Suomi
Gamereactor
laitearviot

Oculus Quest 2

Alkuperäisen pohjalle rakentava Oculus Quest 2 tarjoaa langattoman ja yksinkertaisen VR-elämyksen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

VR-laitteet ovat sellaisessa maineessa, etteivät ne kosketa tavallista kuluttajaa. Vehkeet ovat yleensä hintavia, ja niiden käyttö vaatii tehokkaan tietokoneen ja muutenkin tietotaitoa. Sitten on vielä sinne tänne risteävät piuhat ja kaiken asettaminen käyttökuntoon. Suurin osa kuluttajista haluaa käyttää teknologiaa, joka on siistiä ja helppoa. Oculus otti kaiken huomioon VR-kypärässään Oculus Quest. Nyt on saatu Oculus Quest 2, joka rakentaa edeltäjänsä pohjalle, ja on myös helppo käyttää.

Oculus Quest 2Oculus Quest 2

Ulkonäkö, käyttöergonomia

Tämä on mainos:

Oculus Quest 2 on ulkoisesti samanlainen kuin edeltäjänsä, mutta valkeana versiona. Mukana tulee kaksi Touch-ohjainta, adapteripalikka, ohjekirjat ja latauskaapeli. Kypärä on melkein suora kopio edeltäjästään, joskin kokoa on hieman vähemmän. Kokonaisvaikutelma on siisti.

Alusta alkaen vaikutuksen tekee se, miten miellyttävä kypärä on käytössä. Säätöjä on niin paljon, että epämukavuuden ilmetessä pitäisi olla mahdollista se korjata nopeasti. Oculus Quest 2 on myös kevyt, joten se sopii myös pidempiin pelisessioihin. Mahdollisuutena on tuunata käyttökokemus paremmaksi, jos käyttää silmälaseja. Sitä paitsi säätöä voi tehdä myös siinä, miten kaukana silmät ovat toisistaan. Tätä säätövaraa saisi kuitenkin olla enemmän.

Oculus Quest 2

Käyttöjärjestelmä, sensorit ja ohjaus

Tämä on mainos:

Oculus Quest 2:n käyttöönotto on helppoa. Tarvitaan vain älypuhelin, jossa on bluetooth-kyky. Mukana tulevat ohjeet opastavat prosessin läpi, ja sitten kaikki onkin jo melkein valmista. Sen jälkeen käynnistyy monipuolisempi ohjelma, jolla katsotaan koko vehje kuosiin.

Opastuksen aikana pyydetään kytkemään päälle Guardian-järjestelmä, ja merkitään turvallinen alue rajoineen käyttöä varten. Toiveena on tietenkin mahdollisimman paljon tilaa, mutta omassa tilassani ei sitä paljoa ollut, ja pärjäsin ihan hyvin. Liian lähelle rajaa päätyessä laite varoitti asiasta, ja ulkoiset kamerat käynnistyivät antaen mahdollisuuden asemoitua huoneessa uudelleen.

Sensorit ovat hyvin tarkat, ja ne tunnistavat niin pelaajan liikkeet kuin ympäröivän huoneenkin. Tunnistettavia kohteita ovat myös Touch-ohjaimet, joten kapulat löytää helposti, mihin sitten ne onkaan jättänyt edellisellä käyttökerralla. Noin käytännössä siis kypärää ei tarvitse ottaa pelisession aikana päästään pois lainkaan. Käyttöjärjestelmä on yksinkertainen ja toimiva. Päävalikko avautuu helposti, ja käyttö on vaivatonta.

Oculus Quest 2Oculus Quest 2

Touch-ohjaimet

Ohjaimet ovat yksi iso syy siihen, miksi VR-pelaaminen ei ole monesta hauskaa. Kietoutuminen maassa vilistäviin johtoihin ei ole kivaa. Oculus Quest 2:n ohjaimissa ei ole johtoja lainkaan. Ne lisäksi istuvat hyvin käsiin, ja turvahihnan kanssa ei tarvitse pelätä niiden lentävän käsistä kesken kaiken.

Ohjaimissa on analogitatit, liipaisimet ja napit, jotka ovat helppoja käyttää ja tottua. Parasta on kuitenkin Oculus-nappi, jolle on paljonkin käyttöä. Ensinnäkin se toimii päävalikon nappina, mutta lisäksi sillä voi keskittää oman näkymänsä koska tahansa. Toisin sanoen, jos näkymä ei enää ole ihan kohdallaan, kannattaa painaa Oculus-nappia.

Oculus Quest 2

Ohjelmisto ja suoriutuminen

Tehoiltaan Oculus Quest 2 ei pärjää Riftille, mutta toisaalta käyttökään ei vaadi alleen tehokasta tietokonetta. Näin ollen laite on useamman käyttäjän ulottuvilla. Oculus Quest 2:ssa on Qualcomm Snapdragon XR2 -prosessori, ja enemmän RAMia kuin vanhassa versiossa (90 Hz tuki on tulossa pian). Näyttö on LCD resoluutiolla 1832x1920 silmää kohti. Oculus Quest 2 ei pärjää tehoissa kalliimmille VR-kypärille, mutta siitä huolimatta Quest 2 toimii hyvin.

VR-kypärän näkymä mukautuu pelaajan liikkeisiin, mikä vähentää pahoinvoinnin mahdollisuutta. En kokenutkaan pahoinvointia pelatessani. Netflixiä tai Youtubea ei välttämättä kannata katsoa Oculus Quest 2:lla, sillä leffan katsominen on nautittavampaa tavallisella televisiolla.

Oculus Quest 2Oculus Quest 2

Mukana on sisäänrakennettu tilaäänijärjestelmä, eikä kuulokkeita tarvita. Tietysti kuulokkeiden kytkeminen 3,5 mm paikkaan on se paras tapa maksimoida oma immersio, mutta jo pelkästään pakkauksesta otettuna tilaäänijärjestelmä toimii hyvin. Kypärässä on myös toimiva mikrofoni kavereiden kanssa puhumista varten, ja myös äänikomentojen käyttö on silloin mahdollista. Se huonoin ominaisuus liittyy akunkestoon. Lataaminen tulee kyseeseen 2-3 tunnin pelaamisen jälkeen. Täyteen lataamisessa kestää 2,5 tuntia.

Oculus Quest 2 on saatavilla kahdella muistikoolla: 64 GB ja 256 GB. Noin käytännössä muisti ei kuitenkaan ole missään vaiheessa ongelma.

Oculus Quest 2

Oculus Quest 2 on mahtava tuote, mikäli helppokäyttöinen VR-pelaaminen kiinnostaa. Jos taas on etsimässä vaihtoehtoa jo hankkimalleen HTC Vivelle tai Riftille, ei tämä ole oikea suunta. Minä kuitenkin pidän suuresti Oculus Quest 2:sta. Laite löytääkin varmasti oman kohderyhmänsä.

HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Helppo käyttää, johdottomuus, ohjaimet sopivat hyvin käteen, hyvät sensorit, kevyt ja miellyttävä käytössä
-
Akunkesto liian vähäinen, tehokkaampaakin kalustoa on tarjolla
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä