Suomi
Gamereactor
laitearviot

MSI Claw ei ole suositeltava ostos

MSI haluaa kilpailla Steam Deckin kanssa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Olen iloinen käteen mahtuvien peli-PC-laitteiden kehityksestä. Minulle sopii se, että mukana kulkee mittava valikoima pelejä, jotka muuten ovat saatavilla ainoastaan PC:lle. Juuri tämän vuoksi ostin itselleni Steam Deck OLEDin, josta olen ollut kovasti innoissani.

Mihin siis MSI Claw mahtuu? Ei oikein mihinkään. Ei ainakaan kovin hyvin. Testissä oli A1M-malli, johon on saatavilla jopa Intel Core Ultra 7 CPU, 16GB LPDDR5-6400MHz RAM, 1TB tilaa m.2 2230 -ajurin ja Intel Arc -grafiikan kera. Tarkemmin sanoen testissä oli Ultra 7-155H, CPU 16 ytimellä, joista kuusi ovat Performance-ytimiä, kahdeksan ovat Effencient-ytimiä ja kaksi Low Power E -ytimiä. Vauhtia on enimmillään 4,80 GHz Turbolla. Näen ensimmäistä kertaa käteen mahtuvan peli-PC:n käyttävän Inteliä, ja ehkä sille on syynsä.

MSI Claw ei ole mitenkään erottuvan hyvin suunniteltu, mutta laitteisto itsessään on pätevä. Molemmat Hall Sensorin analogiratkaisut niin ristiohjaimelle kuin ABXY-napeille toimivat hyvin. Lisäksi kaksi 2 W kaiutinta ovat riittävän hyvät, WIFI 7 ja Bluetooth 5.4 takaavat nopeat yhteydet niin internetille kuin kuulokkeille tarpeen niin vaatiessa.

Tämä on mainos:

Näyttö on sekin pätevä. Kyseessä on 7" 1080p IPS LCD lukemissa 120 Hz. Kyseessä on kosketusnäyttö, ja IPS-teknologian avulla saavutetaan noin 500 NITS eli siis pystyvä HDR-pelaaminen luonnistuu. Näyttö lisäksi on helposti 100% sRGB-väreissä, joten kaikki on siltä osin kunnossa. MSI Claw jättää mukaan paksut reunat näytölle niin ylä- kuin alapuolellakin. Niin ei pitäisi olla.

Testaamiseen olen koettanut valita kattavan valikoiman jokseenkin isoja pelejä. Osa tukee uutta XeSS-teknologiaa, ja osa taas ei. Listan voi katsoa täältä. Esittelen valikoiman, joiden perusteella muodostin oman käsitykseni Claw'sta.

Ultra 7-155H pystyy lisäämään tehoa lukemaan 40W TDP. Moinen ei kuitenkaan näy varsinaisessa suorituskyvyssä. Yksittäisissä peleissä eroa saattaa olla paljonkin, sillä laturin kiinni laittaminen mahdollistaa lisätehon saamisen CPU:sta. Ruudunpäivityksen ero saattaa olla luokkaa 10 fps. Ongelmana on, ettei Intelin Ultra Core CPU:lle ole vielä riittävän laajaa tukea. Näin optimoinnin puute saattaa olla se ongelma eikä niinkään varsinainen tehon puute. Cyberpunk 2077 on hyvä esimerkki. Claw antaa keskimäärin 25fps, 720p kera FSR ja asetukset Mediumilla. Silti nykiminen oli jatkuvaa, ja pelaaminen miltei mahdotonta. Näin ollen laturin käyttö auttaa selvästi. XeSS auttaa, joka on Intelin oman Xe Super Sampling -ominaisuus. Cyberpunk 2077 -pelissä Steam Deck on silti parempi.

Horizon: Zero Dawn saavutti keskimäärin vähän yli 35 fps, 720p kera FSR alitehoisena. Steam Deck puolestaan pääsee helposti 50-55 fps tulokseen. Shadow of the Tomb Raider kärsii samasta ongelmasta vähäisemmässä määrin, ja tässä MSI Claw on parempi kuin Steam Deck yli 50 fps tuloksella. MSI Claw ei siis ole huono pyörittämään isoja pelejä, mutta se ei myöskään tee sitä paremmin kuin kilpailijansa. Forza Horizon 5 on virallisesti XeSS-tuettu, ja tulos oli ruudunpäivityksen osalta parempi kuin ROG Allyssa tasolla 720p ja Medium. Kokonaisuutena voi sanoa, ettei MSI Claw oikeastaan koskaan suoriutunut Steam Deckia paremmin.

Tämä on mainos:

MSI Claw'ssa on 53 Whr akku, ja virrankulutus on suurta jopa joutokäynnillä. Toisin sanoen puolentoista tunnin peliaikaan voi olla vaikea päästä. Tunti tai puoli tuntia ovat lähempänä. MSI Claw kuumenee selvästi enemmän kuin Steam Deck OLED, ROG Ally ja Lenovo Legion Go. Takana ja yläosassa oleva rei'itys kuitenkin poistaa tehokkaasti lämpöä. Mukana on Cooler Boost HyperFlow, ja sisäinen jäähdytys on varsin hiljainen. Puolen tunnin pelaamisen jälkeen lämpö kuitenkin nousi 95 asteeseen. Puhallusta voi toki lisätä, ja se toimii.

Ohjelmistona MSI Centre on kohtuullinen. MSI Claw'sta on tehtävä Windows 11 -tietokone, ja vaaditaan myös Intelin erityisiä ajureita. Latasin kaikkiaan viisi Intel Arcille, Iris Xelle ja muille tarvittaville teknologioille. Windows 11 kaatui kerran asennusvaiheen aikana. Lisäksi Windows 11:n käyttö on hankalaa. Ajoittain pelien käynnistäminen vaatii aivan liikaa kikkailua, mitä ei haluaisi tehdä maksettuaan ison hinnan itse laitteesta.

Kannattaako MSI Claw ostaa? En voi suositella mitään Windows-pohjaista käteen mahtuvaa peli-PC-laitetta. Phil Spencer itse on sanonut, että työn alla on parempi käyttöliittymä tällaisille pelilaitteille. Jos kuitenkin tykkää säätää ja kääntää, saattaa laitteen hinta kuitenkin tehdä aikeista lopun. MSI Claw on kalliimpi kuin Steam Deck OLED. MSI Claw saattaa tulevaisuudessa hioutua paremmaksi, mutta tällä hetkellä sitä ei voi suositella.

MSI ClawMSI ClawMSI Claw
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä