Suomi
Gamereactor
arviot
Redout

Redout

Palaa tulevaisuuteen tuhat lasissa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Wipeout, F-Zero ja Rollcage kuuluivat varsinkin 90-luvulla vahvasti voineen futurististen ajopelien kuninkuussarjaan, joka kuitenkin lajityyppinä on mystisesti hiipunut konsolisukupolvien myötä. Indiefirma 34bigthings tekeekin paluun tulevaisuuteen näitä pioneereja muistavan Redoutin kanssa, joka pelaajien onneksi on sekä hyvä että halpa. Alkujaan Steamissa julkaistu Redout on hinnastaan huolimatta täysiverinen teos Enhanced Editionin tuomien lisätäytteiden ansiosta.

Pääpaino on sopivasti haastavammaksi muuttuvassa ja erilaisia pelimuotoja sekoittelevassa uratilassa. Aluksi valitaan oma talli alusten ominaisuuksien perusteella, mutta eri tallien ajokkeja voi ostaa vapaasti lisää avokätisesti jaettavilla palkintorahoilla. Kestävien, mutta hitaiden, alusten kanssa kisaaminen tuntuu ainakin aloittelijan näkökulmasta paljon haasteellisemmalta kuin heiveröisemmillä vauhtihirmuilla, minkä vuoksi suosin itse melkeinpä joka kilpailussa riskialttiisti silkkaa nopeutta. Aluksia voi kevyesti päivitellä, ja niihin voi asentaa myös päivityksiä, mutta yksilöintimahdollisuudet ovat pitkälti melko yksinkertaisia ja vähän turhankin valjuja. Itse kisoissa ei keskitytä räiskimään aseilla, ja pelaajan varustamat päivitykset ovat kilpailuissa kertakäyttöisiä.

Kisoja paahdetaan muita kuskeja ja aikaa vastaan useammassa eri tilassa pääasiassa ajokin kestävyyttä tai nopeutta mitaten. Pitkissä kisoissa kaarteisiin ajon on pakko olla hallussa, sillä ajokin yksikin hajoaminen saattaa johtaa kisan häviämiseen. Aluksia ohjataan molempia tatteja hyödyntäen, joista toisella hienosäädetään itse aluksen tulokulmaa kurveissa ja kierteissä. Systeemin oppii suhteellisen nopeasti, mutta se vaatii kuitenkin sen verran totuttelua, että ihan kertaluontoiseksi illanistujaisten arcade-kokemukseksi Redout saattaa olla liian tekninen. Moninpeliä on tarjolla niin jaetulla ruudulla kuin verkossakin, mutta peliseuran löytäminen pienen pelaajamäärän johdosta on hyvin vaivalloista.

RedoutRedout

Redoutin vauhdin tunne on parhaimmillaan jopa vatsan pohjasta sieppaavaa läpinäkyvien ratojen kaartuessa korkkiruuviin kilometrien korkeuksissa ja konemusiikin jyskyttäessä. Keskinopeus ajokeille lähentelee tuhatta kilometriä tunnissa, jonka pelaaja tuntee heti ensimmäisestä ja hitaimmastakin ajoluokasta alkaen. Testasin arviota varten myös PS4:lle julkaistua Wipeout Omega Collectionia, jonka ajofysiikka tuntui hitusen raskaammalta ja eritoten hitaammalta ajoluokasta riippumatta verrattuna Redoutiin. Tässä suhteessa Redout ei pelkästään ole esikuvaansa kopioiva, vaan myös parantaa sen ylläpitämää futurististen ajopelien maailmaa.

Tämä on mainos:

Myös visuaalisesti Redout on omille silmilleni Wipeoutia miellyttävempi, mutta tämä on täysin pelaajan makuasia realismin ja kubismin vertailussa. Redoutin graafinen ilme on kuin yhdistelmä No Man's Sky'n kaltaista suoraviivaista värikirjoa, ja muinaisen musiikkipeli Rezin absurdia vektoriteknoa. Maisemia ei tietenkään ehdi paljoa ihastella, mutta ratojen monet tyylit ovat mukavan erilaisia sekä yllättäviäkin. Parhaiten visuaaliset erot huomaa kunnianhimoisissa Boss-kisoissa, joissa useampi eri rata nivotaan yhdeksi pitkäksi kilpailuksi.

Redout suoriutuu mallikkaasti kaikesta, mitä se pyrkiikin ensisijaisesti olemaan: kunnianosoitus hiipuneelle lajityypille. Se ei tuo mukanaan mitään uutta tai koukuttavaakaan oivallusta, joka saisi intohimoisesti palaamaan pelin äärelle. Hurja vauhdin tunne ja näyttävät radat jaksavat viihdyttää. Redout onkin erittäin mainio lisä esikuviensa rinnalle.

Redout
HQ
Tämä on mainos:
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Erinomainen vauhdin tunne, kauniin ja kekseliään näköinen, sopivasti vaihtelevat kisamuodot
-
Mainio kunnianosoitus ilman mitään uutta genrelle, vaisut kustomointimahdollisuudet
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä