Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Prey (Disney+)

Prey vie pitkäikäistä elokuvasarjaa taas oikeaan suuntaan

Visuaalisesti upea Prey nousee kömmähdyksistään huolimatta kolmanneksi parhaaksi Predator-elokuvaksi, ja vie sarjan taas oikeaan suuntaan.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Kahden ensimmäisen Predator-elokuvan jälkeen sarjan kaksi seuraavaa osaa (hybridielokuvat Alien-sarjan kanssa mukaan lukien) ovat olleet aikamoista kuraa. Dan Trachtenbergin ohjaama viides Predator-elokuva lähestyy aihetta varsin persoonallisesta suunnasta tuoden jotain uutta hieman paikallaan junnaavaan sarjaan. Jo vuosi sitten suoratoistoon ilmestynyt Prey sai kuin saikin lopulta myös fyysisen julkaisun, ja on nyt katsottavissa kotisohvalta vanhaan kunnon tyyliin.

1700-luvun alkupuoliskolla nuori komanssinainen Naru harjoittelee perinteisesti parantajan taitoja heimon muiden naisten kanssa. Naru kuitenkin haikailee suuren metsästäjän roolia isoveljensä tapaan. Hänelle siunaantuu mahdollisuus näyttää taitonsa metsästäjänä, kun voittamattomalta vaikuttava olio ulkoavaruudesta tulee tekemään tuhoa heimon asuinalueelle.

Preyn selkeä tarina ja suoraviivainen eteneminen luovat hyvän pohjan viihdyttävälle tarinalle. Alkupuolella elokuvaa on pientä kerronnallista horjumista mysteeriä vesittävän itsestäänselvyyden alleviivaamisella mitä Predatorin esittelyyn tulee, ja muutaman kohtauksen hätäinen leikkausrytmi, joka aiheuttaa näin pientä hätäisyyden tunnetta. Tunnelma on kuitenkin elokuvassa koko ajan hienosti läsnä, ja kiristyvä jännite pitää hyvin otteessaan alusta loppuun. Elokuva leikittelee onnistuneesti useammalla ensimmäisen Predator-elokuvan kohtauksella ja tapahtumalla kopioimatta niitä kuitenkaan suoraan antaen hauskaa lisämaustetta elokuvasarjan faneille. Sujuvan elokuvan vesittää kuitenkin loppuratkaisu, mikä ei käy järkeen: ihan sama miltä kantilta ratkaisua yrittää miettiä. Harmillisesti julkaisun mukana tuleva ohjaajan ja pääosan esittäjän kommenttiraitakaan ei valaise ratkaisua millään muotoa jättäen katsojalle pettyneen tunteen.

Tämä on mainos:

Preyn vetovastuu on Predatorin ohella Narua näyttelevällä Amber Midthunderilla. Kuvankaunis Midthunder heittäytyy rooliinsa vahvalla energialla, minkä ansiosta nuoren komanssitytön kehitystarina haavoittuvasta parantajasta päteväksi taistelijaksi ei pelkästään tunnu, mutta myös näyttää uskottavalta. Narun kasvoilta on helposti luettavissa tunnetilat hämmennyksestä suruun ja pelosta raivoon. Predator pidetään enimmäkseen taustalla pysäyttämättömänä hirviönä, eikä tämän tekojen syihin tai yleiseen olemukseen paneuduta oikeastaan muutamaa metsästyspalkinnon keräilykohtausta syvemmälle. Tämä ratkaisu antaa ulkoavaruuden metsästäjälle hyvää mystiikan tuntua korostaen pelkoa, kun katsojan mielikuvituksen annetaan täyttää puuttuvat osat tapahtumista. Predatorin olemus on onnistuttu rakentamaan pelottavaksi ja sopivan omaperäiseksi aikaisemmista sarjan metsästäjistä pitämällä silti kiinni tunnistettavissa ominaisuuksista. Olion luumainen kypärä on mielenkiintoinen ratkaisu ja istuu hyvin intiaaniympäristöön, mutta ilman kypärää Predatorin naama näyttää kuin venähtäneeltä lehmältä, mikä söi elokuvan tunnelmaa ja jännitysaspektia.

Prey hyödyntää kerronnassaan näyttämistä kertomisen sijaan. Upeita maisemia ja luonnon monipuolisuutta käytetään tehokkaasti osana elokuvan tarinaa, ja taidokas kuvaus vangitsee tunnetilat ja tapahtumat näyttävästi ja selkeästi. Taistelut ovat yksinkertaisen brutaaleja ja uskottavan nopeita pitääkseen tunnelmaa yllä. Perinteisiä tehosteita on oivasti hyödynnetty ja digitaaliset ovat maltillisia - tosin hieman jäykkiä - ainakin eläinten animoinnin puolesta.

Elokuvan Blu-ray-julkaisun kuva on kiitettävän tarkka, ja yksityiskohdat ovat selkeästi näkyvissä. Näin näyttävästi kuvattu elokuva pitäisi kuitenkin ehdottomasti kokea 4K-resoluutiossa ja HDR-ominaisuuksilla, sillä Blu-ray-julkaisun kontrastit on jätetty laimeaksi tehden mustasta aika häiritsevän harmaata.

Levyllä on englanniksi tehdyn puheen ohella näyttelijöiden puhuma komanssinen ääniraita, joka on historian ensimmäinen pitkässä elokuvassa. Idea on mainio ja lisäisi hyvin uskottavuutta ja tunnelmaa elokuvalle. Harmillisesti elokuva on kuvattu englanniksi, joten komanssidubbaus ei osu kohdalleen suun liikkeiden kanssa ja on sellaisenaan rasittavaa katsoa.

Tämä on mainos:

Blu-ray-julkaisussa on mukana lisämateriaaleina dokumentti elokuvan teosta, paneelikeskustelu tekijöiden kanssa, mielenkiintoinen kommenttiraita ja muutama poistettu kohtaus. Poistetuissa kohtauksissa on suoraan ohjaajan kommenttiraita aktivoituna, jolla selitetään syyt kohtausten pois jättämiseen elokuvasta. Valinnat tuntuvat loogisilta ja ratkaisuina oikeilta.

Pienistä kömmähdyksistä huolimatta Prey on hyvä elokuva. Itselleni tärkeän aiheen parissa se suoriutuu hyvin upean kuvauksen ja persoonallisen ideansa kanssa, josta ei näyttävää toimintaa puutu. Alkuperäiselle elokuvalle se tekee kunniaa oikealla tavalla syventäen samalla Predator-mytologiaa mielenkiintoiseen suuntaan. Kahden edellisen Predator-elokuvan jälkeen Prey vie sarjaa taas parempaan suuntaan luoden toivoa laadukkaammista elokuvista, jotka otettaisiin tosissaan.

Prey (Disney+)
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä