Suomi
ARTIKKELI - SPONSOROITUA SISäLTöä

MSI Z790 ja kolme emolevyä

Kolme toisistaan erottuvaa Z790-emolevyä 14. sukupolven Intel-prosessorille, joista jokaisessa on omat hyvät ominaisuutensa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Gamereactor tarvitsee jatkuvasti uutta laitteistoa niin testeihin kuin oman sisällöntuotannonkin tarpeisiin. Yhteistyössä MSI:n kanssa on saatu testiin kolme Z790-pohjaista emolevyä. Toivottavasti siis löytyy se optimaalisin päivitys. Aivan kuten kotioloissakin, Gamereactorilla on erilaisia tarpeita laitteistolle. Vakaus ja budjetin puitteissa pysyminen ovat tärkeitä asioita silloin, kun laite hoitaa perustason työt, kuten videon pyörittämisen ja niin videoiden kuin kuvienkin muokkauksen. Toisaalta ylikellotus ja enimmäistason suorituskyky ovat tärkeitä, kun testataan sitä numeroina parasta laitteistoa.

HQ

Z790-emolevyn valitsemalla laitteisto tukee kaikkia uusimpia kotikäyttöön soveltuvia Intelin CPU-laitteita mukaan lukien se uusin 14. sukupolvi. Testauksen pohjana on Intelin 14. sukupolven i7-14700K, jonka avulla päästään tutkailemaan emolevyjä. Suorituskyky on siis Intelin CPU-tasoa, mutta samalla pariksi laitetaan mukavahintainen emolevy.

MSI Z790 ja kolme emolevyä

On tärkeää painottaa, että MSI on tehnyt työtä voidakseen ulosmitata kodin CPU:n täyden tehon riippumatta emolevyn valinnasta. Ylikellotus on kuitenkin suositeltavaa ainoastaan silloin, kun käytössä on kovemman luokan emolevy yhdessä sellaisten toimien kanssa, joiden avulla virrankulutus ja korkeammat lämpötilat voidaan hoitaa. Tällaisia ovat esimerkiksi ylisuuret jäähdytyslevyt ja komponentit, jotka kestävät enemmän virtaa kuin perinteiset pelaamisen tarpeet. Kaikki emolevyt tukevat kahta sukupolvea taaksepäin ja vähintään 2,5 GB LAN. Kaikissa testeissä oli käytössä Nvidia RTX 4090 GPU.

MSI Z790 ja kolme emolevyä

Ensimmäinen emolevy on MSI MAG Z790 TOMAHAWK MAX WIFI, jossa on musta väritys unohtamatta neonvihreää. Ajatuksena on sovittaa se yhteen MSI:n koteloiden kanssa. Tarjolla on korkean luokan ominaisuuksia, kuten ilman työkaluja asennettava M.2 drive, epätavallisen suuri GPU:n irrotusnapsu, WiFi 7, 4x M.2-paikkoja ja VRM-jäähdytyslevyt kera 16+2 90A tehon. Tämä on keskeistä tehoa vaativalle 14. sukupolven Intel CPU:lle. Mukana on niin ikään flash CMOS ja CLEAR CMOS -napit unohtamatta täyttä debug LED-järjestelmää, jollainen on yleensä kovan luokan malleissa. Ulos mitataan vaikuttava määrä suorituskykyä: 153 FPS Cyberpunk 2077 -pelissä tasolla 1440p, 190 FPS Far Cry 6:ssa, 187 FPS Assassin's Creed Valhallassa ja 295 FPS Battlefield V:ssä samalla resoluutiolla. Tarjolla on siis toiminnallisuutta lähtöhintaan. Tässä onkin mahtava aloituspiste pelaajalle, joka haluaa asioiden olevan nopeita, kohtuuhintaisia ja vakaita.

MSI Z790 ja kolme emolevyä

MPG Z790 EDGE TI MAX WIFI on hinnaltaan noin 425 euroa, osa valkoista MPG-mallistoa ja mukana on parannellut jäähdytysratkaisut ja muutenkin lisäpanostusta lämpötiloihin. 6-kerroksisen PCB:n, suurennetun chipset-jäähdytyslevyn, lisälämpötyynyn ja isompien VRM-jäähdytyslevyjen kera tuettuna on nopeampi muisti ja ultranopea 5.0 NVMe -standardi. Audiojärjestelmä on mahtava tukien 32-bittistä korkean resoluution ääntä, mahdollisena on 4K-suorituskyky ja ylikellotus. Näin saavutetaan 75 FPS Cyberpunk 2077 -pelissä, 123 FPS Assassin's Creed Valhallassa ja 131 FPS Far Cry 6:ssa. Mukana on joitakin lisäominaisuuksia ja mahdollisuuksia Tomahawkiin verrattuna, mutta monet varmaankin ostavat tämän valkean värin vuoksi.

MSI Z790 ja kolme emolevyä

MEG Z790 ACE MAX on hinnaltaan 700 euroa. Se erottuu kahdella Thunderbolt 4 -paikalla ollen korkeimman tason MEG-mallistoa. Muotoilu on mustaa, mukana on ilman työkaluja asentuvat M.2-lämpölevyt, vahvistettu alumiininen takalevy, USB-20G, 8-kerroksinen PCB, ja 24+1+2 tehoa. Tarjolla on helppo ylikellotus, tehokas jäähdytys ja tuki korkeatehoisille järjestelmille.

MSI Z790 ja kolme emolevyä

Ominaisuuksista tarjolla on USB kera 60 W PD edessä, PCIe 5.0 NVMe drive pohjalla, ja erillinen ESS Sabre DAC/kuulokevahvistin äänelle. Näin se erottuu parempana vaihtoehtona. Hintaa on toki enemmän, mutta ylikellotusmahdollisuudet ja tehostettu jäähdytys tuottavat 2,5% paremmat FPS-lukemat kaikissa resoluutioissa muihin malleihin verrattuna.

Saavutettuna on yli 33 600 Cinebench 23:ssa, 76 FPS Cyberpunk 2077 -pelissä, ja Samat tulokset kuin Edge TI Max Wifi Far Cry 6:ssa ja Assassins Creed: Valhallassa.

MSI Z790 ja kolme emolevyä

Gamereactor on valinnut tämän pääalustaksi päivitetylle testilaitteelle, ja se puhkuu villinä isossa hyvin tuuletetussa kotelossa. Näin lämpöratkaisut ovat tarpeettoman hyvät luotaessa optimaalisia toimintaedellytyksiä. Laite toimii pystyasennossa siksi, että se näyttää paremmalta. Suositeltavaa on silti pitää koteloa vaakatasossa silloin, kun jollakin tavalla PC-laitetta muokkaa.

MSI Z790 ja kolme emolevyä

Ylikellotusta ei suositella sellaisille, joilla ei ole varajärjestelmää pelaamiseen tai eivät ole valmiita ottamaan riskiä epävakaasta järjestelmästä. Jos kuitenkin ylikellottaa, on lämpöratkaisut syytä tehdä liian hyviksi. Ja kun levyä liikuttaa, sen painon voi tuntea.

Ostaminen onnistuu täältä:

https://msi.gm/SE309769

MSI Z790 ja kolme emolevyä


Ladataan seuraavaa sisältöä