Suomi
Gamereactor
arviot
Persona 4: Golden

Persona 4: Golden (PC)

Ensimmäistä kertaa Atlus on julkaissut Persona-pelin PC:llä. Ja se on onneksi yksi studion parhaista.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ
Persona 4: GoldenPersona 4: GoldenPersona 4: Golden

Vuosi 2020 on tarjoillut jo peräti kaksi viimeisen päälle kuntoon tuunattua Persona-peliä. Maaliskuun lopussa saatiin Persona 5 Royal, ja kesällä sitten Persona 4: Golden erityisesti PC:lle.

Persona 4 sijoittuu Japanin maaseudulle, ja tarkemmin sanottuna pieneen kylään nimeltä Inaba. Kyseessä on vahva vastakohta futuristiselle Persona 3:lle, tai Persona 5:n urbaaneille maisemille. Persona 4:n maisemat ovat rauhallisia ja rentouttavia. Pelaajan vanhemmat ovat matkustaneet ulkomaille vuodeksi, ja suuresta kaupungista maalle sukulaisia tapaamaan on tullut poliisi ja hänen tyttärensä. Koulussa ystävystytään onneksi nopeasti, ja kaikki tuntuu sujuvan hyvin. Mutta sitten murhat alkavat, eikä pelaaja voi pysytellä tapahtumien ulkopuolella. Luonnollisesti korkeampi voima kiskoo naruista kulissien takana, ja on pelaajan tehtävä ottaa asioista selvää saattaen tarina hyvään päätökseen.

Tämä on mainos:

Persona 4 onnistuu luomaan erityisen hyvin jatkuvan edistymisen tunteen, ja hahmonkehitys kulkee käsi kädessä sosiaalisen elämän menestysten kanssa. Samoin kuin kolmessa uusimmassa Persona-pelissä, oma vapaa-aika on suunniteltava tarkoin miettien, mihin aikansa aikoo käyttää. Kun viettää aikaa tiettyjen henkilöhahmojen kanssa, suhde heidän kanssaan syvenee, ja samalla saa itse peliin omia etujaan. Jos taas valitsee tehdä asioita vain itselleen, on silläkin omat seurauksensa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja hyvin pian erilaisia mahdollisuuksia on liiankin kanssa. Tarinan läpäisyssä kestää hieman yli 70 tuntia, joten siinä ajassa oppii kyllä sen, mitä tarvitsee tehdä tarinassa edetäkseen.

Persona 4: Golden
Persona 4: GoldenPersona 4: GoldenPersona 4: Golden

Persona 4: Golden laajentaa Playstation 2 -peliä lisäsisällöllä, joka ei välttämättä miellytä kaikkia (pelattavaa on muutenkin tarpeeksi). PS Vitan versioon tehdyt muutokset ovat hienovaraisia ja moninaisia, joten alkuperäisen silloin joskus pelanneille on tarjolla riittävästi uutta sisältöä innostaakseen uudelle kierrokselle katsomaan uusi loppuratkaisu. Mukana on uusia henkilöhahmoja, sosiaalisia tapahtumia ja pelillisiä lisäyksiä. Persona 4: Golden ei laajenna päätarinaa samassa määrin kuin Persona 5 Royal teki Persona 5:lle, mutta silti Golden käytännössä korvaa sen alkuperäisen Persona 4 -pelin.

Tämä on mainos:

Steamin PC-versio rullaa tasolla 4K, ja grafiikkaa voi katsella kahdella tai kolmella erilaisella asetuksella. Piratismia vastaan taistellaan Denuvon ohjelmalla. Joissakin PC-vehkeissä esiintyykin selvää "lagia" niin vapaasti liikuttaessa kuin välivideoissakin. Joskus pelin käynnistäminen uudelleen auttaa.

Harmillisesti PC-versio ei ole kaikkialta hiottu niin hyvin kuin olisi pitänyt. Joissakin välivideoissa venytetyt tekstuurit näkyvät, ja samaa oli nähtävissä myös PS Vitan versiossa. Toisin sanoen ajoittain pystyy selvästi näkemään, mikä materiaali on vuodelta 2008, ja mikä taas vuodelta 2013. Kyse on kuitenkin vain kosmeettisesta ongelmasta, ja pelillä on mittaa niin paljon, ettei moinen nouse liian häiritseväksi.

Persona 4: Golden
Persona 4: GoldenPersona 4: GoldenPersona 4: Golden

Pelattavuuden puolesta vanhentuneen pelimekaniikan huomaa selvästi, sillä Persona 4 on pelattavuuden osalta paljon vanhanaikaisempi kuin Persona 5. Luolastotehtävät ovat ulkoisesti vaatimattomia, lineaarisia ja osittain satunnaisesti generoituvia täynnään pahiksia. Vääränlaisella joukkiolla vuoropohjaisista taistoista tulee nopeasti hyvinkin haastavia. Onneksi Golden lisää mukaan pelikokemusta helpottavia parannuksia, jotka vähentävät niin "grindaamisen" tarvetta kuin parantavat mahdollisuuksia huoltaa omaa joukkoa tappeluiden välillä. Toisin kuin alkuperäisessä, itse pelikokemus on tehty selvästi miellyttävämmäksi. On silti muistettava, että kyseessä on kokonaan toisen aikakauden peli. Esimerkiksi taistossa häviäminen palauttaa pelaajan kokonaan alkuruutuun, joten ahkerasti tallentaminen on pakollista.

Persona 4: Golden on hyvä, hauska ja sydämellinen peli. Siihen kannattaa tutustua, vaikka aikaa sen alkuperäisestä julkaisusta onkin jo kulunut. Ikä on nähtävissä, mutta pääasiassa peli pärjää myös vuonna 2020. Hintakaan ei päätä huimaa, joten eikun ostamaan.

HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Mahtavan pelin paras versio, henkilöhahmot, jännittävä mysteeritarina, Teddyn vitsailu
-
Tekniset ongelmat Denuvon vuoksi, vanhentunut pelattavuus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä