Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Päämaja

Päämaja

Hyvä elokuva, joka vaatii hieman liikaa ennakkotietoja katsojaltaan.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Suomen ylimmän sodanjohdon toimia toisen maailmanilmansodan aikana ei ole juurikaan elokuvissa käsitelty, mutta kirjallisuudessa ja teatteritaiteessa sitten senkin edestä. Ilmari Turjan näytelmästä Päämaja ohjasi Matti Kassila vuonna 1970 samannimisen elokuvan, joka kansoitettiin oman aikansa tunnetuilla näyttelijöillä. Elokuva on varsin tiivis paketti kestäen alle puolitoista tuntia, ja se on ollut arvaamattomalla tavalla merkityksellinen. Nimittäin ainakin omien vanhempieni sukupolvella se on muovannut käsityksiä siitä, mitä Mikkelin Päämajassa tapahtui kesällä 1944.

Nykykatsojaa ajatellen Päämajan huonoin puoli on se, että se vaatii turhan paljon ennakkotietoja. On tunnettava noin suunnilleen toisen maailmansodan kulku, ja ennen kaikkea kesän 1944 tapahtumat eli Neuvostoliiton suurhyökkäys Karjalan kannaksella, ja lopulta sen pysähtyminen Tali-Ihantalassa. Tämän ohella on oltava jo valmiiksi tietoinen rauhan solmimisen jälkeen seuranneesta asekätkennästä, ja miten tässä prosessissa kohdeltiin sodanaikaisen ylipäällikkö Mannerheimin päämajoitusmestaria kenraali Aksel Airoa. Pisteenä iin päällä tulee olla käsitys Päämajan avainhahmoista, ja tiedettävä jotain marsalkka Mannerheimin toimintatavoista.

Jos kaikki yllä mainittu on hanskassa, on Päämaja viihdyttävä elokuva alusta loppuun. Niin sanotun vanhan Tuntemattoman sotilaan Lammio eli Jussi Jurkka tekee hyvän työn kenraali Airona, joka nousee suorastaan Suomen pelastajan rooliin Mannerheimin varjossa. Marsalkkaa näyttelee paremmin komisario Palmuna muistettava Joel Rinne, joka tekee kohtuullisen suorituksen. Esikuvaansa verrattuna hän on huomattavasti lyhyempi, mutta ruotsalaisittain murtaen puhuttu suomen kieli on toimivasti tehty. Erittäin kummallinen ratkaisu elokuvan tekijöiltä on se, että Mannerheimin seuraaja Puolustusvoimain johdossa, eli kenraali Heinrichs, esitetään suorastaan pihalla olevana höppänänä, mitä hän ei missään nimessä oikeasti ollut.

En ole perehtynyt Päämaja-elokuvan historialliseen merkitykseen tarkemmin. Sen kuitenkin tiedän, että kenraali Airon osuus on nyttemmin nostettu paremmin sille kuuluvaan arvoon.

Päämaja
Tämä on mainos:
Päämaja
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Päämaja

Päämaja

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Hyvä elokuva, joka vaatii hieman liikaa ennakkotietoja katsojaltaan.Ladataan seuraavaa sisältöä