Suomi
Gamereactor
laitearviot

Plantronics RIG 800HD

Vuosisadan yllättäjä - valovaisella varauksella

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Plantronicsin RIG 800HD -kuulokemikrofoni on ensimmäinen koskaan testaamani tuote, joka vei tunnetilat äärilaidasta toiseen testijakson aikana. Ilokseni voin kertoa, että myötähäpeän sekainen naamapalmuilu muuttui euforiseksi epäuskoksi, kun kuulokkeiden välisen A-B-testailun tuloksena yli 300 euroa maksaneet, seitsemän vuotta miksauskäytössäkin olleet Sennheiser HD-650:t alkoivat kuulostamaan tunkkaisilta RIG 800HD:seen nähden. Suoritus puolet halvemmalta (langattomalta) kuulokemikrofonilta on absurdiudessaan käsittämätön.

Pienikokoisesta laatikosta paljastuvat vain 290 grammaa painavat kuulokkeet tehden niistä yhdet markkinoiden kevyimmistä pelikuulokemikrofoneista. Ovaalinmuotoiset puoliavoimet kupit nielaisevat korvat kokonaan sisäänsä. Ääntä pääsee suljettua rakennetta enemmän kupin ulkopuolelta sisään, mutta toisaalta ilma pääsee kiertämään puoliavoimien kuulokkeiden sisässä paremmin lisäten käyttömukavuutta.

Ulompaa muovista sankaa pääsee säätämään kolmipykäläisellä mekaanisella säädöllä. Sen alta löytyy vielä toinen kankaalla peitetty kuminauhasanka, joka mukautuu pään kokoon. Kevyt kokonaispaino yhdistettynä ergonomiseen muotoiluun ja hengittäviin materiaaleihin tekevät RIG 800HD:stä mukavimmat koskaan päähäni nostamani kuulokkeet - kuulokemikrofoneista puhumattakaan. Loistava suoritus, Plantronics!

Langattomat kuulokemikrofonit tarvitsevat lähettimen/vastaanottimen toimiakseen. RIG 800HD:n mukana toimitetaan tulitikkuaskia pienempi muutaman gramman painoinen ulkoinen äänikortti eli interface, joka kiinnitetään tietokoneeseen tai konsoliin USB:llä. Ikävästi kuumalla signaalilla kuulokkeet särkevät ääntä (distort) niin basso- kuin diskanttitaajuuksien osalta. Äänenvoimakkuuden säädöllä ei tuntunut olevan merkitystä vaan kyse oli puhtaasti siitä, onko kuulokkeille ajettava signaali lähellä miksausdynamiikan yläpäätä vai ei. Toisin sanoen soitetun kappaleen kovaa soivat kohdat särkevät äänenvoimakkuudesta riippumatta. En suostunut uskomaan asiaa todeksi, joten kiinnitin äänikortin toiseen USB-liitäntään. Ei muutosta. Tämän jälkeen koneen uudelleenkäynnistys - ei muutosta. Eihän tästä romusta ole mihinkään?

Tämä on mainos:
Plantronics RIG 800HDPlantronics RIG 800HD

Pelastukseksi astuu lähetinrasian takaa löytyvä optinen sisääntulo, jonka avulla kuulokemikrofonin oman äänikortin pääsee sivuuttamaan kokonaan. Käytön vaatimuksena on toinen äänilähde optisella ulostulolla. Onneksi se löytyy jo melkein jokaisesta emolevystä ja Xbox Onesta. Ikävästi kuulokkeiden mukana ei kuitenkaan toimiteta TOSLINK-liitäntäistä optista kaapelia, vaan sen joutuu hankkimaan erikseen.

Optisen signaalin kanssa aikaisempi romutuomio unohtuu muutamassa sekunnissa. Stereokuva on todella laaja ja selkeästi miksauksen äänilähteitä erotteleva. Kohinaa on vähemmän kuin missään muussa testaamissani langattomissa kuulokkeissa. Äänimaisema on ilmavan selkeä eikä korosta mitään yksittäistä taajuusaluetta selkeästi. Myös äänikentän syvyysvaikutelma on yksityiskohtaisuudessaan ihastuttava. Diskanttitaajuuksilla 5-6 kHz taajuusalueelta löytyvä kuoppa lienee osittaisena syynä erottelun yksityiskohtaisuudelle. Myös alemmat keskitaajuudet loistavat mudattomuudella, mikä samalla keventää kuunteluvaikutelmaa entisestään. Tarjolla on kirkkautta, selkeyttä ja erottelua lämpimimmän tukevuuden kustannuksella.

Taajuusvasteestaan johtuen kuulokkeet kuulostavat siis neutraalia kylmemmiltä olematta kuitenkaan lainkaan keinotekoisen metallisia. Testiparina toimivat Sennheiser HD-650:t kuulostavat tuhdimman alakerran ja retromaisen lämpimyyden A-B-testattuna tunkkaisilta pareja vertaillessa. RIG 800HD antaa värittyneemmän, mutta tarkasti leikellyn taajuusvasteen myötä enemmän anteeksi heikomman miksauksen kanssa. Nämä kuulokkeet ovat selkeästi tehty äänen kuluttamista varten. Äänenlaatu on kokonaisuudessaan mykistyttävän hyvä.

Tämä on mainos:

Mikrofoni aktivoituu sanka alas laskemalla ja sulkeutuu yläasentoon nostamalla pienen äänimerkin saattelemana. Mikin äänenlaatu on hyvää keskitasoa ja se ajaa asiansa pätevästi pelatessa, mutta ikävästi mikrofonin herkkyyttä siepata ääntä ei pääse säätämään raudan puolelta. Erikoisena lisäominaisuutena vasemmasta kuulokkeesta löytyy virtakytkimen sekä äänenvoimakkuuden säädön lisäksi mikserisäädin, jonka optista läpivientiä käyttäessä joutuukin pyöräyttämään toiseen asentoon. Säätimen pääasiallinen käyttö on toimia äänenvoimakkuuden säätimenä käytetyn keskusteluohjelman, esimerkiksi Discordin, sekä muiden äänien välillä. Ratkaisu toimii hyvin.

Pieniä kauneusvirheitäkin löytyy. Kuulokkeiden lataaminen onnistuu ainoastaan USB-liitännän kautta eikä niitä voi siis kiinnittää ulkoiseen äänikorttiin akun lataamiseksi. Kuulokkeiden pitkä, yli 20 tunnin akkukesto, sekä nopea 4,5 tunnin latausaika tyhjästä täyteen antaa kuitenkin paljon anteeksi. Omituisesti äänilähteen puuttuessa kokonaan kuulokkeet antavat satunnaisesti pienen tasaisen vinkunan jommasta kummasta kaiuttimesta. Heti kun äänilähde ilmaantuu, vinkuna katoaa kokonaan.

Tuntuu täysin käsittämättömältä, että tämän hintaluokan langatonta kuulokemikrofonia voi vertailla reilusti kalliimpaan, referenssitason, ammattikäytössäkin reilusti käytettyyn kuulokepariin. Ilman erillistä optista äänilähdettä kuulokkeiden hyvä äänenlaatu muuttuu kuitenkin sietämättömäksi kuunnella, kun bassot ja diskantit särkyvät jatkuvasti. Tilanne kääntyy kuitenkin täysin päälaelleen, jos tarjolla on toinen äänilähde optisella lähdöllä. Sitä käyttämällä luvassa on puhdasta audioeuforiaa.

Yksikään testaamistani langattomista kuulokemikrofoneista (Siberia 650, Razer Man O'War, Astro A50 3rd. Gen.) ei pääse lähellekään Plantronics RIG 800HD:n äänenlaatua, kun käytössä on optinen läpivienti, saati kuulokkeiden fyysistä mukavuutta päässä. Kyseessä on 150 euron hintaluokassa uskomattoman hyvä tuote, kunhan tarjolla on se äänilähde optisella ulostulolla. Gamereactor suosittelee - optisella varauksella.

Plantronics RIG 800HD
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
+
Äärimmäisen mukavat päässä, fantastinen äänenlaatu optisen läpiviennin kanssa, olematon kohina, käyttöaika, latausnopeus, mikserisäädin, ei ohjelmistoa
-
Särkee bassoja sekä diskanttia ilman optista läpivientiä, akun lataaminen ei onnistu lähettimen kautta, ei optista kaapelia mukana, ei mikrofonin herkkyyssäätöä, audiosignaalin puuttuessa satunnaisesti ilmenevä vinkuna, turhat taajuuskorjainasetukset
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä