Suomi
Gamereactor
arviot
Omensight

Omensight

Päiväni maailmanpelastuksen airuena

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Omensight sekoittaa hauskasti roolipelaamista, salapoliisityöskentelyä sekä eeppistä toimintaseikkailua omintakeiseksi keitokseksi. Pelaaja omaksuu pitkätukkaisen Airuen roolin samana päivänä, kun Urralia-fantasiamaailma muuttuu tuhkaksi - Urralian yliluonnollista tasapainoa ylläpitänyt papitar murhataan, ja maailmoja tuhoava paholaiskäärme pääsee tekemään sodanrepimästä satumaasta selvää.

Toivoa ei kuitenkaan ole täysin menetetty, sillä ajassa liikkuva Airut pystyy palaamaan tuhoisan päivän alkuun selvittämään, kuka on ollut papittaren murhaamisen takana - veriteon estämisen kautta on mahdollista myös peruuttaa vääjäämättä lähestyvä maailmanloppu. Yhden lisätason murhatutkimuksiin tuovat sodan eri osapuolten riveissä taistelevat hahmot, joiden seuraan Airut liittyy selvittäessään päivän tapahtumia. Salaisuuksien paljastuessa myös liittolaisten taustoista ja motiiveista revitään esiin mielenkiintoisia yllätyksiä.

Omensightin tarina on tenhoavimmillaan todella koukuttava kokonaisuus, jonka toisiinsa taiten nivoutuvat juonenkäänteet ja vaikeat valinnat tekevät olon kotisohvalla yllättävän tukalaksi. Airuen kaverit kuolevat kukin maailmanloppua edeltävien tapahtumien aikana - pelaajalla on siis käsissään Urralian ja papittaren kohtaloiden lisäksi koko joukko taistelutovereiden henkiriepuja, joiden kohtaloon pelaaja pystyy vaikuttamaan niin halutessaan. Omensightin juonenkäänteet kuitenkin muuttavat pelaajan suhtautumista liittolaisiinsa, ja hahmoihin liittyvien salaisuuksien valjettua suurten päätösten tekeminen ei muutu ainakaan yhtään helpommaksi. Urraliassa vallitseva sota on rumaa katseltavaa, kun söpöt eläinhahmot teurastavat toisiaan armotta, ja myös Airuen miekka niittää uhreja. Esimerkiksi sympaattisten rottaraukkojen teurastaminen vankilakapinan aikana on suoraan sanottuna aika vastenmielistä puuhaa.

Pelaaja saa valita vapaasti, mitä kautta lähtee kerimään tarinaa auki, sillä eri seikkailutovereiden seurassa Airut oppii eri kykyjä ja valottaa salaisuuksia omaan tahtiinsa. Oikeaa etenemisjärjestystä ei ole, vaan kaikki askeleet vievät vakaasti eteenpäin - jokainen päivä päättyy maailmanloppuun, ja uusilla tiedoilla ja taidoilla varustettu Airut aikamatkustaa aamunkoittoon entistä viisaampana. Omensight pitää paljastuneista salaisuuksista kirjaa ja järjestelee tapahtumia kätevästi aikajanalle, jolloin pelaaja pysyy mukavasti juonen kyydissä - tapahtumiin ja juonenkäänteisiin on mahdollista tutustua välitilassa, johon Airut tulee vetämään henkeä maailmanlopun päätteeksi. Saman päivän aikana tapahtuvien juonenkäänteiden seuraaminen ja niihin vaikuttaminen tuo mieleen samanlaiseen mekaniikkaan nojanneen The Last Day of Junen.

Omensightin seikkailunilo kärsii, koska uusia kykyjä oppinutta Airuetta tönitään turhankin kärkkäästi kohti aiemmin tutkimatta jääneitä alueita. Lineaariset tasot ovat satukirjamaisen kauniita ilmestyksiä lumisine temppeleineen ja metsäisine linnakkeineen, joita yksinkertaiset mutta sarjakuvamaisen persoonalliset hahmot kansoittavat. Brittiläinen ääninäyttely puhaltaa hahmoihin mukavasti henkeä, ja laimeat taustamusiikit ajavat asiansa jäämättä kuitenkaan juuri mieleen.

Tämä on mainos:

Omensightissa taistelut ovat neliönapista lähtevine perushyökkäyksineen ja kolmiopainikkeesta käynnistyvine voimakkaampine iskuineen varsin peruskauraa. Hyvin nopeasti pelin käynnistyttyä Airut saa kumppaneineen kimppuunsa varsin suuria vihollislaumoja, joiden rökittäminen vaatii taktista pelisilmää ja rytmitajua - vihollisten hyökkäysten väisteleminen ympyränappia rämpyttämällä hidastaa tyylikkäästi aikaa, jolloin Airut voi kieriä vihulaisten seassa ja tehdä näistä selvää näyttävin lopetuselkein.

Väistöjen myötä Airut kerryttää erikoisliikemittaria, jonka voimien turvin tämä voi esimerkiksi heitellä vihollisia ja ammuskella vahinkoa tekeviä voimasäteitä. Uusia kykyjä avataan ja ostetaan uhraamalla kokemuspisteitä välitilassa törröttäville patsaalle ja alttarille. Yläilmoissa pörräävä kamera, johon pelaaja ei voi juuri vaikuttaa, seuraa taistelujen tapahtumia uutteran ketterästi. Valitettavasti kameramies tuntuu löytävän tasoloikinnan puolella kuolleet kulmat juuri sellaisissa kuolemanjuoksun kohdissa, joissa esimerkiksi Airuen tai edessä aukeavien maisemien näkeminen olisi erittäin oleellista.

Omensight on miellyttävän tarinapainotteinen toimintaseikkailu, ja nimenomaan mielenkiintoinen juoni valintoineen on ehdottomasti kokonaisuuden vakuuttavin elementti. Itseään toistava toiminta ja seikkaileminen kantavat parhaiten, kun Omensightia pelaa yhden päivän kerrallaan - vetävä ja monitasoinen murhamysteeri kyllä vetää takaisin puoleensa säännöllisin väliajoin.

OmensightOmensight
Tämä on mainos:
HQ
HQ
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Mielenkiintoinen juoni, pelin joustava rakenne, tyylikäs pelimaailma, näyttävät taistelut
-
Ajoittainen kädestä piteleminen, kamerapulmat, laimeat mutta asiansa ajavat taustamusiikit, pidemmän päälle itseään toistava rakenne
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä