Suomi
Gamereactor
arviot
Serious Sam 4

Serious Sam 4: Planet Badass

Vähemmän vakavaa retroräiskintää

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä.

Serious Sam 4 on jatko-osa, jota en osannut odottaa tai edes kaivata. Sarjan edellisosasta on kulunut jo niin monta vuotta, ettei Jonnet edes tiedä mistä on kyse. Itselläni on kuitenkin varsin lämpimiä muistoja Serious Samin alkutaipaleelta, joten on ihan hauska ottaa selvää, mitä Samille kuuluu kaikkien näiden vuosien jälkeen.

Vaihteeksi maapallo on täydellisen tuhon edessä lukuisten hirviöiden valtauksen takia. Sivilisaation rippeet eivät kestä höykytystä kauaa, joten apua tarvitaan. Serious Sam kommandoystävineen ovat valmiina ottamaan haasteen vastaan, ja sitten mennään.

Tämä on mainos:
Serious Sam 4Serious Sam 4

Serious Sam 4 on todellinen tuulahdus menneisyydestä ilman turhia modernisointeja. Silmistä kuvattu räiskintä sisältää putkimaisen etenemisen, reippaan asearsenaalin, ison läjän pahiksia ja jopa vilkkuvat ammusvarastot keräilytavaroineen. Pelin koukkuna toimii vihollisten suuri määrä ja pomotaistojen iso koko, mikä luo kiehtovuutta peliä kohtaan.

Kentät muodostuvat sokkelomaisista siirtyvävaiheista suuriin areenoihin, jolloin on tosi kyseessä. Valtavat areenat nimittäin pursuavat vihollisia kuin kiitospäivän kalkkuna täytettä. Satapäiset hirviöjoukot saavat aikaan hetkittäistä paniikin tunnetta mutta samalla tietynlaista ihastelua. Ideana on suoltaa kuulaa niin maan pirusti ja pysyä liikkeessä väistäen monenmoista uhkaa joko vihollisaseen tai itse vihollisen muodossa.

Serious Sam 4Serious Sam 4
Tämä on mainos:

Määrän lisäksi pahiksien monipuolinen kirjo on toinen pelin hauskoja puolia. Rei'itettävää tykinruokaa tulee vastaan monessa eri muodossa ja koossa. Pelaaja pääsee ampumaan päälle rynnistäviä itsemurhapommittajia, vihaisia sarvikuonoja, avaruusoliosotilaita, vampyyreja ja niin edelleen. Parhaimmillaan oliot ovat satoja metrejä korkeita tai massaltaan puolet vaikkapa Colosseumin koosta. Harmillisesti niin sanotuissa perusrivisotilaissa ei ole kauheasti uudistusta pelin aikaisempiin osiin verrattuna.

Hyvin tyypillisistä aseista muodostuva varustelu on omiaan pitämään viholliset poissa pelaajan kimpusta. Haulikoita, rynkkyjä, pistooleja ja veitsiä hyödynnetään normaaliin tapaan osana lahtausta. Itselläni eniten käytössä oli lähinnä katkaistu haulikko tai automaattihaulikko, joiden panosten leviäminen vei mukanaan kiitettävän osan tusinavastuksia tai ainakin reippaan määrän energiaa suuremmilta uhkilta. Tutunomaisten aseiden ohella peli sisältää erikoisaseita tai paremminkin voimia, joiden moninaisuus saa aikaiseksi huvittaneisuutta. Pelaaja kun voi esimerkiksi jysäyttää pienen ydinpommin tekemään massiivista tuhoa vihollisarmeijassa, tai luoda madonreiän imemään kaiken mahdollisen ympäriltään useiden sekuntien ajan. Nämä tehokeinot antavat kaivattua lisäpotkua lievää kierrätyksen tunnetta tarjoilevalle pelille.

Serious Sam 4Serious Sam 4

Räiskinnän yhteydessä Serious Sam kerää pisteitä onnistuneesta edistymisestä. Nämä pisteet ovat pelaajan käytettävissä hahmon ehostamiseen. Tyypilliseen tapaan aseisiin saa enemmän potkua tai vaihtoehtoisesti suojista kestävämpiä. Kuitenkin mukana ominaisuuksissa on myös esimerkiksi kahden aseen yhtäaikainen käyttö, joka nostaa teurastuksen uudelle tasolle varsinkin, kun taidon käyttöä ei rajoiteta pienimpien tussareiden tasolle.

Pelin graafinen taso on yhtä retroa kuin pelin rakennekin. Hahmot ovat todella yksinkertaisia ja liikkuvuudessaan rajoittuneita ja jäykkiä. Ympäristö on tyhjän oloinen eikä se oikeastaan reagoi ammuksiin tai tuhoon muutamaa pientä yksityiskohtaa enempää. Optimoinnissakin on parannettavaa, sillä jo pelimoottorilla tehdyissä välivideoissa tekstuurit latautuvat viiveellä. Muuten peli kuitenkin rullaa varsin moitteetta isommankin vihollisryhmän edessä, vaikka pyöritänkin sitä melkein neljä vuotta vanhalla PC:lläni asetukset tapissa.

Serious Sam 4Serious Sam 4

Äänipuoli on myös aika pettymys. Toki mukana on aikaisemmista peleistä tuttavallisen lämmin ja huvittava "koppotikoppoti" -ääni luurankoratsujen lähestyessä ja itsemurhapommittajan ahdistavasti nouseva huuto. Mutta aseissa ei oikein ole sitä tarvittavaa asennetta, joista suurin pettymys on minigunilla röpötys, joka kuulostaa lähinnä normaalilta konetuliaseelta. Ääninäyttely on vähintäänkin niin puista kuin dialogi on väkinäistä. Köyhän miehen Duke Nukemina keuhkoava Serious Sam latoo todella kehnoa läppää, joka kuitenkin jatkuvalla syötöllä alkaa turruttaa puolelleen pelin loppua kohti. Musiikit ovat miellyttävän sankarilliset ja mahtipontiset, mutta niissäkin pitäisi olla enemmän vaihtelua, sillä toisto käy harvinaisen tutuksi kenttiä putsatessa.

Noin kymmenen tunnin yksinpelikampanjan kylkeen on Serious Sam 4:ssa kyhäilty moninpeliosio. Kyseessä on itse asiassa täysin samainen kampanja kuin yksinpelissä, mutta jopa neljän pelaajan voimin koettavissa. En täysin ymmärtänyt, miksi kampanjat pitää olla eriteltynä valikossa, jos rakenne ja eteneminen tapahtuvat täysin identtisesti. Joka tapauksessa kaverin kanssa räiskintä piristää peliä kummasti, ja verkkopeli toimii moitteetta.

Serious Sam 4 on hauska muistutus FPS-pelien menosta toista vuosikymmentä sitten. Reipas meno ja suoraviivainen ammuskelu jaksaa hetken lämmittää mieltä, mutta peli alkaa toistamaan itseään nopeasti. Pieni pelillinen modernisointi ja visuaalinen kasvojenkohotus olisivat tehneet hyvää kokonaisuudelle. Ei kuitenkaan käy kieltäminen, että hurjat vihollismassat ja valtavat vihollispomot ovat varsin ikimuistoisia tilanteita. Peli on oiva sukellus retroräiskintöjen aikaan, ja yleisesti toiminnantäytteisistä peleistä tykkääville kokemisen arvoinen, vaikka nimi ei mitään kertoisikaan.

Serious Sam 4
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Massiiviset vihollisarmeijat, isokokoiset pomotaistot, hauskat erikoisaseet
-
Alkaa toistamaan itseään, kökkö ulkoasu, puinen ääninäyttely
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä