Suomi
Gamereactor
arviot
Shenmue 3

Shenmue 3

18 vuotta siinä kesti, mutta Shenmue on taas täällä. Ja tuntuu siltä kuin aikaa ei olisi kulunut lainkaan.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Länsimaissa Shenmue julkaistiin 1. joulukuuta 2000. Peli loi pitkälti kokonaan uuden lajityypin. Erilaiset elementit yhdistyivät ensimmäiseksi elämäsimulaattoriksi. Shenmue 2 julkaistiin sitten Euroopassa loppuvuodesta 2001.

Shenmue 3Shenmue 3

Shenmue oli jo julkaisussaan sarjana vähän rajatumpaan kansanosaan vetoava peli. Ideana kun oli pitkälti kävellä paikasta toiseen, jutustella ihmisille kysyen samoja kysymyksiä yhä uudestaan ja uudestaan johtolankojen toivossa, jonka jälkeen sama sykli alkoi taas alusta.

Tämä on mainos:
Shenmue 3

Shemue 3 jatkuu juuri siitä, mihin Shenmue 2 jäi silloin joskus 18 vuotta sitten. Peli tuntuukin siltä kuin aika olisi kokonaan pysähtynyt siihen tilanteeseen, kun edellinen Shenmue julkaistiin. Shenhuan isä Yan on kadonnut epämääräisissä olosuhteissa. Ulkomaisia rosvoja on nähty lähialueella, ja eikun tutkimaan.

Shenmue-pelit painottavat paljon dialogia, eikä paljoa ole muuttunut. Dialogi itsessään on kuitenkin kokoelma varsin tuttuja fraaseja, joten kovin oivaltavaa puhetta ei ole luvassa.

Shenmue 3Shenmue 3
Tämä on mainos:

Ryon päivittäinen elämä on se, jossa Shenmuen mahtavuus on. Yu Suzuki olisi voinut videopelien ohella luoda itselleen uran käsikirjoittamalla saippuaoopperoita. Kohdattavat henkilöhahmot eivät nimittäin tunnu karikatyyreiltä, vaan aidoilta persooniltaan. He tuntuvat siis ihan vain tavallisilta ihmisiltä eri ominaisuuksineen. Teknisesti tämä osuus on ehkä se kaikkein heikoin, tai siis huonoimmin aikaa kestänyt.

Shenmue 3 ei koetakaan olla fotorealistinen, vaan vetoaa niihin muistoihin ulkoasunsa osalta, joita sarjan faneille on jäänyt. Toisin sanoen graafisesti Shenmue 3 ei ole loistava kuluvan konsolipolven edustaja. Pienet yksityiskohdat päivittäisessä elämässä tekevät paljon, ja ne herättävät pelin maailman ainutlaatuisella tavalla eloon.

Shenmue 3

Vaikka teknisesti Shenmue 3 ei pröystäile, on se silti kaunis katsella. Pelialue avautuu hiljakseen tarinan edetessä, joten kaikkea ei anneta heti kerralla eteen. Shenmue 3 on rakenteeltaan osittain avoin ja laajeneva maailma. Mistään Grand Theft Autosta ei toki ole kyse, mutta silti tarjolla on enemmän kuin uskalsin odottaa. Shenmue 3 ei tunnu olleen budjettinsa rajoittama, vaan tekijät ovat pitäneet kiinni siitä visiostaan.

Shenmue 3Shenmue 3

Pelattavuuden osalta taistelumekaniikka on tehty kokonaan uusiksi. Se sekoittaa toisiinsa reaaliaikaista kamppailua ja hieman taktisempaa pelaamista. Ryolla on runsaasti erilaisia tekniikoita, ja matkan varrella opitaan uusiakin. Tappeluissa nappeja painetaan tietyssä järjestyksessä, eikä moinen tunnu kovinkaan intuitiiviselta. Esimerkiksi "ruksi, kolmio, kolmio" tuottaa kyynärpääiskun. Sitten on liikuttava vastahyökkäyksien alta pois, ja ajoittaa väistöt oikein. Tappelujaksot tuntuvatkin jäykiltä ja oudoilta, eikä niitä odota mielellään. Lisäksi peli pakottaa harjoittelemaan tappelua erinäisillä tavoilla paljon enemmän kuin päästää varsinaisesti tekemään sitä itse asiaa eli tappeluita. Vanhan mallin oikea-aikaista nappien painelua vaativat "quick time eventit" ovat maltillistuneet aiemmista peleistä. Enää niiden toteuttaminen ei vaadi yhtä nopeita refleksejä.

Shenmue 3Shenmue 3

Shenmue ei kuitenkaan painotu taisteluihin, vaan Ryoon ja hänen matkaansa. Seurana kulkee nyt Shenhua, johon tutustutaan ennen kaikkea runsaan dialogin avulla pelin kuluessa. Ryon täytyy palata kotiin aina auringonlaskun aikaan, ja tämä tuo oudolla tavalla oikeaa realismia peliin.

Shenmue 3 ei missään tapauksessa miellytä kaikkia. Se on tehty joukkorahoituksen turvin ennen kaikkea pelisarjan faneille, jotka saavat sen, mitä ovat halunneetkin. Toivottavasti Yu Suzuki saa mahdollisuuden saattaa sarjan tarina loppuun tulevaisuudessa.

HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Koukuttava tarina, kiinnostavat henkilöhahmot, paljon vaihtelua, mahtava musiikki
-
Jäykät taistelut, ajoittain itseään toistava
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Shenmue 3 nyt ilmaiseksi PC:lle

Shenmue 3 nyt ilmaiseksi PC:lle

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Epic Games Store on tullut tunnetuksi jakamalla ilmaisia PC-pelejä joka viikko. Viime vuodesta oppia ottaen tänäkin jouluna jaetaan ilmainen peli joka päivä. Ensimmäinen...

0
Shenmue kääntyy animeksi

Shenmue kääntyy animeksi

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Kiintoisia uutisia Shenmuen faneille! Crunchyroll ja Adult Swim ovat ilmoittaneet, että tulossa on Shenmuen oma animesarja. Toistaiseksi suunnitteilla on 13 jaksoa, ja...Ladataan seuraavaa sisältöä