Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Nuija ja tosinuija kaks

Nuija ja tosinuija kaks

Öhö öhö -huumorin uudelleenlämmittely ei oikein toimi.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Aika tarkasti 20 vuotta sitten tehty Nuija ja tosinuija -elokuva jäi aikoinaan vaille jatko-osaa. Töitä täytyy kuitenkin tehdä ja syödä pitää, joten veteraanit ovat nyt kaivaneet aiheen naftaliinista ja pyöräyttäneet sen puuttuvan jatko-osan. Elokuvassa on hämmentävän paljon yritystä erityisesti käsikirjoituksen osalta ja rainalla on eittämättä hetkensä. Ehkä aika on vain ajanut ohi tällaisesta huumorista tai sitten olen vain huumorintajuton tosikko: Nuija ja tosinuija kaks ei vakuuta.

HQ

Kehyskertomus on puitteiltaan yhtä yksinkertainen kuin päähenkilönsä. Lloyd (Jim Carrey) ja Harry (Jeff Daniels) lähtevät etsimään Harryn oletettua tytärtä. Tämä tarkoittaisi periaatteessa jonkinlaista matkakertomusta, mutta käytännössä ruutuaika käytetään erinäisten jekkujen ja hölmöilyjen esittämiseen. Toisaalta vähänkään monisyisempää tarinaa olisi hankala seurata, koska se kuuluisa punainen lanka katkeaa tuon tuostakin öhö öhö -huumorin saksilla. Elokuvalla ei oikein ole sanomaa: se on kokoelma vanhalla maineella ratsastavia pikkuvitsejä, jotka on löyhästi liimattu ikääntymiselle vitsailevan kehyskertomuksen kylkeen.

Näyttelijäsuoritukset ovat turvallisia ja odotettuja. Kaikki palaavat lähinnä takaisin sorvin ääreen eivätkä niinkään kehitä hahmojaan. Silloin tällöin pinnan alta välähtää naseva vitsi pelleilevien ikämiesten vanhenemisesta, mutta tällaiset sutkaukset ovat liian harvassa. Muu kerronta kulkee, kuten ammattimiesten tekemänä voisi odottaa. Tässä onkin se ongelma: virkamiesmäinen suoritus istuu komediaan huonosti. Tekemisen palo puuttuu ja tilalla on vankan kokemuksen tuoma varman päälle pelaaminen. Tällainen hölmöily olisi ehkä kaivannut enemmän intoa kuin taitoa. Kriitikolle Nuijan ja tosinuijan jatko-osa kuuluu niihin hankaliin nakkeihin: täysin kylmäksi jättävä raina, joka kuitenkin on tehty kaikin puolin isolla rahalla ja ammattitaidolla. Teknisesti kaikki on kohdallaan, mutta elokuvalta puuttuu sydän.

Lisämateriaalit onneksi pelastavat osan yskivän komediajunan kunniasta. Perinteisten poistettujen kohtauksien ja pilalle menneiden otosten lisäksi mukana on poikkeuksellisen kattava dokumentti elokuvan tekemisestä. Tässä pätkässä tekijät pääsevät pidemmän kaavan kautta ääneen kertomaan visioitaan projektista ja siitä, miksi juuri katsottu raina oli juuri sellainen kuin oli.

Nuija ja tosinuija kaks jätti täysin kylmäksi. Suurimman ilon sain katsomalla pitkän ja seikkaperäisen dokumentin jatko-osan tekemisestä enkä suinkaan itse elokuvasta. Kaikki puitteet ovat kohdallaan, mutta leffa tuntuu samalta kuin Draculan kartano: uljas ja näyttävä ulkoa, mutta sisältä täysin kylmä ja sieluton.

Tämä on mainos:
Nuija ja tosinuija kaks
Nuija ja tosinuija kaks
Nuija ja tosinuija kaksNuija ja tosinuija kaks
Tämä on mainos:
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä