Suomi
Gamereactor
laitearviot

Playdate

Panicin värikäs laite tuo jotain uutta käsikonsolipelaamiseen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Minikonsolit eivät tänä päivänä ole mitenkään erikoinen juttu, mutta sen sijaan uudet käsikonsolit ovat muuttuneet alati harvinaisemmiksi. Panic on lähtenyt täyttämään tätä aukkoa markkinoilla, ja ulos on tulossa kiinnostava ja erikoinen käsikonsoli Playdate. Vehkeessä on mustavalkoinen 1-bittinen näyttö ja yksinkertainen prosessori nopeiden ja suoraviivaisten pelien pelaamiseen. Se oma juttu on kuitenkin kääntyvä kampi laitteen oikealla sivulla. Pääsin testaamaan vehjettä muutaman viikon ajan etukäteen.

HQ

Ennen Playdaten mukana tulevien pelien luettelemista ja niiden suoriutumista on aloitettava Playdaten tehoista, suunnittelusta ja vehkeen yleisestä laadusta. Kokoa on 76 mm x 74 mm x 9 mm, joten pienestä laitteesta on kysymys. Koko tuo mieleen Tamagotchin, sillä se mahtuu taskuun helposti. Samalla muoto ja koko ovat leimalliset aivan kuin älypuhelimessakin.

Playdate on tehty korkealaatuiselta tuntuvasta keltaisesta muovista, ja se pysyy kasassa ruuveilla kaikkiaan kolmessa kulmassa neljästä. Rakenne on sellainen, että vehkeen saa halutessaan avaimenperästä riippumaan katu-uskottavasti. 1-bittinen näyttö on 400 x 240p ja viekin suurimman osan laitteen koosta. Lopputila käytetään ristiohjaimelle, A- ja B-napeille, Options-napille ja pienelle kaiuttimelle. Veivattava kampi on Playdaten oikealla puolella, ja on käännettävissä sivusta veivausasentoon. Silloin kampea voi veivailla jopa 360 astetta pelistä riippuen. Kampi vaikuttaa tukevalta, mitä nyt välillä hieman vaappuvalta.

Playdatessa on niin ikään on/off-nappi, USB-C-paikka (mukana tulee USB-C => A -piuha) ja rööri mikrofonille vehkeen pohjassa. Sisäänrakennettuna on kolmiakselinen kiihtyvyysmittari, jolla vehkeen asentoa vahditaan. Moista tarvitaan joissakin mukana olevissa peleissä.

Tämä on mainos:
Playdate
PlaydatePlaydate

Konepellin alla hyrräävä koneisto ei turhia pröystäile. 180 MHz Cortex M7 CPU, jolla pyörivät pelit Playdate SDK -moottorilla. Lisäksi mukana on 16MB RAMia, 32KB L1 ja tallennustilaa 4GB. Tämän pitäisi riittää yli 60 pelille sitten, kun niitä niin paljon on saatavilla. Kokeilujeni perusteella tehot riittävät oikein hyvin. Pelit latautuvat vauhdilla, eikä suorituskyvyssä yleensä ole ongelmia. Ajoittain meno kyllä hidastuu, kun ruudulla tapahtuu paljon samaan aikaan.

Playdaten akku kestää valmiustilassa kaksi viikkoa, ja pelikäytössä kahdeksan tuntia. Moista voi pitää nykyajan standardina käsikonsolipelaamisessa. Playdate tukee myös Wi-Fiä ja Bluetoothia. Näin ollen masiinaa ei tarvitse yhdistää erikseen PC:hen pelien lataamiseksi.

Tämä on mainos:

Suurimmaksi osaksi Playdate on vaikuttava vehje unohtamatta söpöyttä ja hauskuutta. Joissakin peleissä kammen käyttö ei toimi yhtä mutkattomasti, ja muutaman kerran laitteisto kaatuikin kokonaan. Yleensä näin tapahtui pelatessa peliä DemonQuest 85. Tällaisia pieniä ongelmia huomaa enemmän pitemmän ajan kuluessa. Enemmän ongelmia saattoi havaita näytössä, joka toimii samalla tavalla kuin Gameboy Color ja muut vastaavat vanhemmat vehkeet. Huonosti valaistuissa ympäristöissä alkaa olla todellisia haasteita nähdä, mitä ruudulla tapahtuu. Minkäänlaista taustavaloa ei tunnu olevan, joten käyttöä pienelle lisävalaistukselle kyllä olisi.

PlaydatePlaydate
PlaydatePlaydate

Pelien suhteen pääsin kokeilemaan suurinta osaa siitä, mitä niin sanottu Season 1 pitää sisällään. Se tarkoittaa 24 peliä, joista jokainen on tehty erikseen Playdatelle, ja toimii hieman eri tavalla. Toiset toimivat hienosti heti silkkana sellaisenaan, ja eri toiminnot kerrotaan selkeästi. Toinen vaihtoehto on, että idea on niin yksinkertainen, ettei sitä ihmeemmin tarvitse selittää. Toiset pelit ovatkin ihan muuta maata. Joko niiden toiminnot on selitetty huonosti, tai peli-idea on sen verran vaikea, ettei sitä hokaise ihan välittömästi. Mieleen jäivät muun muassa Lost Your Marbles ja Ratcheteer. Mutta vaikka kaikki pelit eivät miellyttäneetkään, suurimmaksi osaksi Season 1:n kattaus on onnistunut. Samaan aikaan pitää muistaa, etteivät tällaiset pelit pidä kiireisenä tunnista toiseen niiden lyhyyden ja yksinkertaisuuden vuoksi.

Playdate

Kokonaisuutena Playdate on erikoinen laite, joka on myös hauska ja hyvin suunniteltu. Hintaa on 179 dollaria, joten halpa se ei ole. Rahoille saa vastineeksi laitteen, jossa on potentiaalia, kunhan vain lahjakkaat kehittäjät alkavat tehdä sille pelejään. Siis sellaisia, jotka ottavat kunnolla ilon irti laitteen ominaisuuksista.

08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Laatu, suorituskyky, sympaattisen näköinen, saatavilla olevat pelit vaihtelevia ja hauskoja, hyvä akunkesto, helppo käyttää
-
Näytöstä on hankala nähdä yksityiskohtia, osassa peleistä niiden idea ei aukea millään
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä