Suomi
Gamereactor
arviot
Planet Alpha

Planet Alpha

Pikkuvikainen mutta visuaalisesti huikea seikkailu vieraalla planeetalla

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Herään loukkaantuneena aavikolta ja pikainen ympäristön tarkastelu paljastaa, etten ole maapallolla. Löydän tieni pois erämaasta ja edessäni siintää rehevä sademetsä outoine kasveineen ja eläimineen. Vehreyden ja monipuolisen eläimistön kauneus on kuitenkin pettävää, sillä taistelen pian hengestäni paikallisen floran ja faunan parissa. Tilannetta ei helpota planeetalle laskeutuneet avaruusalukset, joiden sisuksista hyökii aggressiivisia robotteja tuhoamaan kaikkea elävää valtauksensa edeltä. Tervetuloa Planeetta Alphalle.

Planet Alphasta tulee ensi vilkaisulla mieleen nuoruuteni suosikkipeli Another World (Delphine Software, 1991). Samankaltaisuudet eivät pelkästään jää pelin samaan lajityyppiin tai teemaan seikkailusta vieraalla planeetalla, mutta myös minimalistinen pelattavuus on keskeisessä osassa molemmissa peleissä. Sivuttain liikkumisen lisäksi pelaaja voi Planet Alphassa hyppiä ja kumartua pelihahmolla. Samaisilla napeilla hahmo myös kiipeää ja työntää tiettyjä esineitä. Näiden hahmon toimintojen lisäksi pelaaja voi pyörittää planeetan vuorokaudenaikaa vapaasti, joka toimiikin Planet Alphan koukkuna. Päivästä yöhön kääntely saa pelimaailman luonnon reagoimaan muutokseen, ja näin mahdollistamaan pelaajan etenemisen pienimuotoisten pulmien parissa. Vaikka vuorokausirytmin kääntelyä ei käytetä kuin osissa pulmista, on se sen verran näyttävää puuhaa, että sitä harrastaa pelaamisen ohella mielellään ihan muutenkin.

Minimalistisesta ohjauksesta huolimatta on Planet Alphan pelattavuus tahmeaa. Hahmo ei tunnu reagoivan annettuihin käskyihin napakasti ja esimerkiksi hyppääminen tuntuu hiukan hallitsemattomalta. Pelin paikoittain varsin hektiseksikin kiihtyvä vauhti tarvitsisi ehdottomasti veitsenterävän ohjattavuuden, jotta asioihin olisi mahdollista reagoida ajoissa.

Pelissä edetään aika vauhdikkaasti suurimman osan pulmista ollessa täysin läpihuutojuttuja. Pulmat ovat pääsääntöisesti oikeaa ajoitusta vaativaa piileskelyä vaaroilta tai hyppimistä paikasta toiseen. Mukana on myös tavaroiden siirtelyä suojan saamiseksi ja muita fyysisiä haasteita vuorokauden rytmin kääntelyn lisäksi. Osaa ongelmista joutuu hetken pähkäilemään, mutta ei Planet Alphan parissa tarvitse turhautua missään vaiheessa. Peli tuntuukin olevan enemmän fiilistelyä upeassa maailmassa kuin varsinainen toiminta- tai pulmapeli. Kuitenkin ajoittaiset hiiviskelyt, toimintakohtaukset ja pulmien ratkaisut tuovat mukavaa piristystä rentoon tunnelmaan.

Tämä on mainos:
Planet AlphaPlanet AlphaPlanet Alpha

Ensisilmäyksellä Planet Alphan persoonallisesta tyylittelystä jää hassu fiilis. Erämaan horisontin vuorissa on käytetty Photoshopin vakioefektiä ja lähellä olevat kivet on tehty niin sanotun polygonigrafiikan mukaisesti, mikä oli suosittua muutama vuosi taaksepäin erityisesti mobiilipeleissä. Erämaasta päästyä alkaa peli suoltamaan entistä enemmän erilaisia efektejä pelaajan ihasteltavaksi. Pelimaailman rakentamiseen on selkeästi kerätty ideoita useista eri peleistä ja elokuvista, kuten Avatar-elokuvasta (James Cameron, 2009). Kasvien ja eläinten reaktiot päivänajan muutoksiin saavat todella pelimaailman elämään. Erityisesti valolla leikitään todella tehokkaasti, ja juuri tämä tekee Planet Alphan maailmasta ihanan värikkään. Yksityiskohtien määrä on huikea ja persoonallinen design, erityisesti vihamielisissä roboteissa, on ihastuttavan retro. Monikerroksinen parallaksiefekti tuo maailmaan ulottuvuutta ja syvyyttä, tosin välillä hahmon eteen laitetaan ympäristön elementtejä, kuten puiden osia tai kallioita niin paljon, että pelaaminen alkaa häiriintyä. Niinkin upea kuin Planet Alpha graafisesti on en täysin ymmärrä, kuinka heikoksi itse pelin päähahmo on jätetty. Hahmo vaikuttaa liian laihalta lurkilta seikkailijaksi, ja hänestä tulee lähinnä mieleen lapsuuden leikkien muovinen mäkihyppääjäukko. Hahmon graafinen taso tai tyyli ei istu muuhun ilmeeseen oikeastaan ollenkaan, ja jopa animaatio on tönkköä ja rajoittunutta. Tästäkin huolimatta voin sanoa, että muuten Planet Alphan tekoon on todella käytetty mielikuvitusta, jonka ansiosta pelin maailma on yllättävän ehjä, omintakeinen ja kaunis kokonaisuus.

Huikean visuaalisen ilmeen rinnalla pelin äänet jäävät hiukan varjoon. Itseasiassa osa paikallisen eläimistön örinöistä alkaa jopa rasittamaan. Muuten äänimaailma on hyvin unohdettavan oloinen. Tässä kuitenkin auttaa taustalla leijuvat ambient musiikit, joiden rauhallinen ja kaunis tunnelmointi antaa hyvää vahvistusta idylliselle ja eläväiselle pelimaailmalle.

Planet Alpha ei ole se kaikkein omaperäisin tasoloikka, mutta varmasti yksi näyttävimmistä. Jopa pelin koukkuna toiminut vuorokauden vapaa vaihtelu väistyy mielestä visuaalisen kauneuden alla. Harmillisesti muutamat oleelliset kömmähdykset, kuten tahmea pelattavuus ja hahmon toteutus jarruttavat suurinta intoa peliä kohtaan. Myös alun erämaaosuus, joka toimii ainoastaan alkutekstien näyttäjänä, on piinallisen pitkä ja tylsä. Tähän kuitenkin tekijätiimi Planet Alpha ApS on luvannut korjauksen pelin julkaisupäivänä ilmestyvässä päivityksessä, joten voi toivoa, että samainen päivitys korjaa myös näitä muita puutteita. Puutteistaan huolimatta muutamassa illassa läpäistävä Planet Alpha tarjoaa mielenkiintoista ja näyttävää seikkailua, jonka pariin kannattaa ehdottomasti sukeltaa.

Tämä on mainos:
Planet AlphaPlanet AlphaPlanet Alpha
HQ
HQ
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Upea visuaalinen ilme, hyvä tahti, tunnelma, design
-
Päähahmon ilme, tahmea pelattavuus, ärsyttävät örinät, liian hidas alku
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Planet AlphaScore

Planet Alpha

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Pikkuvikainen mutta visuaalisesti huikea seikkailu vieraalla planeetalla

GR Livessä tänään: Planet Alpha

GR Livessä tänään: Planet Alpha

UUTINEN. Kirjoittaja Kimmo Pukkila

Päivän livestriimissä tutustutaan vaikuttavan näköiseen tieteistasoloikka Planet Alphaan, joka heittää pelaajan oman onnensa nojaan vieraaseen maailmaan. Lähetyksessä...Ladataan seuraavaa sisältöä