Suomi
Gamereactor
arviot
Rust

Rust - Console Edition

Yksi Steamin suosituimmista peleistä on vihdoinkin saatu konsoleille.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Rust julkaistiin PC:lle Early Access -tilassa olemisen jälkeen kolme vuotta sitten, ja vihdoinkin teos on saatu myös konsoleille. Armoton peli määritteli pitkälti uudelleen avoimen maailman selviytymispelin säännöt, ja kerää edelleen ääreensä kymmeniä tuhansia pelaajia Steamissa. Testasin konsoliversiota, ja petyin hieman.

HQ

Pelaaja herää ilman vaatteita joen vierestä, ja edessä on rankka selviytyminen. Kuolema vaanii joka nurkalla, ja pelaajan on pidettävä huolta janosta, nälästä ja terveydestä puhumattakaan ympäristön muodostamista uhkista, kuten säteilystä ja kylmästä. Myös muut pelaajat ovat iso uhka tässä avoimessa hiekkalaatikossa. On siis syytä olla oikealla tavalla aseistettu, tai muuten voi menettää kaikki tavaransa.

Rustissa ei ole selvää tavoitetta tai tarinaa. Näin ollen pelaaja muodostaa itse oman viihteensä taistelemalla peliä vastaan. Puusta, kivestä ja kankaasta voi rakentaa oman suojan, ja myöhemmin parempaa suojaa saa rakentamalla aseita ja haarniskoja. Ydinpelattavuus on tarvikkeiden keräämistä ja parempien varusteiden tekemistä. Tämä on addiktiivista, ja mukana on jatkuva vaaran tunne.

Tämä on mainos:

Rustin suurimmat ongelmat muodostuvat sen rankaisevasta luonteesta. Minkäänlaista opastusosiota ei ole, ja on turhauttavaa tulla alastoman kanssapelaajan murhaamaksi kivellä, ja sitten menettää kaikki tavaransa. Tämä saattaa olla joistakin pelaajista vetoavaa, mutta minuun se ei vedonnut. Katselin joukon Youtube-videoita ihan vain opetellakseni pelin alkeet, eikä kaikkien tavaroiden menettäminen joka ainoa kerta ole hauskaa.

Rust

Jos on pelannut Rustia jo PC:llä, mitä erilaista konsoliversio sitten tarjoaa? Ei juuri mitään, jonka voi mieltää joko positiiviseksi tai negatiiviseksi. Toisaalta kyseessä on uskollinen käännös alkuperäisestä PC-pelistä, mutta toisaalta mukana ei ole mitään, mikä rohkaisisi kokeilemaan peliä uudella alustalla.

Mukana on ristiin pelaaminen PS4:llä ja Xbox Onella, mutta PC-pelaajat eivät ole mukana. On myös mahdollista etsiä sellaista peliseuraa, jotka haluavat pysytellä kokonaan valitsemallaan alustalla. Koen järkeväksi sen, että konsoli- ja PC-pelaajat pidetään erillään. PC:llä käytössä olisi lukuisia eri nappeja tavaroiden pikavalintaan, ja hiiri on tarkempi tähtäämiseen kuin peliohjaimen analogitatti.

Tämä on mainos:

En ole koskaan pelannut Rustia PC:llä, mutta ohjauksen toiminnassa ei ollut mitään ongelmia Xboxilla. Omia tavaroita pääsee tarkastelemaan painalla ristiohjaimesta ylös, roinaa poimitaan maasta A-napilla ja RT heilauttaa lyömäasetta tai ampuu tuliaseella. Käyttöliittymä on niin ikään yksinkertainen ja selkeä.

RustRust

Rust debytoi Steamin Early Access -tilassa vuonna 2013, joten graafisesti ikä alkaa jo näkyä. En odottanutkaan korkean tason tuunausta, mutta silti on hämmentävää, miten rujon näköinen peli on kyseessä. Early Access -vaihe päättyi vuonna 2018, ja ehkä teos olisi pitänyt jo silloin saada konsoleille.

Rust - Console Edition on uskollinen käännös PC-versiosta, ja mukana ovat kaikki hyvät ja huonot ominaisuudet. Konsoliversion käyttöliittymä on yksinkertainen ja helppo käyttää. Arvostan lisäksi sitä, että ristiin pelaaminen on ainoastaan PS4- ja Xbox One -pelaajien kesken. Armottomasti uusia pelaajia rankaiseva teos ei kuitenkaan vetoa kaikkiin. Lisäksi pelin grafiikka on jo pahasti vanhentunutta.

HQ
RustRust
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Alkuperäisen uskollinen käännös, helppo ohjaus, selkeä käyttöliittymä, ristiin pelaaminen ainoastaan konsolipelaajien kesken
-
Vanhentunut grafiikka, peli rankaisee armotta, konsoliversiosta puuttuu PC-version ominaisuuksia
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • PlaystationFreak
    Rust (PC) Huom. Early Access -arvostelu! Rust on vasta Early Access peli Steamissa, joten sitä on kovin vaikea arvioida nykyisenään. Rustia siis... 9/10

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä