Suomi
Gamereactor
arviot
Oxygen Not Included

Oxygen Not Included

Klei Entertainmentin strategiapeli on poistunut Early Access -tilasta. On aika arvioida peli.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Klei Entertainment muistetaan muun muassa pelistä Don't Starve, ja nyt Early Access -uunista ulos on saatu strateginen siirtokunnan rakentelupeli Oxygen Not Included. Tarkoituksena on pitää siirtokunta hengissä rajallisilla resursseilla. Tämän 2D-pelin ensimmäisellä kierroksella onnistuin pelaamaan itseni sellaiseen tilanteeseen, etten enää päässyt käsiksi kaikkiin rakentamiini vehkeisiin ja rakennuksiin. Toisella kierroksella peli sujui jo selvästi paremmin aina siihen saakka, kunnes kaivauduin maanalaiseen järveen, jonka seurauksena tulva pyyhkäisi siirtokuntani pois maan päältä.

Onneksi hätä ei ole tämän näköinen. Oxygen Not Included viihtyi Early Access -tilassa niin pitkään, että pelin ympärille on jo kehittynyt oma yhteisönsä. Näin ollen nopea googlaus paljastaa runsaasti vinkkejä, miten kannattaa pelata. Muutaman tunnin ihmettelemisen jälkeen pelin menosta pääsee jyvälle, ja tässä auttavat suuresti pienet ylälaidan tekstiset vinkkilaatikot. Tällöin hauskuus pääsee kunnolla alkamaan. On silti sanottava, että jotkut toiminnot olisivat vaatineet selvästi paremman selostuksen opastusosioon.

Ja niitä erilaisia toimintoja todellakin riittää, ja ne ovat vieläpä toisiinsa liitoksissa. Siirtokuntaa rakentaessaan on otettava useita asioita huomioon aina lämpötilasta ja hapesta ruokaan, taudinaiheuttajiin ja stressitasoon asti. Ja kaikki vieläpä vaikuttaa kaikkeen. Menestynyt siirtokunta tarvitsee tasapainon kaiken tarvitsemansa suhteen.

Tätä eri osa-alueiden toisiinsa vaikuttamista on todellakin hiottu ja mietitty. Esimerkiksi happitason noustessa hiilidioksidipitoisuus laskee. Näin ollen korkeissa huoneissa työskenteleviltä tahtoi loppua happi lattiatasossa.

Tämä on mainos:
Oxygen Not IncludedOxygen Not IncludedOxygen Not Included

Kuten tällaisissa peleissä yleensä on tapana, eteneminen tuo ajan kanssa vastaan uusia haasteita, kuten muuttaminen uusille alueille, uusien vaarojen kohtaamisen ja erilaisiin lämpötiloihin joutumisen. Näiden uusien tekijöiden hallinnassa pitäminen edellyttää parempaa teknologiaa, joka taas vaatii toteutuakseen enemmän tutkimusta. Ja mitä enemmän tutkimusta tehdään, sitä enemmän avautuu mahdollisuuksia joko onnistua tai epäonnistua.

Muun edistymisen ohella on huolehdittava siirtokunnan perustarpeista, ja niitäkin päivitetään ajan kuluessa. Esimerkiksi huussi kannattaa muuttaa vesikäyttöiseksi ja esteettisemmän näköiseksi hotelli helpotukseksi. Jos perustarpeista ei pidetä huolta, alkavat siirtokuntalaiset stressata. Näitä siirtokuntalaisia voi tuunailla mieleisekseen esimerkiksi antamalla heille nimiä ja antamalla komea hattu päähän laitettavaksi. Jokaisella asukkaalla on omat positiiviset ja negatiiviset ominaisuutensa. Siirtokuntalaiset myös päivittyvät pelin edetessä, jolloin heidän erikoistuessaan siirtokunta alkaa toden teolla menestyä. Asukkien määrä tietenkin lisääntyy ajan kanssa, mikä omalta osaltaan pakottaa siirtokunnan kehittymään.

Suurin osa siirtokunnan toiminnoista on automatisoituja, mutta välillä on pakko harrastaa niin sanottua mikromanagerointia. Erillisessä ruudussa pääsee määrittämään erikseen, mitä kukin asukki tekee, ja joitakin tehtäviä voi halutessaan sijoittaa prioriteettilistan kärkeen tarpeen niin vaatiessa. Siirtokuntatalaisten päivärutiininkin voi halutessaan määrittää aina työntuntien ja vapaa-ajan määrää myöten.

Tämä on mainos:

Käyttöliittymä tarjoaa jos jonkinlaista tietoa valikoissa, joita pystyy selaamaan useamman tunnin saadakseen kunnon käsityksen siitä, mitä on menossa. Kaksiulotteinen piirroselokuvamainen grafiikka kätkee konepellin alle melkoisen hienostuneen koneiston. Onneksi pelin omalaatuinen persoona säilyy koko ajan, ja Oxygen Not Included tuokin mieleen Theme Hospitalin ja Fallout Shelterin. Tästä persoonallisuudesta johtuen on sydäntä särkevää, kun yksi virhe tuhoaa koko siirtokunnan.

Oxygen Not Included on ehdottomasti vaikea peli, mutta se myös palkitsee ajan kanssa. Parhaiden strategiapelien tyyliin pelaaja kokee jatkuvasti oppivansa tehdessään, eikä edessä oleva haaste tunnu koskaan liian kovalta voitettavaksi. Oman siirtokunnan kasvattaminen imperiumiksi on lopulta mahtava kokemus.

Oxygen Not IncludedOxygen Not Included
HQ
HQ
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Paljon asioita mietittävänä, virheistä oppii helposti, visuaalinen söpöilevä tyyli, omat työkalut aloittelijoille
-
Opastus saisi olla selkeämpää, vaatii panostusta ennen palkitsevaksi muuttumista
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä