Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Rusinoita pullassa

Rusinoita pullassa - Vihreät sisaret sotilaskotityössä vuodesta 1918

Mukava katsaus työhön, josta jokaisella armeijan käyneellä on omat muistonsa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Rusinoita pullassa on 45 minuuttia kestävä leppoisa katsaus sotilaskotityön historiaan. Käsittely alkaa vuodesta 1918, jolloin Saksassa koulutukseen lähteneet jääkärit toivat perinteen Suomeen. Jostain syystä nämä viime aikoina katselemani suomalaiset dokumentit ovat kaikki noudattaneet samanlaista kaavaa: alussa kertojaääni johdattaa teemojen äärelle, mutta jossain puolivälin jälkeen kertojaääni vaikenee kokonaan loppuajaksi. Seurauksena on vaikutelma siitä, että ohjaaja olisi vaihtunut toiseksi kesken kaiken.

HQ

Vuoden 1918 sotilaskotityöhön keskittyvä osa on hyvin lyhyt, ja suurin osa ajasta kuluu toisen maailmansodan muistojen kertaamiseen entisten sotilaskotisisarten suulla. Ymmärrän toki sen, että myös tämä joukko ansaitsee kiitoksen siinä missä rintamamiehet ja lotatkin. Olisi silti ollut mukavaa, jos ajallisesti dokumentti olisi käsitellyt aihettaan tasaisemmin. Nyt toisen maailmansodan jälkeinen aika kuitataan lähes tyystin muutamalla lyhyellä lauseella. Toisaalta ehkä työ on säilynyt varsin samanlaisena sitten vuoden 1945. Aivan dokumentin lopuksi palataan äkkiä taas sotamuistoihin, mutta samalla kuvataan nykyajan varusmiehiä. Toisin sanoen iäkkään rouvan kertoma tarina on ristiriidassa ruudulla nähtävän kuvamateriaalin kanssa.

Kaikkiaan dokumentista jää sellainen kuva, että katsojan oletetaan olevan jo valmiiksi perillä siitä, mitä sotilaskotityö noin yleensä tarkoittaa. Pääosin oletus lienee oikea, sillä jokaisella armeijan käyneellä on muistoja "sotkusta". Ja hyvin todennäköisesti kaikki nuo muistot ovat positiivisia.

Erittäin tarpeellinen huomio dokumentissa on, ettei työ ollut riskitöntä toisen maailmansodan aikana. Muutama sotilaskotityöntekijä kuolikin jouduttuaan keskelle kranaattikeskitystä. Lyhyet välähdykset lehtileikkeistä ja mustavalkokuvista vuorottelevat hyvin ikäihmisten tarinoiden kanssa, kuten tällaisissa videoissa on tapana.

Kaikesta valituksestani huolimatta Rusinoita pullassa - Vihreät sisaret sotilaskotityössä vuodesta 1918 on helposti katseltava, asiansa tiiviisti esittävä dokumentti. Samalla se nostaa esiin ne omat muistot palvelusajasta, mikäli sellainen on joskus nuorena tullut suoritettua.

Tämä on mainos:
Rusinoita pullassa
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä