Nord on uusi mallisto OnePlus-puhelimia, ja samalla palataan takaisin juurille. OnePlus aloitti huokeahintaisena lippulaivojen kilpailijana, mutta on sittemmin kohonnut niin sanottuun premium-sarjaan hintojensa puolesta. Joku OnePlusilla on varmasti katsonut tilannetta ja todennut, että heidän puhelimensa ovat muuttuneet aiottua kalliimmiksi.
Lopputuloksena on mahtava paluu OnePlus-idean juurille. Minulla on edelleen käytössä se ensimmäinen OnePlus 1, ja hyvin se toimii. Nord jatkaa siitä, mihin alkuperäiset mallit lopettivat. Itse asiassa suosin vanhempaa mallia terävine kulmineen ja teollisuusmaisine tyyleineen. Nord on julkaistu kahtena erilaisena mallina, ja Gamereactorin testissä oli iso ja kallis kera 12 GB RAMin ja 256 GB tallennustilan. Pääasiassa mainoksissa näkyy sitä halvempaa mallia, mutta kalliimpikin malli on erittäin halpa. Suurin osa ihmisistä ei edes huomaisi eroa 8GB RAM/128 GB -mallin ja 12GB RAM/256 GB -mallin välillä. 128 GB tallennustilaa on ehdottomasti riittävästi omassa käytössäni.
Puhelin on yksinkertainen ja vankka muotoilultaan, ja yksinkertainen on kaunista. En pidä siitä, että selfiekamera on sijoitettu vasemmalle. Toisaalta en ota selfieitä. Lisäpisteitä kuitenkin sijoittamisesta ja siitä, että se istuu puhelimen muuhun linjaan hyvin. Muotoilun ansiosta puhelin sopii hyvin käteen, ja yhdellä kädellä käyttäminen on vaivatonta. Värivaihtoehtoina ovat Onyx Grey ja Blue Marble.
OnePlus ei saa ansaitsemaansa ylistystä siitä, miten hyvin valikot on optimoitu. Homma vain toimii hienosti. Mukana on myös lisävaihtoehtoja valikoiden selaamiseen. Näitä kaikkia en kuitenkaan testannut, sillä löysin mieleiseni varsin nopeasti.
Yleensä vähemmälle esteettiselle huomiolle jää punainen latauspiuha. Moinen on hyvä silloin, kun kotona on 27 erilaista mustaa ja valkoista johtoa nurkissa pyörimässä. Uuden sormenjälkiskannerin ohella myös lataus on huomattavan nopeaa: 2% minuutissa, ja skanneri lukee sormeni oikein joka kerta. Miksi edes joskus käytin jotain muuta tunnistusta?
Kamera on lainattu mallista OnePlus 8. 48 MP kamera käyttää Sony IMX586 -sensoria, ja ikonilla vaihdetaan 12 MP ja 28 MP kesken. Suurin osa valinnoista on liu'utuspalkissa eikä erillisen valikon takana. Mukana on HDR-tuki, ja yökuvaus oikeasti toimii. Pro- ja Standard-tiloilla saa otettua hyviä kuvia. Mukana on myös 5 MP syvyyskamera, 8 MP laajakuva, ja jopa 2 MP makrokamera toimii yllättävän hyvin. Videotuki on 1080p 30/60FPS ja 4K 30FPS, kun hidastuskuvaus on 240 FPS.
Selfiekamera on 32 MP kera Sony IMX616 -sensorin, laajakuvalinssin, ja tuki 60FPS 1080p -videolle, ja halutessaan voi ottaa 4K-selfievideotakin. Inhoan selfiekameroita, mutta tämä onnistui tekemään vaikutuksen.
OnePlus ansaitsee palkinnon siitäkin, että yökuvaus toimii ilman, että kuvista tulee rakeisia. Myös Standard-tilassa kuvat ovat yökuvauksella riittävän hyviä. Syy tähän on se, että kamera ottaa samaan aikaan monta kuvaa, ja yhdistää ne sitten yhdeksi optimaalisesti superkuvaksi. Ja se toimii.
Raaka koneteho on mielenkiintoinen, mutta ei tietenkään ole samalla tasolla sellaisen lippulaivapuhelimen kanssa, joka on hinnaltaan 3-4-kertainen. En kuitenkaan huomannut mitään hidastelua tai muitakaan ongelmia. CPU ei koskaan laskenut käytössä alle 88%, ja Geekbenchin mukaan 609 yhden ytimen ja 1928 monen ytimen suoritus. Jos olet kovan luokan mobiilipelaaja, voivat nämä numerot olla makuusi liian alhaiset. Toisaalta siinä tapauksessa et muutenkaan kuulu OnePlus Nordin kohderyhmään.
Näyttö on 90 Hz AMOLED. 90 Hz tällaisessa halvassa puhelimessa on ennenkuulumatonta, ja toivottavasti muuttuu ajan myötä standardiksi. Kyseessä on sama ilmiö kuin PC-monitoreissa: kun on ensin saanut maistaa parempaa, paluu vanhaan 60 Hz lukemaan tuntuu pahalta. OnePlus väittää tarjoavansa 2048 erilaista näyttökirkkautta. En osaa sanoa siitä, mutta ainakaan kyseessä ei ole perinteinen viiden vaihtoehdon säätö. Näytön suoja on asetettu tehtaalla paikoilleen, ja käytössä on Gorilla Glass 5. Näyttö on 6,44" 2400x1080p ja 408PPI. Useimmat sovellukset ilmoittavat jostain syystä 409PPI, mutta se ei tahtia haittaa. Teksti on selkeää, värit kirkkaita, ja ainoastaan leveämpi kuva puuttuu. Mutta se sitten tekisi tyhjäksi kätevän yhdellä kädellä käyttämisen.
Ääni toistetaan pohjalla olevista kaiuttimista. Laatu on hyväksyttävissä rajoissa, ja musiikki voi soida varsin lujalla. Puheluissa kaiutin puolestaan on mahtava, ja sen saa todella äänekkääksi halutessaan. Tämä auttaa varsinkin silloin, kun puhuu tuulessa kävelevän ihmisen kanssa.
Testauksen aikana 5G ei ollut käytössä, vaikka se onkin mukana Snapdragon 765G -alustassa, jota Nord käyttää. Tämä sama Snapdragon-malli on myös Googlen lippulaivapuhelimissa 865 ja 865+ sijasta. Suurin ero on X52 5G-modeemisiru, eikä X55/60, joka teoriassa mahdollistaa tuplasti nopeamman latauksen. 865 käyttää myös Kryo 585, jossa on 8% korkeampi kellotaajuus kuin Kyro 484:ssä 765G. Molemmat käyttävät kahdeksanytimistä asetusta. Lisäksi 865 käyttää LPDDR5 RAMia eikä LPDDR4x RAMia Nordissa, ja Adreno 650 eikä suinkaan Adreno 620. Kyse on tietenkin hinnasta. Ylimääräinen teho 865:ssä on todella kallista, ja vain kovimmat tehojen perään olijat ovat valmiita maksamaan moisesta lisätehosta vaadittavaa hintaa.
MIMO-Wifi on tuettuna, samoin kuin 4x4 MIMO LTE, Bluetooth 5.1, Aptx ja AptX HD. Akku on 4115mAh ja kestää koko päivän ilman ongelmia. Olen langattoman latauksen fani, mutta 6A Warp -laturi on mahtava käyttää. Ohjelmistojen osalta OnePlus tarjoaa kahden vuoden takuun päivityksille, ja kolmen vuoden takuun turvallisuuspäivityksille.
Kaiken kaikkiaan olen vaikuttunut. OnePlus on palannut juurilleen, ja samalla asettanut uudenlaisen standardin sille, mihin huokeahintainen puhelin pystyy, miltä se näyttää ja miten hyvin se kestää päivittäisessä käytössä. Testaan paljon erilaisia puhelimia vuosittain, ja OnePlus Nord todellakin on hyvä vehje. Toivottavasti OnePlus Nordin myyntiluvut tulevat olemaan hyvät, koska laite ansaitsee sen.