Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Turning Red

Punainen

Katsoimme Pixarin luoman tarinan täysi-ikäisyydestä Disney+ -palvelussa ja meillä on paljon ajatuksia sen pohjalta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Pandemian alettua yli kaksi vuotta sitten, elokuvateollisuuden on täytynyt mukautua tilanteeseen, jonka vuoksi ihmiset eivät käy elokuvateattereissa katsomassa viimeisimpiä elokuvia. Monille tuotantoyhtiöille tämä on tarkoittanut elokuvien julkaisemista teattereihin päivä- ja päivämääräkohtaisesti sekä striimauspalveluihin. Disney ja kuuluisa animaatioyhtiö Pixar ovat lähestulkoon hylänneet elokuvateatterijulkaisut, suosiakseen ennemmin Disney+ -palvelua. Tähän tuli muutos julkaistun Lightyear Landsin Punainen-elokuvan myötä. Olen jo katsonut elokuvan ja minulla on joitakin ajatuksia siitä.

HQ

Niille, jotka eivät tunne Punainen-elokuvaa, niin se on animoitu tarina matkalla täysi-ikäisyyteen, jossa nuori tyttö, Mei Lee on jatkuvasti hankaluuksissa täydellisen tyttären roolissaan, yrittäen selviytyä nuoruudestaan ja murrosiän tuomista haasteista. Kaikki ei ole kuitenkaan niin yksinkertaista, sillä Mei Leen yllä on perheen kirous, jonka vuoksi hän muuttuu jättimäiseksi punaiseksi pandaksi joka kerta, kun tyttö päätyy kuohuvaan tunnetilaan. On tarpeetonta sanoa, että kaikki yhdistyy kaaokseksi ja symboliseksi tarinaksi, jonka tavoitteena on lähestyä aikuisuuden herkempää luonnetta.

Suurimmaksi osaksi kaikki pyörii Mei Leen karismaattisen hahmon ympärillä, sillä hän on välittävä, korkea-energinen ja kuormitettu, ja tytöllä on korkeat odotukset Ming-äitinsä suhteen. Mein pitää olla huippuopiskelija, työntekijä perheyrityksessä sekä talon yleishenkilö, ja kaiken lisäksi hänen pitää löytää aikaa ystävilleen ja itselleen. Kyseessä on korostetun vertauskuvallinen tilanne, jossa ohjaaja Domee Shi ja Leen ääninäyttelijä Rosalie Chung onnistuvat loistavasti hahmon esittelyssä. Mutta punaisen pandan ilmaantuessa kaaos alkaa. Mei Leen täytyy tällöin kohdata täysin uudet haasteet, mutta tämä saa nuoren tytön kyselemään, kuka hän todellisuudessa on ja mikä on hänen suhteensa omaa äitiään kohtaan.

Kokonaisuus on tunteellinen kompleksi tarinasta, joka osaa vaivattomasti muuttua täyteläiseksi hirviöelokuvaksi, hylkäämättä kuitenkaan sen ajattelevaista ja ylilyöntejä tarjoavaa puolta. Elokuva jopa onnistuu perinteisellä Pixarin tavalla järkyttämään tasapainoa jopa kevyen komedian aikana, sekä myös typerimmillä ja syvimmillä hetkillä. Ja uskokaa pois, Punainen ei nuukaile asian kanssa. Tämä Pixarin tuotos pyrkii naurattamaan sinua harva se minuutti oikea-aikaisilla ja oudoilla tilanteilla. Kaikki nämä kumpuavat fantastisista suorituksista, jotka ovat lähtöisin koko tuotantotiimistä, puhumattakaan huippuluokan animaatioista ja visuaalisista asioista, joita olemme tottuneet näkemään Pixarilta.

Tämä on mainos:
Turning Red

On kuitenkin syytä mainita, että tämä Pixar-elokuva ei ole kaikille. Vuonna 2020 ilmestynyt elokuva Eteenpäin oli suurelta osin suunnattu nuorille miehille, kun taas Punainen on puolestaan räätälöity nuorille naisille. Tämä ei suinkaan tarkoita, etteikö sinun pitäisi katsoa sitä, mikäli et kuulu näihin väestöryhmiin, mutta mukana on selkeitä osa-alueita ja juonenkäänteitä, jotka eivät ensisijaisesti kuulu nuoremmille katsojille - esimerkkinä fakta, jossa 13-vuotias Mei Lee ja hänen ystävänsä ovat tähtisilmät tuikkien hullaantuneita nuoreen poikabändiin.

Näillä puheilla Punainen on silti upea elokuva. Sen suurenmoisesti animoitu ja kokonaisvaltaisesti viihdyttävä hillittömyys ja ajattelevaisuus todistavat jälleen kerran, että Pixarin väki on edelleen kultaluokassa, mitä tulee animoituihin elokuviin. Elokuva on tähtien tuiketta myös Domeen Shin debyyttiohjaukselle, ohjaajan todistettua kykynsä lyhyttarinoiden kautta, ja siirtyen sitten saumattomasti täyspitkien elokuvien monimutkaisempaan maailmaan. En malta odottaa, minkä tarinan Shi kertoo seuraavaksi.

08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä