Suomi
Gamereactor
laitearviot

Noblechairs Epic

Saksalaista insinöörityötä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Noblechair on saksalainen yritys, joka valmistaa vain ja ainoastaan premium-luokan pelituoleja. Gamereactorille tarjoutui mahdollisuus testata muutama vuosi sitten julkaistua Noblechairs Epic -pelituolia. Miten saksalainen insinöörityö näyttäytyy pelituolien kanssa?

Allekirjoittaneelle tyypilliset kirosan... kokoamisloitsut jäivät tyystin väliin, sillä penkin testiin toimittanut Jimm's PC Store tarjoaa pelituolien oston yhteydessä lisäpalveluna tuolin kokoamista. Näin pelituoli toimitetaan täysin koottuna kotiovesta sisään häkkikuljetuksena. "Haluaisitko kokeilla?" P*skooko paavi metsään? No kyllä, kiitos! Hintaa kokoamispalvelulle tulee 58,5 euroa, mistä kuljetuksen osuus on 12,5 euroa. Ei pöllömpi diili.

Ovikellon soidessa en osannut arvata, miten nopeasti tuoli saataisiin ulko-ovesta sisään. Kaksi kuljetusmiestä käärivät muutamassa kymmenessä sekunnissa häkkirullakon suojamuovien keskeltä esiin. Rynnistin hakemaan perun... puhelintani, jotta saisin tämän harvinaisen tilanteen ikuistettua Suomen kansalle. Posti on todistetusti toimittanut vuonna 2019 kuljetuksen ehjänä perille. "Laadukkaat" kuvat kaamoksen keskeltä puhukoot puolestaan.

Tuoli oli kirjaimellisesti minuutissa sisällä asunnossa ja kuljetusmiehet rullakoineen poissa. Ei roskia, ei vaivaa. Epäuskoisena tapahtuneesta kiinnitin onnenkyyneleiden sumentamin silmin niska- ja alaseläntyynyt paikoilleen ja nappasin vielä muutaman harkitumman valokuvan koko komeudesta. Penkistäkin tuli muutama.

Tämä on mainos:

Pyörät kyllä rullaavat sutjakasti niin matolla kuin lattialla ilman ylimääräistä natinaa, mutta portaista ei enää ylöspäin selvitty. 27 kg painoisen, lähes miehenkokoisen, tuolin siirtäminen yläkertaan kierreportaita vaatii jo pykälän lihastyötä ja akrobatiaa. Kantavuutta penkille luvataan "vain" 120 kg, mikä penkin omamassa huomioiden tuntuu L33Tin tuoleihin verrattuna jopa alakanttiin mitoitetulta, mutta valmistajan antamia lukuja lienee silti syytä uskoa. Heikoin rakenteellinen lenkki taitaa ratkaista eikä massa.

Suurikokoinen tuoli näyttää erittäin tyylikkäältä mustanpuhuvassa jylhyydessään. Gamer-henkisestä väriloistosta ja RGB-mentaliteetistä ei ole tietoakaan, vaan se on korvaantunut ammattimaisuutta huokuvalla arvokkuudella. Istuin- ja selkänojanosan mattamainen keinonahka tuntuu koskettaessa erittäin korkeatasoiselta sekä mielyttävältä. Se ei rypisty, ja palautuu alkuperäiseen muotoonsa välittömästi myös kovemman painalluksen jälkeen. Hieman kuppimaisen istuimen reunoille on ommeltu myös täysmattaista mokkanahkaa tai sen keinottelevaa sukulaista.

Erittäin pehmeiden, samettisen tuntuman niska- ja alaseläntyynyjen laadun huomaa siinä, että höttömäisyydestään huolimatta ne ottavat puristuksessa juuri sopivasti vastaan. Viimeistelyn taso on ensiluokkaista niin verhoilun kuin saumojen puolesta koko penkin osalta. Kauneusvirheitä ei etsimisestä huolimatta löytynyt ainuttakaan.

Penkin istuimen pehmuste ei oikeastaan ole varsinainen pehmuste sanan ensisijaisessa merkityksessä, vaan enemmänkin jämpti täyte ja tuki isommankin istujan alla. Ero istuintuntumassa L33Tin testattuihin penkkeihin nähden (L33T Gaming Elite v3, L33T E-Sports Pro Superior XL ja L33T E-Sport Pro Gaming) on selkeä. L33Tit ovat kaikki huomattavasti pehmeämpiä istua kuin Epic. Vuosia L33Tien päällä istuneena ensimmäinen mieleen uinut ajatus oli se, että istuinosa on liian kova ja epämukava, mutta ajatus haihtui yhtä nopeasti kuin se ilmeni. Yllätyksekseni pidän jäykästä istuintuntumasta pehmeää enemmän, vaikka Volvolla ajankin. Tukeva jämäkkyys tuntuu miellyttävältä pidemmässäkin sessiossa.

Tämä on mainos:

Kuppimaisuutta istuimessa on perstuntumalta puolestaan vähemmän kuin L33Teissä. Jalat saa halutessaan helposti myös haara-asentoon ilman, että kupin reunat ottavat ulkoreisiin häiritsevästi kiinni.

Selkänoja taittuu kiitettävästi taaksepäin, mutta ei aivan makuuasentoon saakka. Selkänojan kulman ja tuolin istumakorkeuden säätämällä istuinasennosta saa loistavan. Penkki ei liikoja natise tai ilmoita muuten olemassaolostaan, vaikka sen päällä vaihtaa asentoa etunojasta takanojaan tai sivulle jomman kumman kyljen puolelle. Erityismaininta selkänojan kulmasäädön kahvasta, joka on erittäin jämäkkä eikä natise, saati hytky, löysyyttään tippaakaan.

Käsinojat ovat L33Tin tavoin pykälän löysät. Muovisten käsinojien yläpinta on mukavantuntuista, pehmeää kumin ja muovin (?) seosta, joka joustaa puristuksessa hieman. Käsinojille vakiintuneeseen 4D-henkeen niissä on pykälittäinen korkeudensäätö, horisontin suuntainen kulmasäätö sekä liukusäätö ylhäältä päin katsottuna kaikkiin pääilmansuuntiin. Ajassa en päässyt siirtymään, vaikka miten yritin. Aika-avaruudellisesta puutteesta huolimatta käsinojat saa säädettyä hyvään asentoon.

Ainoat nipottamisen aiheet, jotka nekin täytyy hakemalla hakea, ovat käsinojien sekä kaasujousikahvan löysyys ja muovisuus. Eivät ne sen parempia L33Tilläkään olleet, mutta kokonaisuus on muuten niin viimeistellyn ja huolitellun oloinen, että mainitaan nyt kuitenkin, etteivät Saksassa kuvittele suomalaisia näin helposti mielyttävänsä.

Epic-malli on saatavilla pääasiassa mustana, mutta lukuisin erilaisin koristeväriyhdistelmin. Tarjolla on myös valkoinen variantti, mutta koristeväreiksi jää tällöin ikityylikäs musta. Materiaalivaihtoehtoja on neljä erilaista. Testatun keinonahan lisäksi tarjolla on oikea nahka, nahkojen kuningas, aniliini- eli nappanahka, sekä äskettäin julkaistu "Black Edition", jonka keinonahkakangasseos on markkinointipuheiden mukaan niin hengittävää, että muista malleista olevista hengitysrei'istä on voitu luopua kokonaan. Miten on? Kerrothan meille kommenteissa, jos "Black Edition" on tullut itsellesi tutuksi!

Laatu ei tule ihan halvalla, mutta erinomaisella hinta-laatusuhteella kuitenkin - ainakin keinonahkaisen yksilön osalta. Keinonahkaisten versioiden hinnat alkavat väristä riippumatta noin 350 eurosta, oikean nahan noin 550 eurosta, mutta nappanahasta saakin maksaa jo tonnin. Black Editionin hinta on hieman keinonahkaista korkeampi ja sijoittuu 400 euron paremmalle puolelle.

Testattu keinonahkainen yksilö on viimeistelyltään ja istuintuntumaan niin hyvä, että pyyntihinta ei tunnu lainkaan yliammutulta. Tämä tuoli on suvereenisti paras testaamani pelituoli, ainakin kaltaiselleni satakiloiselle röhnöttäjälle, joka nostaa jalat rahille penkillä istuessaan. Gamereactor suosittelee!

Noblechairs EpicNoblechairs Epic
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
+
Tukeva runko, materiaalit, jämäkkä istuintuntuma, viimeistely, renkaat, ulkonäkö, kokoamispalvelu
-
Käsinojien ja kaasujousikahvan muovisuus/löysyys
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä