Gamereactor Suomi. Katso tuoreimmat pelitrailerit mukaan lukien kuumat haastattelut suurimmista pelitapahtumista ympäri maailman. Gamereactor käyttää cookieseja taatakseen parhaan mahdollisen selailukokemuksen sivustollamme. Jos jatkat eteenpäin niin oletamme, että hyväksyt cookies-käytäntömme.

Suomi
Gamereactor
arviot
Rise & Shine

Rise & Shine

Mahtipontisesti nimetyn Super Awesome Hyper Dimensional Mega Team -studion PC:lle ja Xbox Onelle julkaistava tasoloikka panostaa audiovisuaalisuuteen kympillä ja muihin pelielementteihin sitten...vähän vähemmän.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Videopelikliseitä apinoiva Gamearth -maailma on pulassa, kuinkas muuten. Erittäin vapaasti lainaillut nintendomaiset hahmot marioineen ja linkeineen puolustavat sitä kovasti Gears of Warista repäistyjen avaruusjääkäreiden näköistä armadaa vastaan. Pelaajan avatarina toimiva pikkupoika Rise saa kuin sattuman kaupalla haltuunsa voimakkaan Shine-käsikanuunan, joka puheliaana sorttina tuntuu myös tietävän paljon enemmän siitä, mitä kaksikon ympärillä tapahtuu.

Lukuisia videopelireferenssejä sisältävä tarina ei ole erityisen uniikki eivätkä sitä koristavat pelivitsit suunnattoman teräviä, mutta tarjoavat sentään jonkinlaisen motivaation puskea eteenpäin. Käsikirjoitus ei aivan yllä sellaiselle oivalluksen ja lähdemateriaalin terävänäköisen analyysin tasolle, jota kunnollisesta parodiasta odottaisi. Gamearth itsessään on sekoitus värikästä ja hassunhauskaa videopelitaidetta sekä todella verisiä kohtauksia. Hyvää materiaalia julkaisija Adult Swimille siis.

Suojautumismekaniikalla maustettua räiskintää häiritsee ennen kaikkea ohjattavuuden ongelmat. Henki on todella höllässä, sillä monet vastustajat liiskaavat Risen yhdellä osumalla ja muut viimeistään kolmannella. Pelin tempo on jatkuvasti kova ja tiukkenee loppua kohden merkittävästi, jolloin parivaljakon pitää ampua vihollisia, väistellä luoteja ja vaihdella vielä ammustyyppejäkin kymmenesosasekunnin tarkkuudella. Elegantilla ohjausratkaisulla tämä voisi olla mahdollista ja miellyttävää, mutta Rise & Shinessa peli päättyy turhan usein sekavien näppäinyhdistelmien seurauksena. Tämä pätee etenkin tilanteissa, joissa pelaajan pitää vaihtaa sekä ammuksen (esim. normaali tai sähköluoti) ja projektiilin (normaali, kranaatti tai ohjattava) tyyppiä.

Rise & Shine
Tämä on mainos:

Pelissä tulee väkisin mieleen, että korkea vaikeustaso on osittain läsnä, jotta muutaman tunnin mittainen kampanja kestäisi edes sen verran kuin nyt. Mukana on lisäksi tarkkuutta vaativia rauhallisempia pätkiä sekä tukku pulmia ja jopa pari ihan mukiinmenevää minipeliäkin, joten mukavaa sisältöä on sinänsä kyllä keksitty. Sitä ei vain ole tarpeeksi. Olisin täysin sinut lyhyen keston kanssa, jos peli maksaisi alle 10 euroa. Pyydettyä 15 euroa vastaan odotan toimintapeliltä enemmän. Peli ei ole myöskään mekaanisesti kovin monimutkainen, joten uudelleenpeluuarvoakaan ei suuremmalti ole.

Jos Rise & Shine loistaa jossain, se on ulkoasussa ja musiikissa. Pelistä voisi poimia tusinoittain suoraan työpöydän taustakuvaksi kelpaavaa näkymää ja kohtausta. Vihollisen on helppo tunnistaa pelkästä ulkonäöstä ja ne on animoitu erinomaisen sulavasti. Ampuminen itsessään tuntuu tyydyttävältä, kiitos erinomaisten äänitehosteiden. Tätä täydentää vielä makoisa, omalla tavallaan isoja pelibrändejä mukaileva taustamusiikki. Jos audiovisuaaliselta puolelta pitää kritisoida jotain, tähtäinkursori katoaa turhan usein räiskeen ja vihollisluotien sekaan.

Persoonalliselle Rise & Shinelle olisi mukava antaa korkeampi arvosana. Sen taustamusiikki on erinomaista ja piirrosjälki tasoloikkapelien kärkikastia. Pelistä huokuu charmia ja tekijöidensä rakkautta peliään kohtaan. On ymmärrettävää, että tällaisen ulkoasun ja tarinankerronnan ulottaminen vaikkapa kymmentuntiseksi kokonaisuudeksi vaatisi valtavasti lisää aikaa ja resursseja. Mutta silti on niin harmillista, että vain kolmituntinen seikkailu loppuu lyhyeen eikä kestonsa aikana kykene voittamaan puolelleen tarinankerronnan tai pelimekaniikkojensa osalta. Se on trailereiden ja pelikuvien osalta äärimmäisen houkutteleva ostos, mutta hintatietoiselle järkevämpi hankinta vasta alennusten myötä.

Rise & Shine
Tämä on mainos:
HQ
HQ
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Tuhottoman nätti, erinomainen taustamusiikki
-
Erittäin lyhyt, sotkuiset kontrollit
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Rise & ShineScore

Rise & Shine

ARVIO. Kirjoittaja Matti Isotalo

Mahtipontisesti nimetyn Super Awesome Hyper Dimensional Mega Team -studion PC:lle ja Xbox Onelle julkaistava tasoloikka panostaa audiovisuaalisuuteen kympillä ja muihin pelielementteihin sitten...vähän vähemmän.

0
Rise & Shine rullaa Nintendo Switchillä

Rise & Shine rullaa Nintendo Switchillä

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Super Awesome Hyper Dimensional Mega Team on saanut pelinsä Rise & Shine rullaamaan Nintendo Switchillä. Gamereactorin arvion voi lukea täällä. Firma on jakanut...

0
Rise & Shine on "moderni Mega Man"

Rise & Shine on "moderni Mega Man"

UUTINEN. Kirjoittaja Mika Sorvari

Super Awesome Hyper Dimensional Mega Teamin Enrique Corts on erittäin innoissaan kauniista Rise & Shinestä, jolle etsitään tällä hetkellä julkaisijaa.Ladataan seuraavaa sisältöä