Suomi
Gamereactor
laitearviot

Roccat Cross

Roccat Cross taipuu moneen, vain langattomuus puuttuu

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Pelaamislaitteistoon keskittynyt Roccat on työstänyt uuden mallin pitkään jatkuneeseen pelikuulokemallistoonsa. Roccat Cross -luurit sijoittuvat hinnaltaan keskitason kulmille, mutta laadultaan ja tarjonnaltaan ne eivät jää muiden jalkoihin.

Kuulokkeet toimitetaan laadukkaassa ja varsin itsetietoisessa mustassa pahvilaatikossa, joka kertoo oleellisimmat ominaisuudet kylkeen isketyillä mainoslauseilla. Sisällä on yllättäen halpaan ja kovaan muoviin paketoidut luurit kera kahden erillisten 3,5 mm audiopiuhojen. Pakkaus sisältää myös laitteen pikaohjeet, jotka on tulostettu tyyriille muoviseospaperille, ja sullottu vielä erilliseen muovitaskuun. Ilmassa on porvarillisuuden tunnetta.

Ensimmäisenä kuulokkeissa huomiota herättää niiden kevyt olemus. Alle 200 gramman painolla luurit eivät juuri päätä pakota: pitämistä pehmentävät vielä keinonahkaiset muistivaahtomuovilla topatut läpät. Läpät näyttävät hiukan pieniltä isohkoille korvilleni, mutta pelko poistuu aseteltuani luurit päähäni. Korvani eivät pelkästään uppoa täysin pehmeän vaahtomuovin syleilyyn vaan myös eristävät minut lähes täysin ulkomaailman äänellisistä ärsykkeistä mahdollistaen täyden keskittymisen olennaiseen. Pehmeiden tyynyjen ja vähäisen painon ansiosta kuulokkeita voi käyttää myös silmälasit kanssa normaalisti, enkä ainakaan itse huomannut minkäänlaisia oireita useiden tuntien käytön jälkeen.

Kevyt ja selkeä muotoilu saa Roccat Crossit istumaan täydellisesti PSVR-kypärän kanssa, joten virallisille Sonyn luureille ei ole tarvetta. Kaulalla ollessa kuulokkeet jäävät sopivan kauaksi kurkusta, joten tyypilliseltä kuristumisen tunteelta välttyy eikä suukaan mene mutrulle läppien puristuksessa. Bonuksena läpät on varustettu sivuttaissuunnassa kääntyvillä akseleilla, jotka auttavat luurien taivuttelua päässä tai kuuntelua vain toisella läpällä katu-uskottavien tiskijukkien tyyliin. Rakenne on luotettavan jämäkkää, joten silkkihansikkaille ei ole tarvetta.

Tämä on mainos:
Roccat Cross

Suurena musiikin ystävänä olen kuitenkin varsin kaukana hifistelystä, joten spesifiseen äänen määrittelyyn en kykene. En esimerkiksi juuri tiedä Genelecin ja Pioneerin eroista. Osaan kuitenkin sanoa, että vertailukohtana muutaman kympin vanhoihin halpiskiinaluureihin huomasin positiivisesti selvää eroa Roccateissa. Diskantit soivat kirkkaasti yltämättä kauhean teräviin piikkeihin. Bassossakin on useampia eri vivahteita matalan ja keskikerroksen välillä saaden aikaan varsin muhkeita äänikokemuksia puuroutumatta. Koin äänen erottelukyvyn kohtuullisen monipuoliseksi soitettaessa esimerkiksi vaativaa William Orbitin Water from a Vine Leaf -klassikkoa. Pelien äänentoisto on myös mallillaan. Laaja ääniskaala diskantin ja basson välillä pystyy luomaan autenttisen äänimaailman, jos vain pelissä se on tehty huolella. Kyllä Roccatit saivat esimerkiksi Resident Evil 7 VR:n pelisessioistani entistä pelottavammat hyvän äänenlaatunsa avulla. Luureilla saa selvästi paremman ilon irti myös Nintendo 3DS -annista työmatkoilla, eristäen kivasti ulkopuoliset melut. Luurit ovatkin kätevästi mikkejään myöten optimaaliset ja täysin yhteensopivat jokaisen tämän hetken pelilaitteiston ja yhdistelmän kanssa.

Roccat Crossit tulevat kaksien vaihdettavien mikillisten kuulokepiuhojen kanssa. Puhelimille (ja konsoleille) tarkoitettu mustaan muoviin kääritty johto sisältää mikin suoraan itsessään. Mikissä on pelkkä vastausnappi, joten säätelyt jäävät varsin minimiin. Toinen johto, joka on tarkoitettu PC-pelaamiseen, pitää sisällään 3.5 mm kuuloke- ja mikkipään sekä isomman mikin asennettavaksi kuulokkeisiin. Johto on suojattu punotulla kangaspäällisellä, ja näyttää huomattavasti tyylikkäämmälle verrattuna mustaan muoviletkuun. Vaihtelu johtojen välillä on helppoa ja selkeää. Ilman johtoja luureilla ei kuitenkaan tee mitään, sillä bluetoothia tai muutakaan langatonta mekanismia niihin ei ole asennettu. Tämä puute onkin Crossien ainoita selviä miinuksia. Langattomuuteen tottuneena piuhan yhdistäminen kännykkään tuntuu vähän vaivalloiselle. Sentään vasempaan läppään on asennettu äänenvoimakkuuden säätö, mikä vähän helpottaa äkillisen säätämisen tarpeeseen. Roccatin puolustukseksi voi myös sanoa, että luurit on tarkoitettu ensisijaisesti pelien pelaamiseen, jossa langattomuus ei ole niin yleistä tai välttämätöntä.

Kokonaisuutena Roccat Crossit tekivät hyvän vaikutuksen. Varsin huokeaan hintaan (noin 70€) luurit tarjoavat hyvää äänellistä laatua ja sopivan jämäkkää rakennetta miellyttävällä istuvuudella. Kevyt paino ja äänenvoimakkuuden säätö itse luureissa ovat piristäviä lisiä. Luuritarjonnan ollessa varsin laaja tällä hetkellä Roccat on pitänyt laadullaan ja laajalla yhteensopivuudellaan huolen siitä, ettei Cross-luureja kannata ohittaa ainakaan testaamatta.

Tämä on mainos:
Roccat Cross
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Kevyet, laadukas äänenlaatu, hyvä istuvuus
-
Langattoman teknologian puute, vain toinen mikkijohto on kangaspunottu
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä