Nappikuulokkeet ovat jo pidemmän aikaa olleet kovassa suosiossa. Kepeyden, vaivattomuuden ja helppokäyttöisyyden ansiosta ne soveltuvat oivasti esimerkiksi urheilun kuuntelun yhteyteen. Tosin osa ratkaisuista ei aina aivan toimi ja vaara kuulokkeiden tippumisesta tai tahattomista napin painalluksista varjostaa kalliimpiakin kuulokkeita. Shokz OpenFit Air pyrkii poistamaan pahimpia ongelmia jo aikoja sitten keksityllä, mutta yllättävän vähän käytetyllä tekniikalla kietaista kuuloke korvan ympäri. Kaikkea ei kuitenkaan Shokzkaan saanut korjattua.
Shokz OpenFit Air tulee hyvin itsensä selittävässä paketissa. Puhtaan valkoisen pahvirasian kylkiä koristelevat selkeät tuotekuvat ja tyypilliset ominaisuustekstit usealla eri kielellä. Sisältä ei turhuuksia löydy, sillä paketissa on kuulokkeiden ja niitä lataavan säilytysrasian lisäksi ainoastaan USB-C-latausjohto ja oleelliset lappuset alkuun pääsemiseksi.
OpenAir Fiteissä on tietynlaista, retrohtavaa kosmeettista tyyliä. Jo itsestään korvan ympäri pyöräytettävät, puolipyöreät tukitangot muistuttavat mp3-soittimista vuosien takaa. Tämän lisäksi, kuitenkin myös itse soitinosassa on eleganttia kulmikkuutta, joka nostattaa kuulokkeiden nostalgista ylväyttä asteen jos toisenkin ylöspäin.
Laadukkaan oloisten kuulokkeiden vähäinen paino yllättää ja kietaistuna korvalehden taakse niiden olemassaoloa ei oikeastaan edes huomaa. Huomaamattomuudessa auttaa myös itse kaiutinosa, mitä ei työnnetä korvakäytävään vaan koko nappikuuloke pysyy ilmassa korvan edessä tukitankonsa varassa, josta myös tuotteen nimi on varmaankin saanut lähtönsä. Huomaamaton olemus on miellyttävä mutta samalla se ruokkii vainoharhaisuutta niiden pysymisestä korvalla, varsinkin kun kuulokkeet eivät tipahtaessaan lopeta musiikin soittoa vaan siihen tarvitaan kuulokkeen palauttaminen lataustelakkaansa.
Kuulokkeiden niin sanottu leijuminen ilmassa auttaa huomioimaan ympäristön paremmin, koska ulkopuoliset äänet kantautuvat vaivattomasti korviin. Shokz ei kuitenkaan selvästikään ole tarkoittanut OpenFit Aireja ulkona liikkumiseen eikä varsinkaan kovassa vauhdissa. Esimerkiksi pyöräillessä kuulokkeista ei oikeastaan kuule mitään tuulen tuivertaessa kaiken yli. Pyörälenkillä saatoin välillä tunnistaa hitaammin polkiessani jonkin tietyn biisin, mutta yleisesti kuulokkeet ovat yhtä tyhjän kanssa polkemissani vauhdeissa. Kilpaillessa ulkoisten melujen kanssa äänenvoimakkuudella, mitä OpenFit Airesissa riittää, alkaa kuulokkeista kuuluva musiikki helposti kantautua vieressä matkustavien korviin esimerkiksi metrossa, mistä en ainakaan itse välitä.
Soittaessa napit välittävät soittajan puheen kohtuullisen selvästi korviin. Korkeammat taajuudet välittyvät sen verran selvästi kovemmassakin puhurissa, että puheesta saa selvää. Toisaalta OpenFit Airin mikit tuntuvat oikein imevän ympäristön melua, minkä ansiosta esimerkiksi pyöräiltäessä kuulee lähinnä rahinaa, rätinää ja suhinaa. Tätä on maustettu ajoittaisella kuulokkeiden pitäjän äänellä, mikä kuulostaa tulevan vaimeasti kuin haudan takaa.
Kuulokkeiden äänenlaatu on yllättävän hyvä, ottaen huomioon, että napit eivät ulotu korvakäytävään saakka eikä niitä ole suunniteltu hifistelyyn. Bassot eivät luonnollisesti kovin matalalle pääse tällaisella järjestelyllä mutta diskantti on positiivisen kirkas ja skaala yllättävän laaja erottelemaan yksityiskohtia. Esimerkiksi the Future Sound Londonin äänimaisemat välittyvät luonnollisen oloisesti kuulokkeista, kunhan valitsee rauhallisen ja hiljaisemman ympäristön kuunteluhetkeen
OpenFit Air hyödyntää hipaisutekniikkaa hallinnassaan. Yleisesti herkästi reagoivaan hipaisutekniikkaa Shokz on yrittänyt saada hallintaa aloittamalla jokaisen käskyn kaksoishipaisulla. Tämä on jo askel oikeaan suuntaan, mutta valitettavasti tämäkään yritys ei pärjää rankkasateen tai hikisen päähineen aiheuttamiin lukuisiin satunnaisiin kosketuksiin. Käskyinä ovat perinteiset musiikin pysäytykset, kappaleen vaihdot, puhelimeen vastaukset ja niin edelleen. Pienenä harmituksena käskyjä ei voi muokata vapaasti haluamakseen vaan laitteiden applikaatiossa on valittavana ainoastaan valmiita käskypohjia, mitkä pitkälti ovat toimivat mutta eivät ole ihan sitä mitä itse haluaisin. Sentään äänenvoimakkuutta voi aina säätää erillisellä komennolla suoraan kuulokkeista.
Kuulokkeiden akun varaus tuntuu olevan kohdillaan. Noin 40 minuutin pyöräily söi pelkästään kymmenisen prosenttia akkua molemmista luureista. Näiden takaisin täyteen lataaminen kotelossaan jätti kotelon akkuunkin virtaa vielä yli 80 prosenttia.
OpenFit Airin käyttötilanne jää vähän epäselväksi. Aktiiviseen menoon mainostetut kuulokkeet kun muuttuvat pitkälti hyödyttömiksi kovassa vauhdissa, melussa tai tuulessa. Toisaalta mainosvideoissa laitetta käytetään joogailun ja kuntopyöräilyn yhteydessä, joten käyttö on ehkä odotettua marginaalisempaa. Laitteiden hämmästyttävää kepeyttä ja sen tuomaa huomaamattomuutta ei kuitenkaan voi olla ihailematta. Näppärästi korvaan unohtuvan laitteen äänenlaatu on myös yllättävän hyvä ja akun kesto erinomainen. Jos oikeat olosuhteet ja tarve kohtaavat, saa OpenFit Aireista oivat laitteet musiikin kuunteluun. Omiin tarpeisiin ne eivät kuitenkaan istuneet oikeastaan ollenkaan.