Suomi
Gamereactor
laitearviot

Razer ManO'War -pelikuulokkeet

Mukavat luurit hyvällä mikrofonilla ja korkealla hinnalla. Mutta ei Xbox Onelle.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Sanon heti alkuun, etten ole erityisemmin niin sanottu teknologinen eläin. Tämän vuoksi arvioni painopiste on ennen kaikkea käytön helppoudessa ja mukavuudessa. Suomenkielisiä käyttöohjeita ei ole, mutta varsin selkeiden kuvien ansiosta homman nimestä saa kiinni nopeasti. Liikkuvien osien käpistelyyn kannattaa käyttää jokunen tovi: niitä ei montaa ole ja sen jälkeen ohjelappunen aukeaa kuin itsestään. Konsolipelaajille on painotettava sitä, etteivät Razerin Man O'Warit toimi Xbox Onessa.

HQ

Ulkoisesti Man O'Warit ovat massiivisen kokoiset. Luurit kaappaavat korvat sisäänsä ja vuoraavat ne pehmusteilla joka puolelta. Päälaen yli menevä osa on niin ikään mallikelpoisesti pehmustettu. Näiltä osin käyttömukavuuteen on todellakin panostettu, ja syytä onkin: luurit tuntuvat päässä raskailta. Huolelliset pehmusteet mahdollistavat silti tuntikausien peli-istunnot ilman painaumia tai päänsärkyä. Vastaavasti kuumalla säällä iho hikoilee korvallisten alla, mutta sen hinnan maksaa ilomielin muusta mukavuudesta.

Kuulokkeet eivät puristu tarpeeksi pääni ympärille, joten valtaosa luurien massasta kohdistuu päälaelle. Tämä puristuvuus tietenkin riippuu yksilön kallon muodosta. Pääni on varsin kapea, joten oletan puristuvuuden suunnitellun keskivertokansalainen mielessä. Suurikokoiset mustat kuulokkeet eivät näytä järin seksikkäiltä päässä, mutta näillähän on tarkoitus pelata eikä tehdä sorsanaamaa web-kameralle poseeraten.

Razer ManO’War

Harmillisesti Man O'Warit ovat onton tuntuiset. Niistä jää vaikutelma, että yhden kun kerran päälle istuu niin luurit ovat entiset. Tämä on hieman hämmentävää: koska mukana tulevat johdot, puhemikrofoni ja tietokoneeseen (tai PS4) laitettava USB-palikka ovat päinvastoin hyvin vankkaa tekoa. Lataus- ja jatkojohdot on kumpikin vuorattu kangaspäällysteellä, mikä tekee niistä epätavallisen tukevia. Jostain syystä mukana ei ole verkkovirtaan kytkemiseen tarvittavaa lisäpalikkaa, joten lataaminen tapahtuu joko PC:n tai pleikkarin USB-portissa. Se tärkein irtoava osa eli tietokoneeseen tai konsoliin liitettävä USB-lähetin menee kätevästi luureihin itseensä kiinni silloin, kun sitä ei tarvita. Ratkaisu on loistava, koska ensiasennuksen jälkeen tarvitsee välittää ainoastaan latauspiuhan sijainnista: kaikki muu tarvittava kulkee mukana luureissa itsessään.

Tämä on mainos:

Varsinaiset peliäänet kuuluvat niin kuin pitääkin. Tilan tuntu on saavutettu, sillä pelissä oikealta takaa kuuluva puhe todellakin tuntuu kuuluvan takaa oikealta. Tämä helpottaa tiukkoihin tilanteisiin reagoimista varsinkin nopeatempoisissa verkkoräiskinnöissä. Äänenvoimakkuuden säätö tehdään kätevästi oikean korvallisen alla olevasta rullasta, joka toimii ainoastaan PC:llä. Äänien mykistys tapahtuu samaista säätörullaa painamalla, mutta tämäkään hieno ominaisuus ei toimi PS4:llä. "Plösöllä" säädöt täytyy tehdä masiinan omissa valikoissa. Konsolipelaajan näkökulmasta moinen on ärsyttävää, koska se tekee yhden luurien ominaisuuden turhaksi.

Pleikkarilla voi määrätä erikseen peliäänet kuuluviksi televisiosta ja kavereiden puheäänet kuulokkeisiin. En näe tällaisessa vaihtoehdossa mitään mieltä, koska pelien hienot äänimaailmat jäävät lasipuolen asemaan: omat korvat on peitetty suurikokoisilla luureilla, jolloin osa äänistä jää väistämättä kuulematta. Audiofiilit huomaavat epäilemättä äänten tasapainotuksessa ongelmia ja harmistuvat, kun niitä ei pääse pleikkarilla muuttamaan. Itse en tavallisena käyttäjänä kuitenkaan huomannut äänenlaadussa moitittavaa.

Olin aluksi epäileväinen mikrofonin suhteen, sillä se on laitettu taipuisan pätkän päähän, joka kiertyy kuulokkeen sisään. Toisin sanoen mikrofoni täytyy joka kerralla vetää ensin ulos ja sen jälkeen asettaa suun lähelle erikseen. Taipuisan rakenteen ansiosta mikrofoni on helppo asettaa juuri niin lähelle tai kauas äänilähteestä kuin haluaa. Epäilykseni laadun suhteen olivat onneksi turhia. Puhujan ääni ei kuulosta lainkaan robottimaiselta tai etäiseltä, mitä usein huomaa joidenkin kuulokemikrofonien laadussa. Etsimällä etsien voi sanoa sen, että puhujan ääni kuulostaa ehkä hieman terävämmältä kuin normaali puhe.

Harmillisesti mikrofoni ottaa helposti taustaääniä mukaan. Toisin sanoen kavereiden kanssa verkossa pelatessa ei voi kuunnella viereen asetetusta kännykästä Rihannan koottuja hittejä, ellei sitten halua tutustuttaa kaikkia kavereitaan mainitun artistin tuotantoon siinä sivussa. Oman äänen voimakkuuden säätö tapahtuu vasemman korvallisen alla olevasta rullasta, mutta tämäkin ominaisuus toimii vain PC:llä. Playstationin käyttäjät joutuvat jälleen turvautumaan säätöihin konsolin omista valikoista. Mikrofoni mykistetään painamalla vasemmalla korvallisella olevaa äänenvoimakkuuden säätörullaa. Merkiksi mykkyydestä syttyy mikrofonin päässä punainen valo. Yllättäen tämä ominaisuus toimii myös pleikkarilla.

Tämä on mainos:

Langattomuus toimi testatessa täysin ongelmitta. Luurit eivät ottaneet naapurin peliääniä huomioon eivätkä kuuluttaneet kaverin kännykkäpuhelua omiin korviini. Pystyin kävelemään mihin tahansa pienessä kaksiossani ilman, että signaali alkoi pätkiä. Ensimmäinen lataus vaati muutaman tunnin aikaa, ja sen jälkeen samoilla virroilla pystyi pelaamaan useammankin peli-istunnon. Valmistaja lupaa 14h keston yhdelle lataukselle, joten yhden kerran kellon ympäri pääsee istumaan luurit korvilla.

Viileän hauska - joskin täysin turha - ominaisuus ovat kuulokkeissa vaihtuvat neonvärit Razerin logossa. Tämä ei millään tavalla vahingoita kokonaisuutta, mutta käytön aikana hienoja värejä ei tietenkään itse näe. Toisaalta tiedän, että värien vaihtelun saa pelaamaan yhteen Razerin muiden tuotteiden, kuten näppäimistön ja hiiren, kanssa. Ehkä yhtenevällä värikokemuksella luodaan kovan luokan PC-käyttäjälle univormuun sonnustautuneen soturin mielikuva, joka on taisteluasemissaan valmiina verkkotantereille.

Kuulokkeiden hinta pyörii yli 150 euron luokassa, mikä on iso raha maksettavaksi luureista. Toisaalta sijoitukselleen saa kyllä vastinetta varsinkin, jos on aktiivinen PC-pelaaja ja siinä sivussa vielä vailla kuulokkeita pleikkarille. Harmillisesti Xboxin käyttäjät eivät saa näistä Razerin luureista mitään iloa, ja PS4:llä säädöt on tehtävä kankeasti konsolin omista valikoista. Nämä rajoitukset mielessään pitävälle käyttäjälle kokemus Man O'Warien parissa on kaikin puolin miellyttävä.

Razer ManO’WarRazer ManO’War
Razer ManO’WarRazer ManO’War
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Mukavat käyttää, selkeät säätömahdollisuudet, hyvä mikrofoni
-
Ei toimi Xbox Onella, kankeat säädöt PS4:llä, korkea hinta
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä