ONE PLUS NORD CE 4 LITE
OnePlus julkaisee jälleen kesän kunniaksi uusimman puhelintulokkaansa ja antaakin maltillisen hintaista luuria kaipaaville vallan potentiaalisen Android-vaihtoehdon.
Vaatimattoman oloisen paketin sisältä paljastuu melkoinen möhkäle. Hopeinen kapula on koostaan huolimatta kuitenkin melko tyylikäs. Vonkaleella on kokoonsa nähden onneksi yllättävän vähän painoa ja vaa'an lukemat asettuivat hieman päälle 190 gramman. Lääniä se vie silti melkoisesti. Nord CE 4 Lite on kokonsa takia hieman vaikea saada istumaan käteen, mutta muuten ensivaikutelma on laadukas ja miellyttävä. Uuden puhelimen käyttöönotto on aina tuskainen prosessi, mutta OnePlus on tehnyt kaikkensa minimoidakseen tästä koituvan vaivan, ja jos vanhassa puhelimessa on edes Google-tili käytössä, saa ison osan asetuksista ja säädöistä siirrettyä suoraan vanhasta luurista uuteen tulokkaaseen.
Alkuräpellysten jälkeen aukeaa perinteinen Android -näkymä ja kyseistä käyttöjärjestelmää aiemmin käyttäneille OnePlussalla navigointi onnistuu ilman sen suurempia ihmettelyjä. Puhelimessa valmiina on OxygenOS 14 -käyttöliittymä. Siirtyminen sivujen välillä on sujuvaa ja puhelimesta löytyy oletuksena liuta sovelluksia, joilla tärkeimmät tarpeet pääsee hoitelemaan saman tien, vaikkakin valtaosa haluaa varmasti latailla paremmat versiot monista oletussovelluksista. OnePlussan omasta sovellusvalikoimasta löytyy web-selain, sääpalvelu, teemakauppa, puhelimen kloonaustyökalu, sovellus tiedostojen hallintaan, Samsungin galleriasovelluksen tyylinen valokuvasovellus, sekä muutama muu härpäke. OnePlussan omien sovellusten lisäksi myös Googlen ohjelmat ovat kaikki pysyvästi asennettu puhelimeen, eikä niitä pysty poistelemaan, vaikka kuinka foliohatun kuumetessa mieli tekisikin. Valtaosa sovelluksista pyytelee ja jankuttaa kasan oikeuksia ja lupia, sekä pyytää hyväksymään käyttöehtoja ennen niiden käyttöön saamista, joka laskee isosti niiden käyttöintoa. Tietojensa ja oikeuksiensa luovuttamiselta on kuitenkin mahdotonta välttyä lähes laitteesta riippumatta, joten vastaan on melko turha räpistellä. Foliohatun riisumisen jälkeen laite toimiikin sujuvasti ja sitä voi muokata mieleisekseen kohtalaisen vapaasti. Puhelimen avaamiseen voi valita muiden uusien Androidien tapaan koodin, kasvotunnistuksen, kuvion tai sormenjälkitunnistuksen. Sormenjälkiä voi ohjelmoida useita, joten väärälläkin kädellä puhelimen aukaisu onnistuu. OnePlus vannoo ja vakuuttaa, ettei kerättyjä sormenjälkiä tai kasvokuvia koskaan tallenneta muualle kuin paikallisesti puhelimeen, eikä niitä missään olosuhteissa kuulemma luovuteta kolmansille osapuolille. Siihen uskokoon ken tahtoo.
Vaikka pakotettuja ohjelmia onkin iso liuta, ei mukaan ole valitettavasti mahtunut musiikkisovellusta. Vanhan liiton jäärät, jotka haluavat siis toistaa kappaleita tiedostoina laitteeltaan, joutuvat hommaamaan joko maksullisen, tai mainoksien tahriman musiikkisoittimen sovelluskaupasta. OnePlussalla ei myöskään ole omaa kalenterisovellusta, joskin Google-kalenteri puhelimesta löytyy valmiiksi asennettuna.
300 euron puhelimeksi kamerapuoli on mukiinmenevällä mallilla. Etukamerana toimii 16 MP:n kuvanräpsytin ja takana tykittelee 50 MP:n Sonyn LYT-600 kamera, sekä 2 MP:n syvyyssensori. Salamavaloja on kaksi. Kamerasta löytyy myös hyvä joukko ominaisuuksia, kuten mm. yötila, panoraama, muotokuva, slow-motion ja pidennetty valotus. Videon kuvaus rajoittuu 1080p resoluutioon ja 30 ruutuun/sekunti. Mitään maailmaamullistavaa kameran osalta kapula ei siis sisällä, mutta perustarpeisiin kuvat ja videot uudella Nord 4:lla kyllä räpsyttelee.
AMOLED-näytöllä on kokoa 6,67 tuumaa (16,94 cm) ja se on näin halvalle luurille melkoisen paljon. 60 ja 120 Hz:n tuetut virkistystaajuudet, sekä nopea vasteaika saa puhelimella puuhastelun vaikuttamaan varsin sulavalta. Myös resoluutio on mukavat 1080x2400. Näytön saa halutessaan todella kirkkaaksi. Korkeimmilla kirkkausasetuksilla valoa tursuaa 1200 nitsiä, ja OnePlus mainostaa, että parhaimmillaan ruutu häikäisee 2100 nitsin soihtuna. Ruudun näkee siis aurinkoisenakin päivänä ilman ongelmia. Lisäksi näytössä hyrrää Aqua touch -teknologia, joten se rekisteröi kosketusta hyvin, vaikka meininki kävisi kosteaksi. HDR:ää näyttö ei kuitenkaan tue.
Suorituskyky uusimmassa Nordissa on sama kuin vuoden takaisessa CE 3 Lite -mallissa ja jää hintaluokkaansa nähden keskiverto-tasolle. Qualcomm Snapdragon 695 5G suoritin, sekä 8 GB LPDDR4X RAM:ia jaksaa kuitenkin pyöritellä useammankin sovelluksen vaivatta, eikä arvostelun aikana tullut suorituskyvyn kanssa ongelmia. Jos tilamuistia pitää runsaasti vapaana, voi siitä osan käyttää lisäksi RAM:in buustaamiseen, jolloin keskusmuistia saa vielä kasvatettua. Pelipuhelimena CE 4 Lite ei ehkä ole parhaimmillaan, mutta muuten videot ja animoinnit pyörivät pirteästi kuin kaheli karusellissä Hieman vanhentuneesta raudasta huolimatta.
Tallennustilaa on 256 GB ja sitä voi laajentaa micro SD-kortilla maksimissaan 2 TB:n.
Akku on yksi Nord CE 4 Liten parhaita ominaisuuksia. 5110 mAh akussa riittää helposti virtaa parinkin päivän peruskäyttöön. Muualla maailmassa puhelin tulee vielä päräyttävämmällä 5500 mAh:n akulla, mutta koska EU ja sääntö-Suomi, joudumme me tyytymään 5110 mAh:n akkuun. Puhelin tukee myös maksimissaan 80W latausta, jolla puhelin imee itseensä virtaa 1 % -> 100 % n. 50 minuutissa. Mukana ei moisia lukemia tukevaa laturia kuitenkaan tule. Valitettavasti akkua ei pysty vaihtamaan tai poistamaan. Akun terveyttä ja pitkää ikää varmistamaan on mukaan tungettu OnePlussan oma BHE (Battery health engine) -teknologia. Kätevänä lisänä puhelin toimii myös virtapankkina ja käänteisellä latauksella pystyy hätätapauksessa lataamaan vaikkapa kuulokkeita USB-C -kaapelin välityksellä. Puhelimen itsensä lataus tapahtuu niinikään standardilla USB-C-letkulla.
Latauksen lisäksi myös tiedonsiirto tapahtuu 2.0 USB-C:llä. Puhelimen sisuksissa on paikka 2 SIM-kortille, sekä yhdelle micro SD -kortille. Paikkoihin pääsee käsiksi puhelimen sivusta löytyvästä luukusta, joka avataan pienestä reiästä painamalla paketin mukana tulevalla avaustyökalulla (tai vaikkapa nuppineulalla). Ilahduttavasti OnePlus on pitänyt uusimmassa Litessä myös 3,5 mm aux-paikan, joten wanhalla kunnon piuhallakin saa mölyt luurista kuulokkeisiin.
Fyysisiä nappuloita laitteessa on kolme; lukitusnäppäin, sekä äänenvoimakkuuden säätö. Ne sijaitsevat tavanomaiseen tapaan puhelimen oikeassa sivussa.
Luuri sietää jonkin verran kosteutta ja pölyä IP54-luokituksen mukaisesti.
Mukaan olisi hartaasti toivonut jonkinnäköisiä suojakuoria, sillä sellaisenaan isohkon kapulan tippuminen on jokaisella kertaa pieni kauhun paikka, vaikka puhelin kestävältä tuntuukin.
Puhelimen omaa kaiutinta tulee harvoin käytettyä musiikin kuunteluun, sillä vakuuttavaa äänentoistojärjestelmää on vaikea saada ängettyä puhelimen kokoiseen tilaan - varsinkaan kaiken muun koneiston kera. Mutta jos kunnon kajaria ei ole saatavilla ja kuulokkeet sattuivat unohtumaan tiskipöydälle, tarjoaa Nord CE 4 Lite kelvollisen hätäpelastuksen, sillä luuriin on mahdutettu stereo-kaiutin, josta lähtee niin pieneksi kohtalaisen hyvä määrä möykkää. Äänenlaatu ei tietenkään päätä huimaa, mutta onpahan hätätapauksessa olemassa.
Kaikki huomioonottaen uusi Nord CE 4 Lite on hintaansa nähden varsin hyvä puhelin. Iso koko on kaksipiippuinen juttu; Toisaalta on kiva, että videot näkee hyvin, mutta pieniä, kevyitä puhelimia arvostavalle ja simpukkapuhelinten simppeliä aikaa kaipaavalle taskussa heiluva tiiliskivi on melkoinen häiriötekijä. Hyvä akku ja mainio näyttö antavat kuitenkin rahalle vastinetta ja vaikka kamerapuolella jäädäänkin melko mitäänsanomattomaksi, on kokonaisuus kohtuullinen. Musiikkisovelluksen puuttumisestakin huolimatta.