Suomi
Gamereactor
arviot
Ratchet & Clank: All 4 One

Ratchet & Clank: All 4 One

Jokainen konsoli tarvitsee oman maskottinsa. Xboxilla se on Halo, Nintendolla Mario ja Sonylla Ratchet & Clank. Räikkä ja Kalina tunnetaan lähinnä tasokkaista yksinpeliseikkailuistaan, mutta All 4 One laajentaa tuttua kaavaa neljän pelaajan yhteistyöksi.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Sarjan aiempia pelejä kokemattomalle Ratchet & Clank: All 4 Onen tarina jää täysin hämäräksi, sillä varsinainen pelaaminen alkaa salamavauhtia. Joka tapauksessa tohtori Nefarious on punonut ilkeän juonen Ratchetin, Clankin ja kapteeni Qwarkin pään menoksi. Suunnitelma ei mene ihan putkeen, ja nelikko joutuu mystisen masiinan sisuksiin. Entisten vihamiesten on nyt pakko liittoutua päästäkseen takaisin kotiin. Tarina on suorastaan pähkähullu, mutta ei tällaista voi muutenkaan ryppyotsaisesti pelata.

Toiminta on tuttua kolmannen persoonan tasoloikkaa lineaarisissa kentissä. Yksin pelatessa mukana on kaksi hahmoa, joista toinen on tekoälyn ohjastama. Neljällä pelaajalla kaikkien on pysyttävä melko lähellä toisiaan eikä kuvakulman ulkopuolelle pääse. Ratkaisu on hyvä, sillä se pitää kaikki osallistujat mukana toiminnassa. Vaikka käytössä on neljä pelattavaa hahmoa, niiden väliset erot ovat puhtaasti kosmeettisia. Tämä tietysti vähentää riitoja sen suhteen, kuka saa pelata päheimmillä kyvyillä varustetulla pahiksella tai hyviksellä. Toisaalta samalla on menetetty tilaisuus kannustaa pelaajia entistä tiukempaan yhteistyöhön, koska osallistujamäärän kasvaessa ainoastaan tulivoima lisääntyy.

Ratchet & Clankin aseet ovat aina olleet kekseliäitä, eikä Ratchet & Clank: All 4 One ole poikkeus. Tällä kertaa asekaapista kaivetaan esiin poltin, plasmapomminheitin, kaaripiiska, hämytin, sodanjulistin ynnä muita vimpaimia. Osaa kättä pidemmistä käytetään ratkaisemaan pulmatehtäviä, osalla taistellaan, ja joillakin voi ratkoa sekä ongelmia että laittaa ranttaliksi. Ammuksia on yleensä käytössä riittävästi, minkä vuoksi usein pelkällä polttimen käytöllä pääsee etenemään. Omaa pelikokemusta voi kuitenkin rikastaa huomattavasti käyttämällä tuliluikkuja mahdollisimman monipuolisesti.

Kenttäsuunnittelu on monipuolista ja onnistunutta. Ehkä hieman liikaa loikitaan ilmassa leijuvalta kivialustalta toiselle, mutta toisaalta maisemat ovat aina avaran tuntuisia. Fysiikanlait laitetaan välillä uusiksi, mikä on yksinkertainen ja erittäin toimiva tapa monipuolistaa pelaamista. Ympäristöt yleensä myös vaihtuvat juuri silloin, kun on alkaa kaivata jotain uutta nähtävää. Super Mario Galaxyn kaltaiseen nerouteen ei kenttäsuunnittelu yllä, mutta se ei vähennä nautintoa varsinkaan kavereiden kanssa pelatessa. Nintendolta opitun mallin mukaisesti peli tarjoaa suurikokoisia pomovastuksia, joista selviytyy usein vimmaisella asenteella: losottamalla täyslaidallisen kuulaa, kranaattia tai plasmamönjää vihun naamaan.

Tämä on mainos:

Piirrosmaisen tyylin vuoksi ulkoasu on värikäs ja melko yksinkertainen. Se ei kuitenkaan tahtia haittaa, sillä ruudulla vilisee jatkuvasti irtoroinaa ruudunpäivityksen nikottelematta. Toimintaa katkovat välivideot eivät jostain syystä ole ohitettavissa. Ymmärrän, että tällä on haluttu piilottaa lataustauot pelaajan silmien ulottumattomiin, mutta ohitusmahdollisuuden puuttuminen on silti pienesti kiusallista. Toiminnan tuiskeessa musiikki ei nouse erityisemmin esiin, mutta vastaavasti erilaiset äänitehosteet pitävät pelaajan korvat tyytyväisinä. All 4 Onen lähestyttävyyttä etenkin lapsiperheiden kannalta helpottaa puolestaan se, että koko peli on sekä tekstitetty että puhuttu suomeksi. Jälki on siedettävää, eikä erityisiä rimanalituksia ole. Kääntäjä vaikuttaa ymmärtäneen, ettei suoraan englannista käännetty teksti toimi sellaisenaan suomalaisen puhumana ja esimerkiksi aseille keksityt käännökset naurattavat asiaankuuluvasti.

Ratchet & Clank: All 4 One on nautittavaa hupia. Yksinkin sen pelaa mielellään, mutta ylivoimaisesti parhaimmillaan se on kolmen kaverin kanssa. Verkon yli kokemus on toimiva, mutta tällä kertaa kaikkein riemukkaimmaksi meno yltyy yhden ja saman televisioruudun ääressä.

Ratchet & Clank: All 4 One
Ratchet & Clank: All 4 One
Tämä on mainos:
Ratchet & Clank: All 4 One
Ratchet & Clank: All 4 One
Ratchet & Clank: All 4 One
Ratchet & Clank: All 4 One
Ratchet & Clank: All 4 One
Ratchet & Clank: All 4 One
Ratchet & Clank: All 4 One
Ratchet & Clank: All 4 One
Ratchet & Clank: All 4 One
Ratchet & Clank: All 4 One
Ratchet & Clank: All 4 One
Ratchet & Clank: All 4 One
Ratchet & Clank: All 4 One
Ratchet & Clank: All 4 One
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Moitteeton ohjaus, kekseliäät aseet, nelinpeli
-
Pähkähullu tarina, yksinkertainen ulkoasu
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Ratchet & Clank: All 4 OneScore

Ratchet & Clank: All 4 One

ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Räikkä ja Kalina tunnetaan lähinnä tasokkaista yksinpeliseikkailuistaan, mutta All 4 One laajentaa tuttua kaavaa moninpeliksi.Ladataan seuraavaa sisältöä