Suomi
Gamereactor
artikkelit
Control

Musiikki videopeleissä: Poets of the Fall ja kotimainen Remedy

Gamereactor haastatteli suomalaista Poets of the Fall -yhtyettä heidän monivuotisesta yhteistyöstään pelinkehittäjä Remedyn kanssa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Musiikki on keskeinen osa nykyajan pelikokemusta, ja ajoittain pelien soundtrackit hämärtävät rajaa pelialan ja musiikkialan välillä. Kotimainen Poets of the Fall on sementoinut asemansa molemmilla aloilla tekemällä jo melkein kahden vuosikymmenen ajan yhteistyötä pelinkehittäjä Remedyn kanssa.

Tällä hetkellä työn alla on VR-liveprojekti Alexander Theatre Sessions, jonka ensimmäisen virtuaalisen live-show'n voi katsella (täällä). Laulaja Marko Saaresto suostui kertomaan bändin huippuhetkistä pelialalla.

Ensin piti tietenkin kysyä, millä tavalla yhteistyö alkoi. Kävi niin, että aluksi Saaresto ja Remedyn Sami Järvi olivat ystäviä, ja siitä yhteistyö laajentui ammatilliseksi suhteeksi.

"Minä ja Remedyn luova ohjaaja Sami Järvi olemme olleet ystäviä jo kauan," Saaresto paljasti. "Tuohon aikaan Remedy työsti peliä Max Payne 2. Ollie T. [Tukiainen] ja minä olimme juuri perustaneet Poets of the Fallin. Eräänä iltana ajoin autossa Samin kanssa. Meistä yhteistyön ajatus kuulosti hyvältä, koska tietääksemme moista ei ollut aiemmin tehty. En ajatellut asiaa sen enempää, mutta muutamaa viikkoa myöhemmin Sami soitti pyytäen musiikkia peliin Max Payne 2. Biisiksi muodostui Late Goodbye. Kappaleen tuottaja ja kosketinsoittaja liittyi bändiin tuon prosessin aikana.

Tämä on mainos:
Control
Poets of the Fall

Late Goodbye soi vuoden 2003 julkaistun Max Payne 2: The Fall of Max Paynen lopputekstien aikana. Biisi muodostui osaksi niin Remedyn kuin Poets of the Fallinkin pysyvää mainetta. Muun soundtrackin ohella muodostui pelin tunnelma ja se auttoi molempia saavuttamaan lähtemättömän aseman pelaavan kansan mielissä.

Kysyin, miten pitkään kappale vaikutti bändin elämään, ja mitä he ajattelevat biisistään nyt 17 vuotta myöhemmin. Saaresto vastasi: "Se oli täydellinen tapa näyttää maailmalle, mitä oikeastaan olimme, ja mitä olimme luomassa." Lisäksi kappaleen menestys asetti bändille paineita, koska yksi biisi asetti riman aika korkealle. Poets of the Fall käytti menestystä motivoimaan itseään. "Mottonamme on aina ollut tehdä parasta, mitä osaamme eli antaa musiikille kaikkemme. Olemme ylpeitä tuotantoomme Late Goodbyen jälkeen, sillä se biisi on aina puskenut meitä tekemään parastamme. Pidämme kappaleesta edelleen suuresti."

Late Goosbyen jälkeen Poets of the Fall on työskennellyt vuonna 2010 julkaistun Alan Waken ja Remedyn uusimman pelin Controlin parissa. Ja toki samalla on tehty sitä omaa uraa levyjen ja kiertueiden muodossa. Bändin osuus Remedyn peleissä eroaa muutenkin perinteisestä kehittäjän ja laulu- & soitinyhtyeen välisestä yhteistyöstä: pelissä esiintyvän fiktiivisen Old Gods of Asgard -bändin ohella Poets of the Fall on ollut mukana luomassa Remedyn pelien mystistä tunnelmaa.

Tämä on mainos:

Marko Saaresto selvensi bändin luovaa prosessia ja selitti, että jokainen projekti on erilainen. "Juttu hajotetaan ensin osiinsa, vähän niin kuin näin: ensin päätetään mistä kappale kertoo, eli noin suunnilleen millainen sen tarina pitäisi olla. Sitten sävelletään melodiat ja harmoniat. Lopuksi katsotaan, että mukana on musiikillisesti kaikki se, mitä haluttiin kertoa. Toisin sanoen mitä tyyliä kappaleen pitäisi olla."

Biisejä luotaessa bändillä on hyvin pitkälti vapaat kädet. "Musiikillisen tyylin ja lyhyen tarinallisen pohjustuksen lisäksi meillä on luova vapaus biisejä tehdessä. Remedy ymmärtää, että paras tulos tulee yleensä silloin, kun antaa luovuudelle vapaat kädet." Ratkaisu on ollut toimiva molemmille osapuolille ottaen huomioon tulosten laadun.

Control
Poets of the Fall

Kiinnostavaa tietoa on se, että lukuun ottamatta Late Goodbye -kappaletta biisejä ei ole sovitettu nimenomaisesti peleihin sopiviksi. "Itse asiassa se meni päinvastoin: pelinkehittäjät muovasivat pelin ympäristöä musiikkiin sopivaksi. Arvostan heitä tästä suuresti", Saaresto kertoi lisäten heti perään, että "Alan Waken The Poet and the Musessa luomisprosessi oli varsin samanlainen kuin Late Goodbyessa. Tarinan pääpointeista saadun yhteisymmärryksen jälkeen sanoitukset tehtiin yhdessä melodian kanssa, ja sitten loput musiikista lisättiin mukaan. Children of the Elder God ja Balance Slays the Demon ottivat enemmän aikaa ja työtä, mutta silloinkin prosessi oli samanlainen. Controliin verrattuna kaikki mainitsemani projektit olivat hyvin suoraviivaisia. Controlissa kaikki vaati enemmän työtä: tuotanto, koodaaminen, säveltäminen ja aika. Kaikki tehtiin räätälöimällä materiaali osaksi pelin interaktiivista osuutta."

Fiktiivinen Old Gods of Asgard -bändi musisoi Alan Wakessa ja Controlissa mieleen jääviä hetkiä tarjoamalla hieman kevyempää tunnelmaa muuten niin painostaviin peleihin. Controlissa myös itse Ashtray Maze jäi mieleen. Fiktiivisen bändin esittäminen tarjosi mielenkiintoisen mahdollisuuden musiikilliseen näyttelemiseen. "Poets of the Fallissa olen oma itseni esiintyvänä artistina. Se ei ole rooli. Old Gods of Asgardissa tilanne on toinen. Tuloksena on Poets of the Fallia teatraalisempaa materiaalia. Suhtaudun musiikkiin teatterin alalajina, tai ehkä oikeastaan tarinankerronnan muotona. Old Gods of Asgardissa tilanne on kuin laittaisi rooliasun päälle hahmoa esittääkseen. Nautin molemmista työskentelytavoista omalla tavallaan."

Control

Old Gods of Asgardin esittäminen on paitsi teatteria, myös inspiraation lähde. "Kaikenlaisen musiikin suurina rakastajina, metal-musiikki mukaan lukien, huomasimme ajoittaisen irtautumisen Poets of the Fallin tyylistä tekevän hyvää. On aina hyvä laittaa välillä tietty tyyli lepäämään, tehdä jotain muuta, ja myöhemmin palata takaisin astialle. Silloin Poets of the Fallille säveltäminen tuntuu taas tuoreelta ja uudelta. Vaikka projektit ovatkin olleet ajoittain pitkiä ja aikaa vieviä, ne ovat aina toimineet inspiraation lähteenä."

Paikkansa vakiinnuttaneiden bändien videopeleihin tekemät omat kappaleet eivät ole vieläkään kovin tavallisia. Siten Poets of the Fall on saavuttanut jalansijan kahdella hyvin erilaisella luovalla alalla. Kysyin, millainen vaikutus tällä on ollut bändin jäsenten uriin. Saareston mukaan "pelikenttä on säilynyt mielenkiintoisena pelata, ja uusia projekteja on tullut suuntaamme ajan kanssa. Tietysti aloittaessa kyseessä oli mahtava tapa lisätä bändin tunnettavuutta. Ja se on sitä edelleen."

Perinteisen musiikkialan ulkopuolella toimiminen on aiheuttanut sen, että fanit haluavat kertoa kuinka löysivät bändin pelatessaan. "Näin saa ihan uudenlaisen näkökulman siihen, miten fanit kokevat musiikkimme. Minusta on hienoa, että musiikkimme on osa peliä tai elokuvaa." Kysyin sitäkin, ovatko bändin jäsenet itse videopelaajia, ja haluaisivatko he tehdä sillä alalla muutakin tulevaisuudessa. Bändissä on todellakin mukana videopelaajia: "Monet meistä ovat innokkaita videopelaajia, ja olemme aina kiinnostuneita musiikillisista projekteista peleissä ja elokuvissa."

Poets of the Fall on lähdössä perinteiselle kiertueelle Ultraviolet Tourin muodossa, joka alkaa 11. huhtikuuta Vantaalta. Ollin akustista kitaraa ja Markon laulua voi kuunnella myös Alexander Theatre Sessionsin ensimmäisessä jaksossa.

HQ

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä