Suomi
Gamereactor
arviot
Peaky Blinders: Mastermind

Peaky Blinders: Mastermind

Hauska pulmapeli perustuu BBC:n ohjelmaan Peaky Blinders - gangsteriklaani

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Peaky Blinders -fanille pulmapeli ei ehkä olisi se ensimmäinen valinta BBC:n ohjelmaan Peaky Blinders - gangsteriklaani perustuvalle pelille. Sitä Peaky Blinders: Mastermind kuitenkin on. Tärkeintä on silti se, että peli toimii. Sarjassa nähty ympäristö on mallinnettu uskollisesti, ja mukana on hyvää kenttäsuunnittelua unohtamatta kiinnostavaa pelimekaniikkaa ajan manipuloimisesta.

Peaky Blinders: Mastermind kertoo oman tarinansa, ja sijoittuu aikaan ennen ensimmäistä kautta. Peaky Blindersin (jota sarjassa ei koskaan mainita) sanotaan murhanneen kiinalaisen yhteisön jäsenen, mikä voisi johtaa sotaan kahden ryhmittymän kesken. Pelaaja ohjaa jokaista Shelbyn perheen jäsentä, ja tarkoituksena on ottaa selville, mitä oikeastaan tapahtui. Ja toki samalla estää konfliktin kärjistyminen.

Tarina kerrotaan pääasiassa tehtävien välissä, joskin pelkkien kuvien ja tekstin voimin. Peliä ei voi luonnehtia elokuvalliseksi kokemukseksi, eikä ääninäyttelyn puuttuminen auta asiaa. Homma kuitenkin toimii. Keskustelut ovat sitä paitsi varsin suoraviivaisia, joten aikaa ei tarvitse paljoakaan kuluttaa lukemiseen. Lisäksi kuvat muistuttavat hyvin esikuviaan.

Tämä on mainos:

Pulmapeli Peaky Blinders: Mastermind koetaan niin sanotusta isometrisestä kuvakulmasta. Jokaisessa tehtävässä on useita pienempiä toimia suoritettavana aikarajan puitteissa. Mukana on kuitenkin mahdollisuus ajan manipulointiin, joten paperilla neljä minuuttia kestävä tehtävä voi oikeasti olla selvästi pidempi. Mastermindissa ei myöskään ole juurikaan väkivaltaa. Tämä ei haittaa pelaamista, mutta lähdemateriaali huomioiden ratkaisu on merkille pantava.

Käytössä olevat henkilöhahmot määrittyvät tehtävän mukaan, ja pelin kuluessa ohjataan Thomasia, Arthuria, Adaa, Pollya, Johnia ja Finnia, joista jokaisella on oma taitonsa. Thomas voi ottaa muutaman sekunnin ajaksi joitakin Small Heathin asukkaita hallintaansa, Finn pystyy hiiviskelemään aukoista ja ikkunoista, ja John tekee käytännössä samaa kuin Arthur.

Kentät on rakennettu kunkin henkilöhahmon kykyjen ympärille, ja näitä konsteja on sitten hyödynnettävä edetäkseen. On välteltävä vartijoita, avattava ovia, kerättävä esineitä ja löydettävä oikeita reittejä. Lopuksi annetaan arvosana mallia Bronze, Silver ja Gold riippuen siitä, miten kauan aikaa suoritukseen meni. Jokaisessa kentässä on lisäksi piilotettuja kelloja löydettäväksi.

Peaky Blinders: Mastermind
Tämä on mainos:

Peaky Blinders: Mastermindin tekee mielenkiintoiseksi juurikin jo edellä mainittu ajan manipuloiminen. Pelaajan kannalta ideana on suorittaa toimia yhdellä henkilöhahmolla, palata sitten ajassa taaksepäin ohjaamaan toista henkilöhahmoa samalla, kun tämä mainittu alkuperäinen henkilöhahmo vielä suorittaa pelaajan aiemmin käskemiä toimintoja.

Käytän esimerkkinä tilannetta, jossa tarkoituksena on päästä vartijan ohi ja sisään ovesta, jonka salpa on toisella puolella. Ja käytössä ovat Thomas, Finn ja Ada. Ensin otetaan ohjaukseen Ada, joka harhauttaa vartijaa. Sitten palataan ajassa taaksepäin ja ohjataan Finniä, joka ohittaa vartijan ryömien aidan reiästä sisään. Sen jälkeen Finn avaa oven salvan, ja pitää sitä tässä asennossa muutaman sekunnin ajan. Sitten mennään jälleen ajassa taaksepäin ohjastamaan Thomasia. Adan harhauttaessa vartijaa, ja Finnin pitäessä salpaa auki, Thomas ohittaa sekä vartijan että kävelee sisään ovesta ilman ongelmia. Lopuksi otetaan Ada vielä kerran ohjaukseen, ja mennään itsekin ovelle veljeksien kanssa.

Kuvio saattaa vaikuttaa aluksi sekavalta, mutta hetken opettelun jälkeen homma alkaa sujua muuttuen lopulta hauskaksi. Kultamitalien jahtaaminen suorittaen tehtävät mahdollisimman nopeasti on sekin oikein viihdyttävää, joten uudelleenpeluuarvo on kohdallaan.

Peaky Blinders: Mastermind on varsin lyhyt ja yksinkertainen peli, eikä se ole erityisen muistettava. Peli ei myöskään tuo mitään erityistä lisäarvoa BBC:n sarjan maailmaan, mutta on silti hauskaa viihdettä sen aikaa kuin sitä kestää. Peaky Blinders: Mastermindia voi suositella pulmapelien faneille, joskin 19,99 euroa olisi ollut parempi hinta verrattuna nykyiseen Futurlabin pyytämään 24,99 euroon.

HQ
Peaky Blinders: MastermindPeaky Blinders: Mastermind
Peaky Blinders: MastermindPeaky Blinders: MastermindPeaky Blinders: Mastermind
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Oma tarina toimii koko sarjan esiosana, hyvä kenttäsuunnittelu, kenttien pelaaminen uudelleen on hauskaa kultamitalin toivossa
-
Tarina kerrotaan pelkkien kuvien ja tekstin avulla ilman ääninäyttelyä, lyhyt ja varsin unohdettava
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä