Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
News of the World

News of the World (Netflix)

Tom Hanks tähdittää rauhallista länkkäriä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
News of the WorldNews of the WorldNews of the World

Elokuvan lajityyppinä western tuntuu olevan tekemässä paluuta. Tom Hanksin tähdittämä News of the World perustuu Paulette Jilesin kirjoittamaan romaaniin. Kyseessä on pääsääntöisesti rauhallinen matkakertomus sisällissodan jälkeisissä Yhdysvalloissa Etelävaltioiden alueella. Paukettakin mahtuu mukaan, mutta se ei ole pääasia.

Vuonna 1870 Etelävaltioiden armeijassa palvellut kapteeni Jefferson Kyle Kidd (Tom Hanks) on luonut itselleen uudenlaisen uran. Hän kiertää kaupungista toiseen lukien uutisia paikallisille, joilla ei ole sen enempää aikaa kuin lukutaitoakaan seurata sanomalehtiä itse. Matkallaan hän kohtaa vaalean intiaanien asuun pukeutuneen lapsen, jonka nimeksi paljastuu Johanna Leonberger (Helena Zengel). Melkein kirjaimellisesti syliin tupsahtanut lapsi jää kapteeni Kiddin huoleksi, ja hän päättää kuljettaa lapsen ainoiden elossa olevien sukulaistensa huostaan satojen mailien päähän.

News of the WorldNews of the WorldNews of the World
Tämä on mainos:

Kuten juonen kuvauksestakin voi jo päätellä, News of the World on matkakertomus. Sen keskiössä on tietenkin kapteeni Kiddin ja Johannan kehittyvä ihmissuhde. Tämän lisäksi kohdataan yhtä jos toistakin yhteisöä Yhdysvaltain syvässä etelässä. Kaikille yhteistä on se, että viisi vuotta aiemmin päättynyt sisällissota on ollut traumaattinen kokemus kaikille. Jos tarina olisi sijoitettu Suomeen, siinä varmaan kuljettaisiin hevoskärryillä Hangosta Petsamoon 1920-luvun alussa.

News of the World on jaettavissa selkeästi osiin. Toisaalta on kehyskertomuksena se varsinainen matkanteko vaivoineen, ja sitten kukin kohdattava ihmisyhteisö muodostaa oman pienemmän tarinansa. Ja tähän päälle sitten vielä avainkaksikon keskinäinen suhde, joka lopulta sekin saavuttaa ratkaisunsa. Näin ollen tarina olisi toiminut hyvin myös TV-sarjana, mutta myös elokuva toimii hyvin. Vaihtelevat tilanteet pitävät katsojan mielen virkeänä, ja jokaiseen uuteen tarinaosuuteen voi suhtautua omana itsenäisenä kokonaisuutenaan.

News of the WorldNews of the WorldNews of the World

Teknisesti toteutus on yhtä rauhallista ja varmaotteista kuin Tom Hanksin esiintyminenkin. Kaikki näyttää juuri niin oikealta kuin voisi odottaa, ja preerian aukeita maisemia ei epäröidä kuvata pitkään ja usein. Tarina tuntuu ennen kaikkea jonkinlaiselta katsaukselta Etelävaltioiden alueen yhteiskunnalliseen tilanteeseen sisällissodan päättymisen jälkeen. Musiikkia käytetään maltillisesti, mikä on omiaan tukemaan rauhallista tunnelmaa entisestään kärryjen kulkiessa kolistellen tuulisella preerialla. Jostain syystä se paras musiikki on säästetty lopputeksteihin. En edes muista, koska olisi viimeksi katsellut Netflixin elokuvan lopputekstit. Mutta nyt oli aika.

Tämä on mainos:

News of the World on kaikin puolin hyvä elokuva niin länkkärinä kuin kertomisen arvoisena tarinana muutenkin.

HQ
News of the World
News of the WorldNews of the World
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä