Suomi
Gamereactor
arviot
Moss: Book II

Moss: Book II

Satumaisen seikkailun jatkotarina ihastuttaa näyttävällä ilmeellään ja omaperäisellä pelityylillään.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Moss: Book IIMoss: Book II

Muutaman vuoden takainen tasoloikka Moss (Polyarc, 2018) yllätti positiivisesti näyttävällä grafiikallaan ja persoonallisella otteellaan tyylilajiin ollakseen VR-peli. En kuitenkaan uskonut pelin koskaan saavan jatkoa. Nyt kuin tyhjästä Moss: Book II on kuitenkin julkaistu, ja olen valmis lähtemään uuteen seikkailuun urhean Quill-hiiren kanssa.

Pelastettuaan setänsä Arcanen kynsistä Quill huomaa itse olevansa jahdattu. Pahan voimat haluavat Quillin hallussa olevan taikalasin, jotta he voisivat hallita koko Mossin valtakuntaa. Quillilla on kuitenkin idea, jonka avulla hän saa kertaheitolla ajettua pahuuden pois. Hän tarvitsee vain pelaajan apua.

Moss: Book II jatkaa suoraan siitä, mihin ensimmäinen peli päättyi. Pelaaja omaksuu taas henkiolennon roolin, joka pelkän seuraamisen sijaan myös auttaa Quill-hiirtä tämän seikkailussa. Tasoloikan satumainen tarina johdattaa kaksikon läpi lukuisten vaarojen ja pulmien värikkäässä Mossin valtakunnassa. Seikkailun ohella tarinaa seurataan myös kirjan sivuilta kertojan voimin. Tämä osuus on tehty tunnelmallisesti, mutta silti se tällaisessa laajuudessa käy hieman puuduttavaksi, ja muuten sulavaa menoa keskeyttäväksi.

Tämä on mainos:
Moss: Book IIMoss: Book II

Moss: Book II hyödyntää tehokkaasti ja persoonallisesti Playstationin Dualshock-ohjainta. Tatin avulla liikutellaan Quilliä ja napeista tämän saa iskemään aseella ja hyppäämään, joka toimii myös väistönä. Henkiolennon komentoja aktivoidaan liipaisimista, ja liikettä hallitaan Dualshockia liikuttelemalla, jolloin VR-kamera tulkitsee ohjaimen keulavalon paikkaa. Valon puutteen takia peliä ei voi siis pelata Playstation 5:n Dualsense -ohjaimella. Molempia hahmoja tarvitaan niin taistelussa kuin pulmissakin, ja peli tekee hyvää työtä näiden kahden tasapainoisessa hyödyntämisessä. Muutamaan nappiin rajoitetut toiminnot tekevät taisteluista selkeitä ja pulmienkin ollessa lähinnä tavaroiden liikuttelua tai aktivoimista saa pelistä hyvän kokonaishallinnan.

Moss: Book II -pelissä menoa seurataan paikoillaan vaihtuvien alueiden yläpuolelta. Rajattu näkökenttä mahdollistaa laitteen tehojen käytön graafisiin herkkuihin, jota todellakin on hyödynnetty. Peli näyttää kuin miniatyyrisetiltä, jota pääsee ihastelemaan parhaalta paikalta. Kentät pursuavat yksityiskohtia ja hahmot on mallinnettu viimeisen päälle huolella, jotka luonnollinen liikeanimointi sitten herättää henkiin. Valo- ja partikkelitehosteet saavat alueet eloisiksi ja erittäin tunnelmallisiksi. Hyvän kenttäsuunnittelun ansiosta Quill liikkuu välillä kauempana ja välillä aivan pelaajan vieressä saaden immersion maailmaan tuntumaan paremmalta kuin useissa silmistä kuvatuissa VR-peleissä. Näin ihastuttava silmäkarkki näkyy kuitenkin häiritsevän pitkinä lataustaukoina, jotka ovat vielä kaiken lisäksi pelkkää mustaa ruutua. Playstation 5 sentään pyörittää peliä sujuvasti.

Moss: Book IIMoss: Book II
Tämä on mainos:

Äänipuoleen on yhtä lailla laitettu taitoa ja sydäntä. Eri kentät huomioidaan omilla taustaäänillä aina luolien tippuvista vesipisaroista taivaan tuulen huminaan. Quillin kävelystä kuuluu suloinen läpsyttely ja taisteluissa hiiri ähisee suloisesti. Konemaiset ötökkävihulaiset raksuttavat ja säksättävät juuri niin omaperäisesti kuin miltä ne näyttävätkin. Pelin kerronta on tehty tunteella luoden vahvaa satumaista olemusta pelille. Tunnelman ja ison seikkailun fiiliksen lyö lukkoon laadukas orkesterimusiikki, joka osaa reagoida tilanteisiin nostattaen tunteet pintaan tarpeen tullen.

Moss: Book II on mainio jatko-osa, jota en osannut odottaa. Peli jatkaa ensimmäisen osan laadukkaalla tiellä onnistuen tehostamaan pelikokemusta entistä näyttävämmällä ulkoasulla. Näin pelaaja oikeasti pysähtyy ihastelemaan maisemia lukuisia kertoja. Lisäksi entistä monipuolisemmilla tapahtumilla yhdistellään hauskoja pulmia ja reipasta toimintaa. Hidastempoiset satutuokiot kirjan parissa hieman jarruttavat menoa pitkin matkaa, mutta nämäkin hetket on toteutettu sen verran antaumuksella, etteivät ne ennätä häiritä liikaa. Kaiken kaikkiaan Mossin jatko-osa on jälleen kerran ihanan raikas tuulahdus laadukasta VR-seikkailua, jonka taianomaiseen maailmaan yksinkertaisesti kannattaa uppoutua.

HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Upea audiovisuaalinen kokemus, hyvä kenttäsuunnittelu, omaperäinen pelimekaniikka
-
Ei tue Playstation 5.n ohjainta, pitkät mustat lataustauot, sujuvuutta jarruttavat tarinasessiot
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Moss: Book IIScore

Moss: Book II

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Satumaisen seikkailun jatkotarina ihastuttaa näyttävällä ilmeellään ja omaperäisellä pelityylillään.

0
Moss: Book II saapuu keväällä 2022

Moss: Book II saapuu keväällä 2022

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

VR-peli Mossin jatko-osa on toki ollut tulossa, mutta tarkka aika ei ole ollut tiedossa. Nyt sitten kehittäjä Polyarc on paljastanut, että Moss: Book II saapuu keväällä...Ladataan seuraavaa sisältöä