Suomi
Gamereactor
arviot
Oddworld: New'n'Tasty

Oddworld: New'n'Tasty

Poninhäntäinen mudukoni palaa jälleen. Onko tämä se uusversio jonka pelisarja ansaitsee?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Joskus tuntuu siltä, että peli tulee julkaistuksi aikaansa edellä, eikä yleisö yksinkertaisesti ole valmis sille. Tämä päti varmastikin aikanaan Oddworld: Abe's Oddyseehen, Oddworldin saagan ensimmäiseen osaan, jossa tutustuttiin orjuutettuun mudukoni Abeen. Pelin ulkoasu ja tunnelma olivat niin jännittäviä, ettei kukaan oikein tiennyt mitä odottaa.

Lopulta paljastui, että Oddysee on synkeä tarina kapitalismin ja teollisuuden rankimmista ylilyönneistä, mutta samalla kertomus juuriensa ja rohkeutensa löytämisestä. Pelimaailma hurrasi, mutta Abe ystävineen tuntui silti olevan aikaansa edellä. Siksipä tuntuukin vain luonnolliselta, että Oddysee iskee nyt toisen kerran Oddworld: New'n'Tastyn muodossa. Olisiko nyt oikea aika?

Oddworld: New'n'Tasty

Peli laukaisee heti ensimmäisenä valtaisan nostalgian aallon. Grafiikka voi olla täysin uutta, mutta alkuperäinen henki on vahvasti läsnä. Valikko, jossa Abe ponnahtaa esille ruudun keskellä olevasta aukosta testaamaan pelaajan kielitaitoa tervehdysten, vihellysten ja pierujen muodossa on yksi rakkaimpia muistojani, ja on hienoa nähdä Just Add Waterin tekevän sille kunniaa. Yksinkertaista, mutta tehokasta. Samoja periaatteita on sovellettu myös grafiikkaan, jotka heijastavat vanhoja paikkoja nyt kolmessa ulottuvuudessa.

Tämä on mainos:

Vanha, kahteen ulottuvuuteen rajoitettu Abe's Oddysee oli jo itsessään upea, ja se on nätti vielä tänäänkin. Täytyy silti myöntää, että uusi versio peittoaa sen. Tuulettimien ja puiden lävitse siivilöytyvä valo sekä suuremmasta maailmasta lupaavat taustat tuovat uutta syvyyttä kokemukseen. Kehittäjä on todella panostanut oikeanlaisen ilmapiirin luomiseen.

Hahmoja olisi kuitenkin voitu hioa enemmänkin. Nyt osa näistä jää seisomaan upeita taustoja vasten halpojen paperinukkejen tapaan. Abe voisi myös kuolla monipuolisemmilla tavoin, mutta ikärajoilla voi olla tässä sormensa pelinsä.

Ilmeisen kasvojenkohotuksen ja uuden ulottuvuuden rinnalla pyörii edelleen miltei täsmälleen sama pelimekaniikka kuin vuonna 1997. Abe liikkuu sivusuunnassa ratkaisten erilaisia ongelmia, vältellen miinoja sekä vihollisia ja etsien tietään vapauteen. Johtuen pelin yritys ja erehdys -henkisestä luonteesta nämä mekaniikat voivat turhauttaa, ja liian moni hyppy päätyy kuoppaan tai suoraan pommin päälle, joka meinaa hengenmenoa. Ohjaus ei ollut alkujaankaan mitenkään mahtava, ja Just Add Water olisi voinut tehdä asialle jotain. Lisäksi osa checkpointeista on aseteltu niin kauas toisistaan, että joskus on vain helpottavampaa pistää koko peli pois.

Oddworld: New'n'Tasty on silti muutaman kiukunpuuskan arvoinen, ja jokaisen tasoloikkaa etsivän tulisi tarkastaa se. Tyydyttävintä on kuitenkin se, kuinka Oddworld on nyt löytänyt oman aikansa. Toivon mukaan se myös löytää yleisönsä tästä ajasta.

Tämä on mainos:
Oddworld: New'n'TastyOddworld: New'n'Tasty
HQ
Oddworld: New'n'Tasty
Oddworld: New'n'Tasty
Oddworld: New'n'Tasty
Oddworld: New'n'Tasty
Oddworld: New'n'Tasty
Oddworld: New'n'Tasty
Oddworld: New'n'Tasty
Oddworld: New'n'Tasty
Oddworld: New'n'Tasty
Oddworld: New'n'Tasty
Oddworld: New'n'Tasty
Oddworld: New'n'Tasty
Oddworld: New'n'Tasty
Oddworld: New'n'Tasty
Oddworld: New'n'Tasty
Oddworld: New'n'Tasty
Oddworld: New'n'Tasty
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Upeat graffat, paljon nostalgiaa, jännittävä tarina, intuitiivinen konsepti, kivaa uusille ja vanhoille faneille.
-
Irralliselta näyttävät hahmomallit, ajoittain turhauttava ohjaus.
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Janita Paavola

Niin vanhojen kuin uudempienkin pelien tuominen nykyisen sukupolven konsoleille on melkeinpä muotia, ja suurimmaksi osaksi se on onnistunut varsin hienosti. Oddworld: New 'n' Tasty ei ole tästä mikään poikkeus; peli peittoaa alkuperäisversionsa olemalla tälle silti täysin uskollinen. Ulkoasu on päivittynyt todella kauniiksi maisemia ja hahmoja myöten, mutta sisällöltään peli on edelleen se sama klassikko kuin 17 vuotta sitten.

Aben matka mudokonien ja itsensä pelastamiseksi on täynnä tarkkuutta ja juuri sopivaa ajoitusta vaativia pulmia. Ne voivat paikoitellen turhauttaa paljonkin, mutta tällä kertaa pelissä on mukana pikatallennus, joka nähtiin alun perin ensimmäistä kertaa vasta pelin jatko-osassa. Pelin alkuperäiset tallennuspisteet ovat välillä aivan liian kaukana toisistaan, joten pikatallennuksella ja -latauksella säästyy monilta harmailta hiuksilta.

Hieman liian vauhdikas ohjaus saattaa haitata ajoittain, mutta siitä huolimatta New 'n' Tasty on kaikin puolin onnistunut ja ehdottomasti kokemisen arvoinen uusioversio niin nostalgiaa janoaville Oddworld-veteraaneille kuin uusillekin pelaajille. Toivon hartaasti, että myös Abe's Exoddus saa jonain päivänä samanlaisen käsittelyn.

9/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

3
Luvassa uutta ja makoisaa Oddworldia

Luvassa uutta ja makoisaa Oddworldia

UUTINEN. Kirjoittaja Mika Sorvari

Just Add Water on julkistanut, että näiden uusversio Oddworld: Abe's Oddysseestä iskee PS3:lle, PS4:lle sekä PS Vitalle ensi kevään kuluessa.Ladataan seuraavaa sisältöä