Suomi
Gamereactor
arviot
Road to Guangdong

Road to Guangdong

Päämäärä on matkantekoa kiinnostavampi

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Road to Guangdong alkaa, kun Sunny-niminen nuori nainen saa hiljan edesmenneiltä vanhemmiltaan sinisen Sandy-auton ja melkoisen isot saappaat täytettäviksi - jonkun pitäisi jatkaa perheen ravintolan luotsaamista menestykseen. Sunny saa onneksi apuun Guu Ma -tätinsä, joka johdattaa hänet matkan alkuun. Nuorikon tulisi käydä pyytämässä Hong Kongin liepeillä asuvilta sukulaisiltaan siunaus ravintolan johtoon astumiseen, ja saattaisipa sukulaisilta herua pari herkullista menestysreseptiäkin. Niinpä täti pelkääjän paikalle, tankki täyteen ja kohti seikkailua!

Road to Guangdong ei kuitenkaan ole avoimen maailman seikkailu, vaan touhu etenee hieman hämmentävästi tiukan lineaarisella otteella. Tarinan ensinäytökset selättänyt pelaaja pääsee valitsemaan pelin alussa, kenen sukulaisen luokse lähtee ensiksi asioimaan; pelimaailma avautuu yhden pitkän tien muodossa pelaajan eteen tämän valintojen mukaan. On ihan pelaajasta kiinni, lähdetäänkö kaasuttelemaan ensiksi kauempana sijaitsevien sukulaisten suuntaan vai vieraillaanko ensiksi lähistöllä asuvien tykönä. Guu Man varsin avokätisen budjetin tulisi riittää bensoihin ja auton korjauskuluihin, ja peli päättyy, jos rahat loppuvat kesken kaiken.

Road to GuangdongRoad to Guangdong

Edellä mainittu Sandy-kaara on käytännössä pelin kolmas päähenkilö - autovanhus vaatii huoltoa pitkäksi venähtävillä etapeilla, ja öljyäkin kuluu aikamoisen hiilijalanjäljen edestä. Matka halkovien huoltoasemien välillä on kaatopaikkoja, joita tonkimalla Sunny voi kerätä myytäviä romuosia matkakassan kartuttamiseksi. Itse kaasuttelu tapahtuu GTA V:n myöhempien versioiden ensimmäisestä persoonasta muistuttavasta vinkkelistä, josta Sandya ohjataan kojelaudan takaa vilkuillen. Auton bensa- ja kuumenemismittareita tulee seurata ajelun ohella, eikä tielle vilkuiluun kannata uhrata liiaksi ajatusta.

Autiot kaupunkimaisemat koostuvat tien reunoilla vilisevistä rakennuksista ja parista hassusta autosta, mutta taajamissa ja luonnon helmassa kaunis väri- ja maisemasuunnittelu pistävät parastaan komeine auringonnousuine ja -laskuineen. Yöllä ajaminen auton ylitse vilahtavien katulamppujen valaistuksessa on mukavan tunnelmallista touhua. Valitettavasti nämä tekijät eivät riitä pelastamaan autoilua tylsyydeltä - yksioikoisimmillaan touhu etenee pelaajan painellessa kaasua R2-painikkeesta. Zeniläiseksi mainostettu kokemus ei tunnu erityisen rauhalliselta Sandyn köhiessä ja hajoillessa harva se päivä. Varaosien vaihtaminen ja korjaaminen tuntuu lopulta vähän yhdentekevältä touhulta, johon kuitenkin uppoaa aikaa ja huomiota huomattavan paljon. Mekaniikallisesti peli on todella ristiriitainen kokemus; yhtäältä meininki on aivan liian yksinkertaista, mutta toisaalta taas Sandyyn liittyvät kommervenkit hajottavat kokonaisuutta ja vievät pelaajan huomion Road to Guangdongin suurimmista ansioista.

Tämä on mainos:
Road to Guangdong

Road to Guangdongin tarina nimittäin pistää parastaan alusta loppuun. Yliopistokoulutetun Sunnyn ja perinjuurin perinteisen Guu Man sanailu on viihdyttävää seurattavaa, vaikka dialogivaihtoehdot ovat yhdentekeviä - Sunny hönkii tädilleen pelaajan valitsematta jättämät vuorosanavaihtoehdot joka tapauksessa. Pelkääjän paikalla höpöttävä Guu Ma on kuitenkin todellinen tarinalipas, joka iskee tarinaa Sunnyn sukulaisten nuoruudenseikkailuista, miettii haikeana, jos Sunnyn serkku miehineen saisi pikkuhiljaa vauvan aikaiseksi ja saattaa yhtäkkiä moittia Sunnya liian vähäisestä vedenjuonnista. Guu Ma on monitasoinen tuttavuus, josta irtoaa juttua ja viihdearvoa koko automatkan ajaksi, ja sukulaisetkin osoittautuvat varsin kiinnostaviksi tapauksiksi. Sunnyn vanhempiin liittyvä tragedia avautuu sekin hitaasti tarinan edetessä, ja Road to Guangdong on kiinnostavan herkkäsävyinen ja monitasoinen road trip kiinalaisilla maanteillä.

Road to Guangdong olisi toiminut lopulta ehkä paremmin visual novel -henkisenä autoiluna - homman selkärankana toimiva tarina on kuitenkin kokemisen arvoinen elämys, jota liian yksiniitinen autoilu ja turhan paljon pelaajan huomiota vaativa mekaanikon leikkiminen tylsistyttävät ja hajottavat turhan paljon. Laadukkaammista pelillistä road tripeistä kiinnostuneiden kannattaa kokeilla mieluummin viisijaksoista Life Is Strange 2 -episodipeliä päästäkseen käsiksi paria astetta maittavampaan matkantekoon.

Road to GuangdongRoad to Guangdong
Tämä on mainos:
HQ
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
+
Hieno grafiikka, kiinnostava ja koskettavakin tarina, peliympäristöjen monipuolisuus
-
Tylsä ja yksiniitinen ajaminen, kokonaisuutta liiaksi levostuttava Sandyn huoltaminen ja korjaaminen
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä