Suomi
Gamereactor
arviot
Red Matter

Red Matter

Näyttävässä avaruuspulmailussa on aitoa tekemisen meininkiä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Räiskintäpelien ja kauhusäikyttelyjen lisäksi VR-maailma vetää puoleensa paljon mystisiä pulmailuja. Viimeksi loppukesästä pääsimme ihastelemaan tyylilajin kotimaisia taidonnäytteitä avaruusaiheisen Downward Spiral: Horus Stationin (3rd Eye Studios, 2018) parissa. Nyt tyylilajiin tarttuu Vertical Robot vieden pelaajan syvemmälle avaruuteen pelillään Red Matter.

Agentti Epsilon lähetetään yhteen Saturnuksen kuista. Tehtävänä on kerätä tietoa kuussa tehdystä huippusalaisesta projektista. Kuuhun sijoitettu avaruusasema on kuitenkin hylätty ja siinä on merkkejä epäluonnollisista tapahtumista. Asioista selvää ottaessa,Epsilon joutuu keskelle yliluonnollista mysteeriä, joka avautuessaan johtaa hänet juuri tutkimansa salaisen projektin ytimeen.

Red Matterin tarina ei ole mitenkään omaperäinen, mutta toisaalta se ei yritäkään peitellä inspiraation lähteitään. Pieleen mennyt tieteiskoe ja ulkoavaruuden uhkat ovat tuttua huttua, mutta aina sen verran kiehtovia aiheita, että kierrätettykään materiaali ei ole haitaksi. Ainoastaan niin sanotut helvetilliset yhteydet ja -osiot pelissä tuntuvat hiukan ylikulutetuilta ja tylsiltä. Omaperäisen tarinan sijaan peli pyrkii luomaan vahvaa tunnelmaa siivittämään hylätyllä avaruusasemalla touhuilua, ja onnistuukin siinä varsin hyvin. Peli etenee hyvällä tahdilla avaten jatkuvasti lisätietoa tapahtumista, ja herätellen mielenkiintoa edessä odottavaa mysteeriä kohtaan.

Ainoastaan Move-ohjaimin pelattava Red Matter sisältää runsaasti erilaisia fyysisiä pulmia, joita suorittamalla maailmaan saa hyvän yhteenkuuluvuuden tunteen. Move-ohjaimet muuttuvat pelissä monitoimityökaluiksi, joilla voi muun muassa nostella ja väännellä esineitä. Työkalut voivat myös kääntää avaruusasemalta löytyvää vierasta kieltä ja valaista pimeitä sopukoita. Silmistä kuvatun pelin liikkuminen onnistuu joko vapaalla liikkumisella tai teleporttihyppimisellä, jolloin hahmo leijailee valittuun paikkaan. Tapahtumien väliset välimatkat eivät ole pitkiä, joten hidas liikkuminen ei häiritse ja tuleepahan samalla vältyttyä mahdolliselta pahoinvoinnilta.

Red MatterRed MatterRed MatterRed Matter
Tämä on mainos:

Pelissä on kunnon tekemisen meininki. Pelaajan tarkoitus on edetä hylätyllä avaruusasemalla selvitellen arkisiin asioihin sidottuja pulmia. Sähköjä pitää saada päälle, lukkoja availla, koneita käytellä ja sitä rataa. Monet pulmista ovat hyvinkin selkeitä, mutta vastaan tulee myös mysteerejä, joita joutuu miettimään pidemmänkin aikaa. Missään vaiheessa peli ei kuitenkaan tunnu epäreilulta pulmiensa kanssa, ja itseasiassa ongelmien ratkominen tuntuu erittäin palkitsevalta.

Red Matterin päävahvuudeksi nousee sen upea grafiikka. Todella uskottava maailma on yksityiskohtainen, ja pintojen tekstuurit tarkkoja ja ajatuksella mietittyjä. Avaruustukikohdan design on persoonallinen ja mieleenpainuvan todentuntuinen. Pelissä on myös paljon silmäkarkkia efektien muodossa, kun esimerkiksi lasipinnat taittavat valoa ja heijastukset paljastavat pintojen kulumiset, kuten naarmut ja liat. Vielä kun valoilla leikitellään paljon ja peli työstää dynaamiset varjot, on Red Matter näyttävin PSVR-peli mitä vastaan on tullut, ja pärjää vertailussa monille niin sanotuille tavallisille peleillekin. Vertical Robotin tekijät ovat selkeästi alan ammattilaisia, sillä kaikesta näyttävyydestä huolimatta peli pyörii sulavasti tavallisella Playstation 4:llä.

Pelin realistista tunnelmaa vahvistaa hyvän kuuloinen, mutta hillitty, äänimaailma. Tyypillisiin avaruusaseman ääniin sekoitetaan vähän väliä pahaenteistä kuiskailua ja muita synkkiä ääniä saaden tunnelman muuttumaan jännittäväksi. Peli ei kuitenkaan sorru säikyttelemään kovilla äänillä tyhjästä vaan pelottavat asiat tuodaan ilmi hitaasti ja selkeästi, mikä on paljon vahvempi ja ammattimaisempi tapa saada pulssi nousuun.

Ilman minkäänlaista ennakkohypeä Red Matter ilmestyi kuin tyhjästä ja teki suuren vaikutuksen kertaheitolla. Suorastaan huikea grafiikka ja persoonallinen design siivittävät tutunoloista, mutta silti mielenkiintoista tarinaa läpi todella fyysisten pulmien. Ongelmien pähkäily on miellyttävää ja ratkaisujen löytäminen tuntuu kivan palkitsevalta. Ainoastaan tarinan helvettiosiot ovat hiukan tylsähköjä mutta niiden määrä muussa vahvassa kokonaisuudessa on niin pientä, ettei se tunnelmaa pilaa. Tälle pelille kannattaa antaa huomiota, sillä se on sen ansainnut. Näistä tekijöistä tullaan kuulemaan vielä.

Tämä on mainos:
Red MatterRed MatterRed MatterRed Matter
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Upea grafiikka, tekemisen meininki, kiva pulmat
-
Helvettiosiot, tarinan omaperäisyyden puute
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Red MatterScore

Red Matter

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Näyttävässä avaruuspulmailussa on aitoa tekemisen meininkiäLadataan seuraavaa sisältöä