Suomi
Gamereactor
arviot
NHL 18

NHL 18

Paluu jäälle on taas edessä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

EA Sports Vancouver otti muutaman ison askeleen NHL-pelisarjassa kaksi vuotta sitten. Viime vuoden päivityksen uudistukset eivät olleet mitenkään erityiset, jolloin menoon kypsyi nopeammin kuin ehkä olisi halunnutkaan. EA noteerasi tämän, ja haluaa tänä vuonna pitää pelaajat innostuneina pidempään. Merkittävin koukku on NHL Threes, joka on oleva myös tämän arvion keskiössä. Muuten peli on aika lailla se sama kuin mitä NHL 17 jo oli viime vuonna.

NHL Threes ei ole niin sanottua normaalia jääkiekkoa. Tempoa on nostettu merkittävästi, ja matsien intensiteetti on tapissa. Ensivilkaisulla Threes tuo mieleen vuonna 2009 julkaistun NHL 3 on 3 Arcaden. Kovat laukaukset, minimalistiset säännöt ja kasvatettu nopeus tekevät pelimuodosta ihanteellisen niin veteraaneille kuin aloittelijoillekin. EA on todennäköisesti juuri vasta-alkajia houkutellutkin, sillä maailmalla FIFA ja Madden ovat paljon suositumpia pelisarjoja kuin NHL.

Oma joukkue NHL Threessä on nimeltään Fridge Raiders. Tämä fiktiivinen joukkue on kasattu fiktiivisistä pelaajista, ja sen avulla lähdetään valloittamaan Pohjois-Amerikkaa. Matka alkaa Kanadan Edmontinista, jatkuu Vancouveriin ja siirtyy siitä rajan yli Seattleen. Reissun aikana joukkoon saadaan uusia pelaajia joukkuetta vahvistamaan.

Aika nopeasti huomaa sen, että hauskin ominaisuus on mahdollisuus pelata eri joukkueiden maskoteilla. Heti ensimmäinen testattu matsi paljasti Edmonton Oilersin uuden Hunterin. Kanadalainen ilves näyttää varsin paljon esikuvansa kaltaiselta. Jokainen maskotti on oma pelaajansa, joita saa matkan aikana alati useamman käyttöönsä.

Tämä on mainos:

NHL Threes -otteluissa kummallakin joukkueella on kolme kenttäpelaajaa ja maalivahti. Jäähyjä ei ole. Sen sijaan rikkeistä toinen joukkue pääsee yrittämään rangaistuslaukausta. Tämä yhdessä vähäisten sääntöjen kanssa tuottaa kentälle erittäin kiivaan pelikokemuksen. Jos toinen joukkue tekee maalin tai veräjävahti ottaa kiekon haltuun, jatkuu ottelu keskikentältä vastapuolen saadessa pelivälineen itselleen.

NHL Threes on uratilaltaan viihdyttävä, mutta oletusarvoisesti suurin osa pelaavasta kansasta suuntaa verkkopeleihin lätkätunnelmaa kokemaan. Tämä on perinteisesti ollut se paikka, jonka avulla NHL-pelin vetovoima on säilynyt aina seuraavan vuoden version julkaisuun saakka.

NHL 18NHL 18NHL 18NHL 18

Toinen merkittävä uudistus tämän vuoden versiossa on mahdollisuus pelata kaverin kanssa yhteistyössä verkon kautta kaikissa pelimuodoissa pelkän saman sohvan karkeloiden sijaan. Hockey Ultimate Teamissa (HUT) on jopa erillisiä haasteita, jotka on suunniteltu nimenomaan verkon kautta pelattavia co-op-sessioita varten. Onkin hienoa havaita, että EA on kiinnittänyt enemmän huomiota kavereiden kanssa yhdessä pelaamiseen, sillä tämähän on tunnetusti iso osa mitä tahansa joukkuepeliä.

Tämä on mainos:

EASHL tuotiin mukaan jo NHL 09:ssä, ja nyt tämä osuus on HUTin ohella se suosituin tapa pelata virtuaalista kiekkoa nykyaikana. On kuitenkin mahdollista, että NHL Threes osoittautuu ajan myötä kumpaakin edellä mainittua suositummaksi. Mukana on myös 3-on-3-kiekkoa EASHL:ssä, ja kentällä on siis aiempaa vähemmän pelaajia. Tämä taas johtaa useammin maalintekoon, joka on aina jääkiekossa hauskaa.

Hieno lisäys HUTiin ovat yksin tehtävät haasteet. Niiden avulla ansaitaan HUT-valuuttaa, joilla taas voi välttää mikromaksujen kirouksen omaa joukkuetta tappiin kehitettäessä. Alkupään haasteet ovat niin helppoja, että ne tuntunevat osasta jopa tylsiltä. Haaste kuitenkin lisääntyy varsin nopeasti. Lisääkin on tulossa päivitysten muodossa. Muuten HUT on pääasiassa samanlainen kuin ennenkin.

NHL 18 antaa myös mahdollisuuden luoda oman joukkueen pohjalta aloittaen. Päättämään pääsee niin joukon nimestä, väreistä, jäähallin ulkonäöstä, maskotista ja niin edelleen. Sitten alkaakin taisto kohti Stanley Cupin voittoa. Tämä Franchise-pelimuoto jää hieman vajaaksi siinä, että oman joukkueen pelaajahankintoja ei ole tehty riittävän perusteelliseksi.

Viime vuoteen verrattuna latausajat ovat lyhentyneet merkittävästi. Mitenkään ongelma moinen ei ole koskaan ollutkaan NHL-sarjassa, mutta tänä vuonna parannus on suorastaan huomattava. Tällä saralla ainoa toive jatkoa ajatellen on, että epäonnistuneen yksin tehtävän haasteen pääsisi aloittamaan uudestaan nykyistä vauhdikkaammin. Valikoita on niin ikään rukattu viime vuoteen verrattuna. Mahdollisuus valita kolme suosikkiaan listalle nopeuttaa merkittävästi valikkosurffailua. NHL 18:n valikot ovat ehdottomasti yksi kaikkien aikojen parhaimmista omalla alallaan.

Training Camp on uusi pelitila ohjauksen ja tekniikoiden harjoitteluun. Lyhyillä videoilla esitellään oikeiden pelaajien tekeminä tekniikoita, jonka jälkeen pääsee yrittämään samaa itse. Kyseessä on veteraaneille hieno tapa palauttaa asioita mieleen, ja uudet tulokkaat pääsevät siinä sivussa hyvin jyvälle homman nimestä.

Uutta on niin sanottu puolustuksellinen taitomaila (defensive skill stick), joka parantaa merkittävästi puolustuspeliä. Aiemmin vähemmän edistyneillä pelaajilla on ollut vaikea puolustautua joitakin hyökkäyskuvioita vastaan, mutta parannetun puolustuksen ansiosta sekin onnistuu nyt.

Audiovisuaalisella puolella NHL 18 ei tee merkittäviä uudistuksia lukuun ottamatta aloitusta edeltäviä uusia kuvakulmia. Selostajina toimivat edelleenkin Mike "Doc" Emrick ja Eddie Olczyk. Kaiken kaikkiaan NHL 18 on (jälleen) hyvä jääkiekkopeli, mutta pelkästään sillä ei ostopäätöstä oikeuteta. NHL Threes on ainoa merkittävä uusi lisä, joita oli jo valmiiksi riittävästi. Seuraavaksi Electronic Artsin kannattaa keskittyä hiomaan enemmän jo pelissä olevia ominaisuuksia uusien lisäämisen sijasta.

NHL 18NHL 18NHL 18NHL 18
HQ
HQ
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
NHL Threes on hauskaa, EASHL 3-on-3, paremmat moninpelivaihtoehdot
-
Hyvin samanlainen kuin viime vuonna, tylsä selostus, monet perinteiset virheet ja bugit
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Tero Kerttula

Olen kehittänyt vain aniharvaan pelisarjaan samanlaisen viha-/rakkaussuhteen kuin EA Sportsin NHL-sarjaan. Sitten vuoden 1991 ja EA Hockeyn, uusi vuosipäivitys on tuonut mukanaan paljon ilahtumisen aiheita, mutta myös suunnatonta ärsyyntymistä.

Tämän vuoden painos ei ole poikkeus. EA Sports oppii virheistään varsin erikoisella tavalla: reunamilla on pieniä rosoja, jotka korjataan ja mukaan tuodaan kokonaan uusia ominaisuuksia, mutta aiempia osia riivanneita elefantinkokoisia ongelmia ei joko osata korjata, tai sitten niitä ei huomata lainkaan.

Virallisen palauteprotokollan mukaan on syytä aloittaa aina hyvistä puolista. NHL Threes on todellakin loistava lisäys pakettiin. Se ei ole pelkkä yksinkertainen satunnaisläpsyttely, vaan täysiverinen arcade-peli jo itsessään, jonka olisi aivan hyvin voinut myydä erikseenkin latauspelinä. Pelimuodossa on syvyyttä myös yksin pelatessa, ja ennen kaikkea reikäpäinen kiekkofiesta on äärimmäisen hauskaa pelattavaa.

Täydennysdrafti on niin ikään mukava lisä, nyt kun Vegas Golden Knights liittyy sarjaan. Näiden lisäksi kaikki tutut, toimivat ja turvalliset pelimuodot kuten Be a Pro ja HUT ovat mukana niin hyvinä paketteina kuin on totuttu odottamaankin. Peruspelattavuus on niin ikään edelleenkin kunnossa, vaikka onkin turhan tuttua kauraa aiemmilta vuosilta.

Mistä päästäänkin kritiikkiin: miksi ihmeessä EA ei tee vieläkään mitään pelin tekoälylle? Nämä pelaajat ovat edelleenkin omalaatuisia magneettimeedioita, jotka halutessaan pystyvät nappaamaan kiekon millisekunnissa pidemmältäkin etäisyydeltä. Realismin nimissä tämä toki hyväksyttäköön, mutta pelatessa pitkä hyökkäysaluekieppuminen vapaita paikkoja metsästettäessä on tylsää. Kamera ei edelleenkään näytä koko pelialuetta leveyssuunnassa, joten nokkela ylivoimapyörittäminen puolustuksen kautta kariutuu liian usein siihen, että kuvan ulkopuolella pakin edessä kärkkyy vastustajan pelaaja, joka luonnollisesti haistaa viivalle tulevan syötön vaikka selkänsä takaa.

Myös maalivahtien ailahtelu on ennallaan. Ei ole lainkaan harvinaista hävitä tekoälylle matsia maalein 7-8, mutta voittaa laukaukset 51-10. Toisaalta, tämän vuoksi puolustuspelillä on edelleen suuri merkitys, mutta kun tekoälyn keskialueelta laukoman maalin pystyy jo arvaamaan etukäteen, niin hupifaktori hupenee jälleen huomattavasti.

Tilastofriikkinä pienten yksityiskohtien puute harmittaa myös. Olisi kiva selailla muidenkin kuin oman joukkueen ottelutuloksia kalenterista, mutta kun ei niin ei. Sen sijaan on tyydyttävä sekavaan uutisfiidiin. Maajoukkueturnauksia varten olisi kiva löytyä myös selkeä pelimuoto, mutta tähänkin kohtaan on raksittava negatiivinen vaihtoehto.

Toisaalta valitan ilmeisen turhaan, sillä samat ongelmat olivat läsnä jo toissa vuonna, eikä muutosta ole näkyvissä ennen pelimoottorin vaihtumista. Etenkin moninpelinä peruspeli on täysin toimivaa lätkähupia, ja puutteetkin ärsyttävät jälleen vain aikansa. NHL Threes on yksin jo niin erinomainen paketti, että se oikeuttaa ostoksen, varsinkin jos edellisvuoden painos jäi väliin. Myös uusittu valikkorakenne ansaitsee erityismaininnan: nyt kaikki on mukavan selkeästi esillä, ja omien suosikkipelimuotojen valikointi on nerokas ajatus.

Arvostelu on helppo päättää jo kliseeksi muodostuneeseen copy & paste -lausahdukseen monen muun vuosikerran arvosteluista: "Uusin NHL on toimivaa ja hauskaa peruslätkää ilman sen suurempia yllätyksiä. Jos edellisvuoden osa kuitenkin löytyy jo hyllystä, on syytä harkita käyttääkö rahansa uuteen osaan vain pienten uudistusten vuoksi."

7/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Uusi pelimuoto NHL 18 -trailerissa

Uusi pelimuoto NHL 18 -trailerissa

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Jääkiekko on Suomessa tunnetusti kova juttu, ja Electronic Artsin NHL-sarja on jokaisen syyskuun tapaus. Uudessa NHL 18 -pelin trailerissa esitellään uusi nopeatempoinen...

Maanantaina ennakossa NHL 18 beta

Maanantaina ennakossa NHL 18 beta

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Tämän syksyn Änäri julkaistaan kirkollisen juhlapyhän lailla taas 15. syyskuuta, mutta sitä ennen kannattaa lukea betatestin tunnelmat. Lue ennakko täältä. ...Ladataan seuraavaa sisältöä