Suomi
Gamereactor
arviot
Screamride

Screamride

Muistatko vielä lapsuuden junaratojen rakentelun?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Brittiläisen Frontier Developmentsin peliä on markkinoitu vuoristorata- tai huvipuistosimulaattorina. Ei se nyt ihan sitä ole. Pikemminkin kyseessä on kolmen minipelin ja vapaan rakentelutilan kokoelma huvipuistoteemalla. Kehittäjien selkein innoitus on varmaankin ollut Sonyn Little Big Planet. Screamriden pitkäaikainen koukuttavuus riippuu pelaajan innokkuudesta luoda vuoristoratapainotteisia huvipuistoja.

Screamridessa on tosin mukana myös pieni kehystarina. Konemaisen itsetietoinen naisääni johdattaa pelaajan kaikkiin pelimuotoihin, joiden visuaalinen ilme on piirroselokuvamaisen yksinkertainen ja värikäs. Futuristisen huvipuiston taustalla oleva firma haluaa testata erilaisia huvittelutapoja tieteen vuoksi keräten siinä sivussa mahdollisimman rajusti tuohta. Perikapitalistisesta motiivista huolimatta kaikilla on aina hulvattoman hauskaa, vaikka kelkka välillä lentääkin raiteilta suoraan mereen.

Screamridesta saa hupia muutaman illan ajan, mikäli peli-idea vain jaksaa koukuttaa. Yllättäen juuri pelin nimen mukaan Screamrideksi nimetty muoto on kokoelma vuoristorata-ajeluja, jotka tietenkin vaikenevat ajan kuluessa. Vauhdin tunne on onnistunut, ja tielle asettuvat esteet tuovat jollakin kierolla tavalla mieleen raiteilla etenevän autopelin. Omia tuloksiaan voi jatkuvasti parantaa, joten suunnittelussa on tavoiteltu samaa koukkua kuin kotimaisessa Trialsissakin. Demolitions taasen tuo mieleen toisen kotimaisen menestyksen Angry Birdsin. Suurikokoisella lingolla ammutaan erilaisia esineitä päin isoja rakennuksia, jotka sitten tulevat rymisten alas pisteiden kasaantuessa. Pieni harmistuksen aihe on se, että kepeään raiteilla huristeluun verrattuna lingon käyttöä ja etäisyyden arviointia joutuu harjoittelemaan selvästi enemmän. Ehkä juuri tämän ansiosta ryminällä hajoavien rakennuksien tuijottaminen onkin sitten hyvin tyydyttävää. Screamride ja Demolitions ovat yllättävän koukuttavia minipelejä yksinkertaisista lähtökohdistaan huolimatta. Yksi kierros kestää vain muutaman minuutin, joten addiktio nimeltään "vielä yksi kerta" saattaa iskeä.

Engineer-pelitila valmistaa varsinaista leikkikenttää eli Sandboxia varten. Engineerissä rakennetaan valmiiksi puolitiehen jääneitä rakenteita oman mielen ja käytössä olevien resurssien mukaan. Pulmien logiikka tuo mieleen iltapäivälehtien ristisanatehtävät. Näin ollen Engineer ei ole enää varsinaisesti peli, vaan se muistuttaa enemmän elektronista ongelmanratkaisuohjelmaa. Sandboxissa kaikki onkin sitten vapaata riistaa, ja pelaaja saa rakennella juuri sellaisen huvipuiston kuin itse haluaa. Kokonaisuuden tulee kuitenkin täyttää tietyt ehdot ja näiden puitteiden opetteleminen onkin ensimmäinen asia, jonka asialle omistautuva pelaaja joutuu sisäistämään. Erilaisia rakennusvaihtoehtoja ei ole ihan rajattomasti, mutta vuoristoratateeman huomioiden tekijät ovat saaneet kokonaisuuden melkoisen kattavaksi. Rakentelutila tarjoaa periaatteessa loputtomasti tekemistä, sillä omia tuotoksiaan pääsee jakamaan verkon kautta muille. Kanssapelaajat voivat sitten pelata ja arvioida jaettuja huvipuistoja, sekä kilpailla tosiaan vastaan radoilla parasta aikaa tavoitellen. Varsinaista moninpeliä perinteisessä mielessä ei kuitenkaan ole.

Tämä on mainos:

Jostain syystä odotin Screamriden olevan puoliksi vitsillä väännetty krapulapäivän projekti. Näin ei missään nimessä ole, sillä tekijöillä on ollut selvä visio omasta tuotteestaan. Kolme erilaista minipeliä viihdyttävät ainakin jonkun aikaa puhdasta pelaamista etsiviä. Homman nimi on kuitenkin periaatteessa loputtomasti puuhastelua tarjoava rakentelutila, mikäli peli vain löytää oman aktiivisen käyttäjäkuntansa. Pitkäaikainen viihtyminen Screamriden parissa riippuu olennaisesti pelaajan omasta mielenkiinnosta rakennella huvipuistoja.

HQ
ScreamrideScreamride
Screamride
Tämä on mainos:
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Korkeat tuotantoarvot, helppo käyttää, minipelit viihdyttävät hetken
-
Vaatii vuoristoratojen rakentelusta kiinnostuneen pelaajan
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä