NASA on taltioinut kuvan supernovasta eli räjähtävästä tähdestä uudella James Webb -superteleskoopilla.
Tähden väitetään räjähtäneen vuonna 1987, mutta tähän asti emme pystyneet näkemään sitä kaikessa loistokkaassa yksityiskohdassaan. Tämä kiehtoo tähtitieteilijöitä, koska se osoittaa mitä tapahtuu, kun riittävän suuret tähdet kohtaavat valitettavan loppunsa.
Vaikka tämä on lähin havaittu supernova maapallolle, sinun ei tarvitse huolehtia tiellesi lentävästä romusta. Tähti, jolla on tarttuva nimi SN1987A, sijaitsee 170 000 valovuoden päässä kodistamme.
Näyttää siltä, että supernova ei ole superäkillinen tapahtuma. Kuten tutkijat havaitsivat, kuvan osa, joka näyttää helmikaulakorulta, on todennäköisesti materiaalia, joka heitettiin ulos noin 20 000 vuotta ennen suurta nousua.
"Voimme nähdä uusia hotspotteja nousevan aiemmin valaistun renkaan ulkopuolelle", selittää tohtori Roger Wesson Cardiffin yliopistosta Isosta-Britanniasta. "Lisäksi näemme renkaassa molekyylivedyn säteilyä, jota ei välttämättä odotettu ja jonka vain JWST olisi voinut paljastaa ylivoimaisella herkkyydellään ja resoluutiollaan."
Jälleen kerran avaruus onnistuu olemaan sekä kaunis että pelottava kerralla.
Kiitos, BBC.