Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Peruna

Peruna

Maistuvaa maapäärynätietoutta sohvaperunoille

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
Peruna

Joona Telan historiallinen komedia Peruna esittää nimensä mukaisesti, miten pottu on löytänyt tiensä suomalaiseen ruokapöytään. Jossain tunkkaisella 1600-luvulla Hevonperä-pikkukylän paikallinen pellepeloton Untamo (Joonas Nordman) pääsee kuuntelemaan myöhäiskeskiaikaista startup-säpinää Turun markkinoille ja oivaltaa, että Untamon sattumalta haltuunsa saama omituinen juurekas voisi olla jotain uutta ja mullistavaa. Untamo saa kavereineen perunafirmaan tukea Kalevi-rahoittajalta (Kari Hietalahti), mutta paikalliset nauriskasvattajat ja maan alla versovat "maapäärynät" paholaisen omistuksina näkevä kirkko antavat uudismielisille kevytyrittäjille potut pottuina. Vallankumous pääsee kuitenkin alkuun, ja loppu on Peruna-leffan tavoin hauskaa ja yllättävää historiaa.

HQ

Pekko Pesosen kynäilemä käsikirjoitus sekoittaa montypythonmaisella poljennolla startup-slangia, yrittäjyysoppeja ja nykykeksintöjä keskiaikaiseen ja vähän fantasiaelementeillä sotkettuun elämänmenoon. Parempiin piireihin kuuluvat seurapiirineidot selailevat älypuhelinten deittisovellusten sijaan potentiaalisia kumppaneita esittäviä kortteja, taivaasta putoaa niskaan kirjaimellista bisnesenkeliä (Tommi Korpela) ja niin edelleen. Näppärä ja vauhdikas dialogi on suomalaisissa elokuvatuotannoissa edelleenkin harmillisen harvinainen tuttavuus, mutta Perunan hahmojen sanailusta moderneine alaviitteineen nauttii mieluusti. Kaikki hahmot ja teemat eivät kuitenkaan ole komediallista riemujuhlaa, vaan Alex Antonin esittämän Magnus-helppoheikin hahmo tuntuu nojaavan ainoastaan Magnusin lespaamisen korostamiseen.

Peruna
Tämä on mainos:

Nykymenoa keskiaikaisessa kontekstissa naljaileva Peruna tuo mieleen Ylellä alkuvuodesta esitetyn Sisäilmaa-tuotannon, joka niin ikään tarttui kivapuhetta ja yhdentekevää jargonia pursuavaan nykymenoon railakkaan ennakkoluulottomalla otteella. Valitettavasti kotimaisten tuotantojen kantapäävaiva eli hahmojen hiljainen puheääni kannattaa ottaa huomioon niin, että katsoja kytkee heti leffan alussa tekstitykset päälle. Panu Aaltion säveltämien taustabiisien sekaan mahtuu niin perinteistä keskiaikaista markkinamusisointia kuin vauhdikkaampiin maisemakuvauksiin istuvia orkesterirallejakin.

Untamon ja kavereiden perunaimperiumin uho, nousu ja tuho notkahduksineen ja onnistumisineen etenee sujuvasti montaasimaisten kuvarynnistysten muodossa. Blu-ray-julkaisun terävä kuvanlaatu tekee kunniaa yksityiskohtaisesti luodulle keskiaikaiselle maailmalle, jonka lavasteet ja vaatepuoli eivät varsinaisesti liiku Game of Thronesin kanssa samassa budjettiluokassa, mutta Perunan lavastukselliset puitteet ovat kyllä vähintäänkin kohdallaan.

Peruna on sujuva, hauska ja yllättävä kotimainen komedia. Historialliset faktat ja Untamon seikkailut pienellä Slush-henkisellä höpinällä limittyvät toisiinsa luontevalla tavalla. Näin omalaatuinen leffa olisi kieltämättä kaivannut Blu-ray-julkaisuunsa elokuvan teemoista ja käsikirjoitusprosessista tekijädokumentteja.

Peruna
Tämä on mainos:
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Peruna

Peruna

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Petter Lundberg

Maistuvaa maapäärynätietoutta sohvaperunoilleLadataan seuraavaa sisältöä