Suomi
Gamereactor
laitearviot

NES Classic Mini

Vanhat pelit, uudet ongelmat

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Kansankielellä ihan vaan "Nintendo", eli Nintendo Entertainment System, oli itselleni ensikosketus videopelaamiseen. Konsolin historiallisella aikajanalla starttasivat muun muassa Super Mario Bros., Metroid, The Legend of Zelda ja Megaman. Kolmikymppisten kunniaksi konsoli ja kasa sen tunnetuimpia julkaisuja on nyt päivitetty yhdeksi paketiksi HD-aikakaudelle. NES Classic Mini sisältää koneen ja ohjaimen lisäksi 30 eri peliä sellaisenaan kuin ne alunperinkin olivat teräväpiirtoa lukuun ottamatta. Pelit pystyy myös halutessaan tallentamaan, mikä on ihan ok vanhojen aikojen vaikeustasoja kirotessa.

Ulkoisesti kone on tehty esikuvansa kaltaiseksi ja vain kolmasosan kokoiseksi. Pelikasetteja alunperin syönyt luukku on liimattu umpeen, eikä vanhoja pelikasetteja voi Classic Minissa hyödyntää. Konsoli ei myöskään tue verkko-ominaisuuksia tai muunkaanlaista tiedonsiirtoa, joten uusia pelejä koneelle ei saa asennettua. Vaihtelevat 30 nimikettä pitävät toki kiireisenä oman aikansa, mutta NESin yli 700 titteliä kattavasta katalogista jää taatusti puuttumaan monia vanhoja suosikkeja retroromantikoille. Tylsästi mukana ei ole edes mitään ekstroja peleistä tai konsolin historiasta, joka monilla tavoin aikanaan uudisti ja pelasti pelialaa. Pelien ohjekirjoja voi tihrustaa QR-koodin avulla tai suoraan Nintendon verkko-osoitteen kautta, mutta itse konsoliin edes niitä ei ole haluttu asentaa.

Kämmenen kokoisen konsolin pienuus hurmaa, mutta Minin kitukasvuisuus surettaa pituuspuolella. Ohjaimen johto ylettää vain metrin päähän, joka pakottaa könyämään lattialle tai sisustamaan pelinurkkauksen uusiksi. Lapsuuden muistoissa pelejä saatettiin tahkota aivan liian lähellä 20-tuumaisen kuvaputkitelkkarin ruutua, mutta aikuisena nivelsiteet naksuvat, ja laajakuvanäytön tihrustaminen tuntuu silmissäkin epämukavalta. Pelien vaihtaminen ja resetoiminen onnistuu vain konsolissa olevan Reset-nappulan kautta, joten koneelle joutuu kömpimään jatkuvasti pelikirjastoa läpi käydessä. Näin automaation aikakaudella tämä on ihan liian hirveää ja vaivalloista.

Monet paketin peleistä tukevat kaksinpeliä, mutta mukaan on ympätty vain yksi ohjain. Lisäohjaimen saa tilattua noin kympillä, kunhan kyseessä on Classicin porttia tukeva malli tai Wiin Classic-ohjain. Alkuperäisen NESin ohjaimet ja muut lisätarvikkeet eivät konsolin kanssa ole yhteensopivia. Oikeastaan ainoa asia mikä paketissa lopulta täysin toimii ovatkin itse pelit. Megaman 2 haastaa edelleen kuin kaupunkilainen grillillä, Contranakin tunnettu Super C on älyvapaata machotoimintaa tukevimmillaan ja Punch-Out!! pakottaa miettimään mätkimistä pelkkää napinhakkuuta pidemmälle. Pelien ulkopuolella paketin potentiaali on jäänyt joko hyödyntämättä, tai sitä vaivaavat typerät suunnitteluvirheet uusien pelien lisäämisestä sekä johdon pituudesta. Jos siis käsivartesi eivät yllä olkapäiltä lattiaan asti, kannattanee sijoittaa lisäohjaimen lisäksi myös jatkopiuhoihin.

Tämä on mainos:
NES Classic Mini
HQ
HQ
HQ
Tämä on mainos:
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Näyttää ja tuntuu retrolta, runsaasti klassikoita sopuhintaan
-
Lyhyeksi jääneet johdot, ei mahdollisuutta pelikirjaston laajentamiseen, ekstrojen puute
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä