Suomi
Gamereactor
arviot
Pro Evolution Soccer 2018

Pro Evolution Soccer 2018

Vanhaa pohjaa hiotaan, mutta uudistuksiakin tehdään.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Joka vuosi käydään kamppailua jalkapallofanien keskuudessa FIFAn ja PESin kesken. Tänä vuonna Konami on entisestään panostanut peliinsä Pro Evolution Soccer 2018. Uusien ominaisuuksien lisäksi kokonaisuus on viime vuoden versiota entistäkin hiotumpi.

Eräs muutos on paranneltu ohjaus. Aina sitä ei huomaa, mutta silti pelaajien aiempaa nopeampi reagointi tulee varmasti hyödyksi tilanteissa. Vastustajan puolustuksen läpi kikkailu vaatii silti edelleen taitoa, eikä tarkka ohjaus ei ole koskaan huono asia. Toinen muutos on tilanteen mukaisesti pallon suojaaminen vastustajilta. Palloa kuljettava pelaaja asettaa vartalonsa nahkakuulan ja vastustajan väliin, mikä luo selvän lisäpanoksen immersioon.

Suurimman kunnian parannuksista ansaitsee kuitenkin maalivahtipeli. Aiemmin riittävän lähelle päästyään pallo vain lähinnä lipui maaliin, mutta nyt torjuntapeliin on selvästi panostettu. Lopputulos tuntuu realistisemmalta, ja samalla maalin tekeminen aiempaa tyydyttävämmältä. Varsinkin aktiivisella syöttöpelillä tuntuu nyt saavan aikaan taidokkaita maaleja.

Laukaisut kohti maalia ovat edelleen jännittäviä tapahtumia, eikä ainutkaan tilanne tunnu samanlaiselta muiden kanssa sen enempää asemoinnin kuin animaatioidenkaan puolesta. Ärsyttävää on se, että aivan maalin edustalla pallon haltuunsa ottanut hyökkääjä vain ani harvoin siirtää pelivälineen välittömästi verkkoon lyhintä reittiä pitkin.

Tämä on mainos:

Myös sääolosuhteet vaikuttavat pelaamiseen. Yksi ottelu käytiin rankkasateessa, jolloin varsinkin puolustajat luistelivat märällä nurmella, ja pallon käsittely yleensä muuttui huomattavasti hankalammaksi. En muista koskaan ennen sateen vaikuttaneen yhtä ratkaisevasti pelityyliin virtuaalisessa jalkapalloilussa.

Puolustuspelissä pätevät edelleen ne samat vanhat PES-säännöt. Liukutaklauksesta napsahtaa yleensä keltainen kortti, koska hyökkääjät harvemmin hyppäävät lähestyvän iskun ylitse. Näin ollen puolustus on rakennettava pääosin muilla tavoilla, mikäli mielii pitää oman maalinsa puhtaana.

Käyttöliittymää on parannettu, joskaan vieläkään ei voi puhua täysin onnistuneesta ratkaisusta. Esimerkiksi monilla isommilla nimipelaajilla on omat muotokuvansa. Itse pelissä käyttöliittymä voisi antaa enemmän tietoa pelaajalle siitä, mitä on tapahtumassa.

Pro Evolution Soccer 2018Pro Evolution Soccer 2018Pro Evolution Soccer 2018Pro Evolution Soccer 2018
Tämä on mainos:

Erikoistilanteita, kuten kulma- ja vapaapotkuja, on tänä vuonna muutettu enemmän EA:n FIFAn suuntaan. Suuntaa osoittavaa nuolta ei enää ole, ja palloa ohjataan enemmän sillä kuuluisalla perstuntumalla. Tätä voi harjoitella esimerkiksi erityisissä harjoituspeleissä. Moinen tekee pelaamisesta vaikeampaa, mutta toisaalta se painottaa aiempaa enemmän henkilökohtaista taitoa. Onnistuminen on tyydyttävä kokemus, mutta ymmärrettävästi kaikki eivät ole apunuolen poistamisesta iloisia.

Tätä kirjoitettaessa palvelimet eivät olleet vielä auenneet, mutta mielenkiintoisena pelimuotona kerrottakoon Random Selection, joka on perua vanhoista PES-peleistä. Random Selectionissa valitaan omalle joukolle asu, ja peli sitten satunnaisesti muodostaa satunnaisista pelaajista joukkueen annettujen reunaehtojen puitteissa. Testauksen aikana pääsin pelaamaan Arsenalilla, ja joukkueessani oli mukana Lionel Messi. Mukana on myös niin sanottu vaihtoerä (trading round), jossa valitaan joukkueen suojeltavat ja varastettavat. Tämä pelimuoto on ihanteellinen niille, jotka haluavat jotain mausteisen outoa jalkapalloonsa. Mainittava on myös yhdessä kaverin kanssa pelattava moninpeli.

Edellisten vuosipäivitysten peruja on edelleen mukana, ja näistä yksi on kehno selostus. Peter Druryn ja Jim Beglinin sanailu tuntuu liian usein puisevalta ja jäykältä. Lisäksi samoja fraaseja toistellaan aivan liian usein. Muuten niin oikealta ja immersiiviseltä tuntuva PES 2018 muistuttaa näin selostajillaan, että videopeliähän tässä vain pelataan. Tuomarointi on niin ikään edelleen jokseenkin huonoa, mikä on jo sanalla sanoen turhauttavaa.

Ulkoisesti PES 2018 näyttää upealta ennen kaikkea pelaajiensa osalta. Loikka entiseen ei ole suuren suuri, mutta kuuluisimmat pelaajat näyttävät edelleen itseltään. Lisäksi valaistukseen, hikipisaroihin ja muihin yksityiskohtiin on selvästi panostettu. Joidenkin pelaajien kasvot näyttivät läheltä katsottuna varsin pelottavilta. Moista ei kuitenkaan huomaa kuin silloin, kun sitä osaa erityisesti etsiä.

Kokonaisuudessaan Pro Evolution Soccer 2018 on selvästi plussan puolella. Jo ennestään hyvää pohjaa on entisestään hiottu, ja uudet ominaisuudet tuovat riittävästi lisää peliin oikeuttaakseen hintapyyntönsä.

Pro Evolution Soccer 2018Pro Evolution Soccer 2018Pro Evolution Soccer 2018Pro Evolution Soccer 2018
Pro Evolution Soccer 2018Pro Evolution Soccer 2018Pro Evolution Soccer 2018Pro Evolution Soccer 2018
HQ
HQ
HQ
Pro Evolution Soccer 2018
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Paranneltu maalivahtipeli, tyydyttävät laukaisut, maalinteko vaatii työtä, parannettu käyttöliittymä
-
Edelleen kehno tuomarointi, huono selostus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Leevi Rantala

EA:n ja Konamin välillä on etenkin viime vuosina käyty todella tiukkaa vääntöä, sillä hallitseva mestari FIFA on saanut PES-sarjasta oikeasti kovan vastuksen. Jokainen uusi PES on ollut piirun verran edeltäjiään parempi kentällä, ja tänäkin vuonna mennään edelleen eteenpäin.

Suurimmaksi osaksi kyseessä on hyvin samanlainen kokemus kuin viime vuonna. Etenkin verkkopelien puolella tuntuu kuin olisin kirjaimellisesti palannut edelliseen vuoteen. Valikot ja koko fiilis ovat lähes identtisiä edellisen osan kanssa. Tosin nyt otteluihin voi suunnata kaverin kanssa. Tällöin kummassakin joukkueessa on kaksi tai kolme ihmispelaajaa. Muuten pelimuodot tuntuvat tutuilta aina omaa suosikkiani Master Leagueta myöten, ja siihen saa nykyään halutessaan enemmän haastetta. Mikäli tulosten kanssa ryssii totaalisesti, voi tuloksena olla firman vaihto toiseen joukkueeseen. Master Leaguen käyttöliittymää on viilattu edellisestä osasta, ja se tuntuu intuitiivisemmalta.

Pelikentällä meno on edelleen mainiota. Pelaajat liikkuvat pelisuunnitelmien mukaan, ja osaavat hakea hyviä paikkoja itsenäisesti. Pidän edelleen siitä, että he näyttävät käsillään omista liikkeistään. Täysin vapaana seisoskeleva viittoo syöttämään hänelle, kun taas läpijuoksuun ryntäävät näyttävät kädellään eteensä. Näiden ansiosta taktisten tilaisuuksien huomaaminen on verrattain helppoa. Ilahduin myös siitä, että kerrankin näkee ketä ohjaa pelaajan vaihtamisen jälkeen. Hänen päällään leijuu puolittainen kursori, joten enää ei tule vahingossa vaihdettua suuntaa pelaajan vaihtamisen jälkeen, kun tietokone sattuu arpomaan väärän kaverin.

Otteluiden tunnelma on myös kohdallaan. Pelaajat liikkuvat hyvin ja osa näyttää kasvoistaan pelottavan aidolta. Yleisö elää tilanteissa hyvin mukana, ja pallon saaminen vastustajan verkon perukoille tuntuu aina yhtä nautinnolliselta. Maalit tuntuvat orgaanisilta eivätkä ohjelmoiduilta. Parhaimmillaan tuloksena on todella hauskoja maaleja. Selostajaparilla on tänä vuonna myös huomattavasti enemmän kommentteja. Tosin Beglin löpisee edelleen totaalisen tylsästi aivan kuin lukisi lauseita paperilta teekupposen ääressä. Lisäksi kommentaattorien pulinat menevät ajoittain päällekkäin, mikä kuulostaa hieman kakofoniselta.

Pro Evolution Soccer 2018 jatkaa pelisarjan kehittämistä. Suurimmat napinat ovat kommentaattoreissa, jotka voisi jo pistää vaihtoon. Selostus kun kaipaisi enemmän energiaa. Lisäksi sarjalla on iänikuinen ongelma lisenssien kanssa, jonka myötä melkoinen osa joukkueiden ja pelaajien nimistä on keksittyjä. Tosin valopilkkuna PES on pelisarjoista ainoa, jossa voi pelata Mestarien liigaa. Lisäksi yhteisö on asian suhteen aktiivinen ja julkaisee omat päivityksensä, joissa joukkueiden nimet ja logot muutetaan aidoiksi. Mikäli lisenssien puute ei haittaa, on PES tänäkin vuonna loistava valinta futispeliksi.

9/10

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä