Suomi
Gamereactor
artikkelit

Project xCloudin tunnelmia

Tälläkö peitotaan Google Stadia?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Pelikonsoleita on ollut kansan makuuhuoneissa lapsesta asti, mutta tulevaisuudessa näin ei välttämättä enää olekaan. Markkinoille on tulossa erilaisia vaihtoehtoja, joiden avulla viihdettä voi kuluttaa. Pilvipalvelimiin luottava pelaaminen on yksi tällainen vaihtoehto. Googlen Stadia -palvelu aloitti viime vuoden lopulla, mutta ei ole onnistunut saavuttamaan odotettua suosiota. Pääsin testaamaan Microsoftin omaa Project xCloud -pilvipalvelupelaamista Preview Programin mukana beta-vaiheessa.

Lyhyesti sanottuna näyttää siltä, että Microsoft on oikealla tiellä. Edessä tosin on vielä kaikki ne ongelmat, joita kokonaan uuden tien kulkeminen yleensä tuo mukanaan.

Project xCloudin tunnelmia
Tämä on mainos:

Project xCloudin ensimmäinen yllätys on se helppous, jolla käytön voi aloittaa. Testasin toimivuutta Samsung S9 -puhelimella käyttäen 1 gigan valokuituyhteyttä WiFi-malliin. Project xCloud toimii tällä hetkellä ainoastaan Android-laitteissa. Sovelluksen käynnistämisen jälkeen vastassa on minimalistinen ja yksinkertainen käyttöliittymä, josta näkee kaikki saatavilla olevat pelit. Niitä voi selata sivuttain liukuvalla käyttöliittymällä, tai hakea pelejä etsintätoiminnon avulla. Beta-tilasta huolimatta Project xCloudin pelivalikoima kattaa jo nyt erilaisia lajityyppejä aina ajopeleistä, tasoloikista ja tappelupeleistä roolipeleihin saakka. Omaan makuun sopivaa pelattavaa pitäisi siis olla mukana.

Kokeilin tietenkin monia erilaisia pelejä saadakseni käsityksen ennen kaikkea latausajoista. Keskimäärin pelillä kesti noin 30-60 sekuntia ladata itsensä, joten aika on sama kuin Xbox Onella. Aloittamisen jälkeen voi liittää mukaan Xbox Onen ohjaimen bluetoothilla, ja tavallinen Xboxin ohjain toimii oikein hyvin. Muutamalla eri klikkauksella valitun laitteen saa yhdistettyä omaan älypuhelimen tai tablettiin. Sitten vielä muutama klikkaus lisää, ja lopultakin pääsee pelaamaan suoraan mobiililaitteella. Miten siis Project xCloud lopulta suoriutuu?

HQ

Kokemukseni mukaan Project xCloud suoriutuu oikein hyvin. Odotukseni eivät olleet korkealla, mutta Microsoftin pelien pilvipalvelu toimii vaikuttavasti. Kokeilin sellaisia pelejä, jotka kuormittavat palvelua kaikkein eniten ja, niin Forza Horizon 4, Mortal Kombat X ja Borderlands 2 toimivat kaikki hienosti.

Tämä on mainos:

Pelasin 5,8" ruudulla tasolla 2960x1440, mutta silti pelit olivat kaikki värikkäitä ja hyvin eloisia. En huomannut lainkaan notkahduksia ruudunpäivityksen osalta, tai ainakaan sellaisia, joiden olisi pelaamisen aikana huomannut vaikuttavan pelikokemukseen. Äänien osalta parantamisen varaa sen sijaan on, koska välillä äänet hidastuvat joko samassa verkossa olevien useiden käyttäjien vuoksi, tai sitten ruudulla lentelevän tavaran määrästä johtuen.

Project xCloudin tunnelmia

Ongelmista huolimatta Microsoft toivottavasti päivittää palveluaan tulevaisuudessa, ja jo nyt Project xCloud onnistui tekemään hyvän vaikutuksen. Kunhan kaikki saadaan hyvään kuosiin varsinaiseen julkaisuun mennessä, on Microsoftilla hyvät mahdollisuudet kilpailla Googlen Stadian kanssa.

Tämän ensitestin perusteella odotan jo innolla, millaiseksi Project xCloud saadaan julkaisuunsa mennessä. Pelien pilvipelaaminen on kuitenkin tulevaisuutta, vaikkakaan ei ole vielä kunnolla nousukiitoon lähtenytkään.

HQ


Ladataan seuraavaa sisältöä