Suomi
Gamereactor
lifestyle

Näin voit tulla immuuniksi valeuutisille

On olemassa tapa "rokottaa" itsesi väärää tietoa vastaan verkossa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Totuuden löytäminen mistä tahansa voi olla hankala tehtävä, varsinkin nykyään, kun sinulla on niin monia tiedotusvälineitä, jopa niitä, jotka väittävät olevansa laillisia ja puolueettomia, työntämässä sinua tietylle polulle. Cambridgen yliopiston sosiaalipsykologi Sander van der Linden uskoo, että voimme estää väärän tiedon uskomisen.

Tutkimalla, miten sotavankeja aivopestiin 1960-luvulla, ja William McGuiren työtä siitä, kuinka altistuminen pienemmälle hyökkäykselle uskomuksia vastaan voisi auttaa estämään täydellisen mielenhallinnan, Van der Linden uskoo, että mikroannostelu väärällä tiedolla voi auttaa ihmisiä haistamaan BS: n etukäteen verkossa.

Esimerkiksi Van der Linden johti tutkimusta, joka pyöri Facebook-vetoomuksen ympärillä, jossa väitettiin, ettei ilmastonmuutoksen tueksi ollut tarpeeksi tieteellistä näyttöä. Ennen kuin hän antoi osallistujiensa nähdä vetoomuksen, Van der Linden varoitti heitä selkeästä väärästä tiedosta, väittäen esimerkiksi, että entinen Spice Girl Geri Halliwell oli tiedemies, joka oli allekirjoittanut vetoomuksen. Tämä johti siihen, että osallistujat hylkäsivät vetoomuksen nähtyään sen.

Ajatus perustuu ajatukseen, että siihen mennessä, kun meille annetaan väärää tietoa, emme voi puolustaa itseämme muilla tosiasioilla ja todellisella tiedolla. Siksi, saamalla käsityksen siitä, että se mitä katsomme on väärin, voimme puolustaa itseämme harhaanjohtamiselta muissa viesteissä.

Tämä on mainos:

Mitä luulet? Lankeavatko ihmiset edelleen klikkiotsikoihin ja väärään tietoon?

Kiitos, langallinen.

Näin voit tulla immuuniksi valeuutisille
Tämä on mainos:


Ladataan seuraavaa sisältöä