Suomi
Gamereactor
arviot
Serious Sam HD: The First Encounter

Serious Sam HD: The First Encounter

Kroatialaisen Croteamin valkopaitainen toimintasankari Serious Sam teki ensiesiintymisensä 2001, juuri sopivasti Duke Nukem Foreverin odotusta lievittämään. Suoraviivainen toiminta, äkkiväärä puujalkahuumori ja vinkeä hahmosuunnittelu olivat omiaan lievittämään herttuan paluun odotusta. Liki yhdeksän vuotta myöhemmin Dukea ei näy vieläkään, mutta Sam on ehtinyt pelastamaan maailmaa jo kaksi kertaa myöhemminkin. Kolmatta nousua odotellessa on aika vilkaista taaksepäin ja esitellä uutta tekniikkaa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Totinen Sami luottaa toiminnan perusasioihin: aseissa on tehoja, vihollisia paljon eikä aivoja tarvitse rasittaa missään vaiheessa matkaa. Kenties juuri tästä syystä Sam sai nopeasti vankan fanikunnan taakseen, sillä erityisesti kaverien kanssa yhteistyössä pelattuna peli oli ylittämätöntä hupia. Toinen ansio kuuluu myös peliä pyörittäneelle Serious Enginelle, joka oli paitsi erittäin hyvän näköinen myös pyöritti peliä sutjakkaasti, vaikka vihollisia vilisti valtavilla areenoilla satamäärin.

Mitään oleellista uutta ei Serious Sam HD: The First Encounter vanhaan peliin tuo, poislukien tietysti paremman grafiikan. Kentät, hirviöt ja aseet ovat tismalleen samoja kuin aiemminkin, eikä edes hahmomalleista löydy uusia vaihtoehtoja. Peli ei kuitenkaan ole menettänyt vuosien varrella viehätystään pätkääkään. Kun liipaisimen pelin alussa painaa pohjaan, ei sitä pahemmin tarvitse höllätä ennen lopputekstejä.

Vihollisarsenaali käsittää monenkirjavien perusöllien lisäksi myös liudan kerrostalon kokoisia superhirviöitä, joiden kaikkien kurmoottaminen on äärimmäisen tyydyttävää. Kohti rynnivä mutanttihärkä esimerkiksi kupsahtaa kuollessaan kumoon oikeaoppisesti fysiikan lakien mukaan, siinä missä luurankosotilaat räjähtävät kirjaimellisesti kappaleiksi ja niin edelleen. Vain harva hirviö tyytyy kuollessaan pelkästään mossahtamaan lätäköksi lattialle, mikä monipuolistaa pelin visuaalista antia mukavasti. Kun ison hirviön listittyään hirmu kaatuu hitaasti kyljelleen kuolonkarjahduksen saattelemana, tuntee todella saavuttaneensa jotain. Asearsenaalistakin löytyy perusröpöttimien lisäksi esimerkiksi sarjatuliraketinheitin sekä keskiaikainen kanuuna, jolla on näppärä lanata isoja hirviökeskittymiä kerrallaan. Asiaa!

Kun pelillistä vaihtelua on kuitenkin vain vähän, alkaa peli väkisinkin puuduttaa yksinpelattuna nopeasti. Sitä varten tarjolla on maksimissaan 16 pelaajan yhteistyöpeli, joka rokkaa sukat jalasta. Kun kentällä vipeltää lännenmiestä, joulupukkia, nyrkkeilijää ja ties mitä liipaisin pohjassa hirviöaaltoja vastaan, on hymy herkässä. Yhteistyöpelissä on muutenkin mukavaa tekemisen meininkiä. Isokaan hirviö ei mahda mitään kuudentoista Samin armeijalle. Joka tapauksessa moninpeli on koettava itse, on se niin järjettömän hauskaa.

Tämä on mainos:

Serious Sam HD: The First Encounterin myötä tulevan Serious Sam 3:n pohjana toimiva Serious Engine 3 saa ensiesittelynsä, mutta jättää ikävän ristiriitaiset tunnelmat. Ulkoasu ei ole tämän päivän terävintä kärkeä, mutta jälki on silti riittävän nättiä. Ympäristöjen tuhoutuminen on vieläkin heikoilla kantimilla, eli seinästä ei mennä läpi mutta aavikolla seisovan patsaan voi posauttaa palasiksi. Serious Samin kannalta uuden moottorin suurin kysymysmerkki menee kuitenkin sujuvuuden suuntaan. Aina silloin tällöin moottori vakuuttaa, työntäen ruudulle hirmuisen määrän tavaraa kerrallaan pelin pysyessä täydellisen jouhevana. Jos valtavan hirviöparven sijaan ruudulle ilmaantuu yhtä aikaa esimerkiksi pari-kolme isompaa hirviötä, hidastuu ruudunpäivitys selvästi. Pientä viilausta siis vielä vaaditaan.

Saminsa jo kertaalleen pelanneille HD:tä on vaikea suositella, jolleivät uusitut grafiikat kiinnosta. Uusille Samisteille luvassa on kuitenkin varsin muikea paketti, joka kannattaa kopata kyytiin varsinkin kavereiden kanssa pelattavaksi. Minä olen Samini pelannut jo moneen kertaan aiemmin, mutta silti virnistelin edelleen moninpelin parissa niin että poskipäät kipeytyivät. Toivottavasti CroTeamilla on kuitenkin kolmannen Totisen Samin varalle suunnitteilla jotain ihan kokonaan uutta.

Serious Sam HD: The First Encounter
Serious Sam HD: The First Encounter
Tämä on mainos:
Serious Sam HD: The First Encounter
Serious Sam HD: The First Encounter
Serious Sam HD: The First Encounter
Serious Sam HD: The First Encounter
Serious Sam HD: The First Encounter
Serious Sam HD: The First Encounter
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Huikean hauska moninpeli, lakkaamaton toiminta
-
Uusi pelimoottori ei täysin vakuuta, yksinpelinä tylsähkö, ei uutta sisältöä.
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Serious Sam HD: The First EncounterScore

Serious Sam HD: The First Encounter

ARVIO. Kirjoittaja Tero Kerttula

Saako olla kerrostalon kokoisia mutanttimörköjä ja sarjatuliraketinheittimiä? Kieli poskessa tehty Serious Sam tarjoaa näistä molempia, ja vähän vielä päällekin.Ladataan seuraavaa sisältöä