Tähän asti olen ajatellut, että PS4:n perusohjain on parhaiten sille sopiva kapula. Joku aika sitten sain testattavakseni PowerA:n Fusion Pro -ohjaimen, ja se sai minut uudelleenarvioimaan mielipiteitäni. Muotoilultaan hieman erilaisella ja perusohjainta jonkin verran raskaammalla Fusion Prolla on nimittäin muutamia loistavia kikkoja taskussaan. Käytän koko arviossani vertailukohtana PS4:n perusohjainta, ja yritän tuoda esille havaintojani, kuinka se eroaa tästä.
Perustuntumaltaan Fusion Pro on jämerä ja raskas. Perusohjain pleikkarille painaa noin 210 grammaa, ja Fusion Prolla on painoa muhkeat 365 grammaa. En kuitenkaan itse huomannut sen vaikuttavan pelaamiseen millään tavalla, en edes pitkissä pelisessioissa. Käsissä ohjain on hieman suurempi perusohjaimeen verrattuna, joten mikäli se perusohjain tuntuu käsissä isolta, ei tästä Fusion Pro -ohjaimesta kannata haaveilla. Pintamateriaalit ovat Fusion Prossa selvästi paremmat kuin PS4:n ohjaimessa. Ohjaimen etupuoli on mattapintaista muovia, ja kahvojen takaosat on päällystetty kuvioidulla kumilla. Sen ansiosta ohjain ei lipeä käsistä edes niissä kaikkein hikisimmissä taisteluissa.
Fusionin tatit eivät ole kuperat, vaan koverat. Tatin ulkoreunassa on kitkaa lisäävät nystyrät, ja ratkaisu toimii mainiosti. Kertaakaan peukaloni ei lipsunut tatin päältä pelaamisen aikana. Paketissa tulee mukana myös yksi kupera tatti, mikäli sellaisen välttämättä haluaa ohjaimeensa kiinnittää, mutta se on tuntumaltaan jopa perusohjaimen tattia liukkaampi. Lopuksi paketissa on erikoistatti, joka muistuttaa U-kirjainta. Se kiinnitetään tatin päälle ja sen suurin hyöty nähdään ajopeleissä. Tällöin peukalo lepää U:n keskellä ja tattia on helpompi liikuttaa sivusuunnassa. Tattien vaihdot käyvät kätevästi kiitos magneeteilla kiinnittyvän etukuoren.
Ohjaimen suurimmat innovaatiot ovat kuitenkin sen liipaisimissa sekä sen takana hämähäkin jalkoja muistuttavissa lisänapeissa. Liipaisinten kikkakolmonen on se, että niissä on valittavissa kolme erilaista asentoa sille, kuinka syvälle liipaisinta voi painaa. Ääripäissään L2- ja R2-napit voi muuttaa L1- ja R1-nappeja vastaaviksi, tai sitten niistä voi tehdä todella pitkälle painuvat. Kolmas vaihtoehto on välimalli näistä kahdesta. Mielestäni tämä on aivan mainio uudistus, sillä monissa peleissä L2- ja R2-napit käytetään esimerkiksi tähtäämiseen ja ampumiseen. Tällöin niiden liikeradan pituudella ei ole mitään merkitystä ja muuttamalla liipaisimet L1:n ja R1:n kaltaisiksi tulee räiskimisestä heti helpompaa. Toisaalta taas ajopeleissä liipaisimilla hoidetaan yleensä jarrua ja kaasua, joten niissä suurella liikeradalla on merkitystä.
Ohjaimen takana pilkottaviin neljään hämähäkinjalkaan voi puolestaan ohjelmoida minkä tahansa perusnäppäimen toiminnon. Sen myötä vaikkapa Street Fighter -sarjan useampien nappien painamiset hoituvat helpommin, kun ristin, neliön, ympyrän ja kolmion voi ohjelmoida näihin. Itse olen aina taistellut hieman esimerkiksi neliön ja ympyrän yhtäaikaisen painamisen kanssa, enkä ole halunnut pelin sisällä vaihtaa nappien toimintoja. Lisävivut lepäävät luonnollisesti keskisormien ja nimettömien alla, ja pienen totuttelun jälkeen niiden käyttö alkoi luistaa. Nämä takana olevat lisänapit toimivat tavallisten nappien tavoin, eli niissä ei ole mahdollisuutta liipaisimien pitkille liikeradoille. Tosin enpä huomannut tätä kaipaavanikaan. Nämä lisänapit voi halutessaan myös irrottaa, jolloin ohjaimen painokin kevenee hieman.
Ohjaimessa on yksi ärsyttävä piirre, ja se on omanlaisensa micro-USB-kaapeli. Mielestäni tällaisissa asioissa pitäisi noudattaa standardeja, tosin todennäköisesti tähänkin ohjaimeen käy tavallinen kaapeli. En ole uskaltanut sitä vielä kokeilla (runnoa tavallista kaapelia kapulaan), joten en osaa sanoa tähän juuta enkä jaata. Kyllä tällaisista viritelmistä pitäisi jo päästä eroon: sitä varten niitä standardeja luodaan.
Ennen Fusion Pron kokeilemista en edes ollut ajatellut kaipaavani minkäänlaista vaihtoehtoa perusohjaimelle, mutta kokemus on ollut hyvin valaiseva. Tämä ohjain nimittäin pesee peruskapulan melkein kaikilla osa-alueilla. Se tuntuu paremmalta kädessä, liipaisimien säädöillä voi helpottaa paljon elämäänsä erilaisten pelien suhteen, ja taakse kiinnitettävillä lisänapeilla voi saada etua lempipeleissään. Ohjaimen ainoat huonot puolet ovat sen hieman suurempi koko, jonka myötä tätä ei voi suositella pienikätisille pelaajille, sekä sen omanlaatuinen micro-USB-kaapeli. Mutta muutoin käsillä on todella laatutuote. Laadusta joutuu tosin pulittamaan perusohjainta enemmän, sillä tällä hetkellä laitteen hinta Amazonissa on 130 euron hujakoilla.