidilaumaa, ja kummatkin osuudet kärsivät aluksen käsittämättömän kehnosta ja aivan liian kiikkerästä ohjauksesta. Asteroidimyrskystä selviäminen muuttuu turhauttavan nopeasti kivimurikoiden kanssa ketjukolaroinniksi, mutta onneksi Morphite on vaikeustasoltaan varsin anteeksiantavainen - kuolema palauttaa pelaajan lähinnä pari askelta taaksepäin, eivätkä rahavarat ja skannaukset häviä mihinkään. Avaruudessa liikkumista piristävät edellä mainittujen ohella lukuisat kauppa-asemat ja kiertävät kaupustelijat, joiden myymillä vehkeillä pelaaja voi päivittää niin omaa sotisopaansa, tähtirekeään kuin aseitaankin.

Tyylikäs ja persoonallinen Morphite on pitkän päälle pelatessa aivan liian paljon itseään toistava kokemus, joka rakentuu tasan planeettojen koluamisen ja avaruudessa suihkimisen varaan. Sen hienovaraisessa tunnelmassa ja hiljaisissa, salaperäisissä planeetoissa on kuitenkin omanlaistaan vetovoimaa, jonka tenhoavuus riippuu ihan pelaajasta itsestään - huomattavasti sisältörikkaampaa ja tarinavetoisempaa avaruusseikkailua haikailevien kannattaa tutustua pikemminkin Mass Effect -sarjan tuotoksiin.

MorphiteMorphite
HQ
Tämä on mainos:
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Erittäin persoonallinen ulkoasu, riemastuttava hahmosuunnittelu, kutkuttava tunnelma, runsaasti tekemistä
-
Epätasainen äänimaailma, turhauttavat avaruusosiot, kenttäsuunnittelultaan tylsät planeetat ja temppelit, tylsä juoni
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Arviossa Morphite

Arviossa Morphite

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Gamereactorin avustaja Petter Lundberg arvioi Morphiten, joka innoittuu selvästi No Man's Skysta ja Metroid Primesta. Lue arvio täältä.Ladataan seuraavaa sisältöä