Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Red Sparrow

Red Sparrow

Realistinen vakoojatrilleri on kaikin puolin rohkea veto Jennifer Lawrencelta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Lahjakas näyttelijä Jennifer Lawrence on nuoresta iästään huolimatta kerännyt jo useamman Oscar-ehdokkuuden, joista yksi johti jopa itse pystin saamiseen. Ei siis ihme, että Lawrencen uudet elokuvat saavat aina paljon huomiota. Red Sparrow -elokuvassa kuitenkin itse elokuva tuntui jäävän enemmänkin uutisen varjoon Lawrencen rintojen paljastuksesta elokuvassa. Pelkkää räjähtävää toimintaa ja paljasta pintaa lupailevan trailerin jälkeen sekavan vastaanoton saanut elokuva on nyt selvinnyt teattereista kotisohville, joten tarkastellaanpas lähemmin sisältöä 4K-tarkkuudella.

HQ

Lahjakkaan ballerinan, Dominika Egorovan (Jennifer Lawrence), ura katkeaa yllättäen tapaturmaan. Köyhissä oloissa asuvalle Dominikalle tilanne on haastava erityisesti hänen vielä pitäessään huolta sairaasta äidistään. Ratkaisua ongelmiin tarjoaa Dominikan setä Vanya (Matthias Schoenaerts), joka näkee nuoren naisen potentiaalin ja tarjoaa hänelle mahdollisuutta toimia vakoojana äiti Venäjän hyväksi. Vaikka kyvykäs Dominika on osoittanut pärjäävänsä, on vakoilun maailma yllättävän karu paikka, jossa kehenkään ei voi luottaa.

Red Sparrown tarina on yllättävän synkkä. Elokuva ylittää mukavuusalueen rajoja useaan otteeseen ja korostaa tapahtumia kylmän realistisella sekä karulla otteella. Kerronta sisältää vähemmän toimintaa mitä traileri lupaili, mutta se on ripoteltu sopivasti pitkin elokuvaa kiristämään tarinan luomia jännitteitä. Ehkä hiukan odotettua hitaammin etenevä elokuva osaa ottaa aikansa jännityksen luomisessa ja yllättää katsojansa useasti odottamattomilla käänteillään ja todentuntuisella sisällöllään.

Elokuvan hahmoissa on autenttista särmää. Avainhahmoista kukaan ei ole täysin mustavalkoinen, vaan hahmojen epätäydellisyyttä korostavat loogiset teot ja valinnat. Jennifer Lawrence osoittaa jälleen kerran muuntautumiskykynsä ja luo uskottavasti tunnetiloja herkästä nuoresta naisesta kylmän tunteettomaan vakoojaan. Lawrencen hahmon yli-itsevarmuutta ja sen mukana tulevaa kompastelua vaarallisessa maailmassa seuraa mielenkiinnolla. Näyttelijäparinsa Joel Edgertonin kanssa Lawrence saa aikaan onnistuneesti epäilyttävää tunnetta, joka jättää katsojankin miettimään kuka vedättää ja ketä.

Red SparrowRed SparrowRed Sparrow
Tämä on mainos:

Red Sparrown kuvaustyyli ja toiminta vahvistavat elokuvan napakkaa otetta. Taistelut ovat hikistä vääntämistä ja tappaminen sotkuista puuhaa ihan siihen pisteeseen asti, että katsominen tekee jo häijyä. Tästäkin huolimatta kuvaustyyli on miellyttävän rauhallinen ja maltillinen leikkausrytmi mahdollistaa kaiken näytettävän selkeästi. Seksiä käytetään kylmänviileästi vallan työkaluna eikä tissien vilauttelusta juuri voi nauttia tyypillisen Hollywood-elokuvan tyyliin. Raadollinen agenttimaailma on kuvattu laskelmoidun kylmäksi, jossa viattomana aloittaneen Lawrencen hahmo on suloisen pehmeä toivonkipinä, joka hiljakseen hiipuu tunteettoman koneiston rattaan alle.

Digitaalisesti 4K-tarkkuudella kuvattu Red Sparrow pääsee täyteen loistoonsa 4K UHD -julkaisussa. Kuva on suoraan sanoen ällistyttävän tarkka eikä vähävaloisissakaan kohtauksissa ole minkäänlaista kohinaa. Kylmän hillittyä värimaailmaa hyödyntävässä elokuvassa sävyerot eivät pääse puuroutumaan ja hyvin hallittu kontrastin käyttö antaa mustalle sävyerot ilman tukkoon menemistä. Red Sparrow on yksi siisteimpiä ja tarkimpia UHD-julkaisuja, joita olen nähnyt ja elokuvan aikana tulee hetkiä, jolloin tuntuisi seuraavan tapahtumia kuin avoimen ikkunan läpi. Tästä huolimatta elokuva näyttää oikealta elokuvalta eikä miltään kotivideolta, kunhan muistaa poistaa television automaattiset kuvanparannustehosteet.

Red Sparrow ei ole se tyypillinen Hollywoodin agenttiseikkailu. Enemmän realistisuuteen tähtäävä trilleri etenee omassa rauhassaan ja koukuttaa katsojan omaperäisillä valinnoilla ja vahvalla näyttelijäntyöllään. Tunnelma on kylmän karu, mutta samaan aikaan kiehtovan jännittävä luoden uskottavan kuvan raadollisesta vakoojien elämästä. Jennifer Lawrence on totuttu näkemään sympaattisissa tai ainakin tutun viihdyttävissä rooleissa, joten ei ihme, että Red Sparrow'ta karsastettiin. Kyseessä on kuitenkin hyvin rullaava vakoojatrilleri, joka piristää tiukalla otteellaan.

UHD-julkaisu sisältää myös normaalin Blu-ray-levyn elokuvasta, joten julkaisun hommaaminen kannattaa, vaikkei 4K-tukea kotona vielä olisikaan. Elokuvan lisäksi levyillä on lisämateriaalia ihan kiitettävä määrä. Mukana on tyypillistä dokumenttia elokuvan teosta, vertailua elokuvan ja sen lähdemateriaalin välillä, poistettuja kohtauksia sekä ohjaajan kommenttiraita.

Tämä on mainos:
Red Sparrow
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Red Sparrow

Red Sparrow

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Realistinen vakoojatrilleri on kaikin puolin rohkea veto Jennifer Lawrencelta.Ladataan seuraavaa sisältöä