Suomi
Gamereactor
arviot
Skylar & Plux: Adventure on Clover Island

Skylar & Plux: Adventure on Clover Island

Apilasaariseikkailu 2001

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Skylar & Plux: Adventure on Clover Island -pelin alussa kissamaisen Skylar-sankarittaren pakomatka tyssää kauniin viheriäiselle Clover Islandille. Apilasaari on kuitenkin muuttunut viheliäiseksi paikaksi CRT-pahiksen takia, ja tämä on toimittanut kätyriensä avulla paikalliset asukkaat häkkeihin etsiessään saarelle sijoitettuja voimaesineitä. Televisiopäisen CRT:n vankina itsekin ollut Skylar lyöttäytyy yhteen Plux-linnunreuhkan kanssa ja lähtee viihdyttävälle mutta lyhyelle tasoloikkaseikkailulle.

Tänä keväänä olemme saaneet nähdä menneisyydestä inspiraatiota hakeneita tasoloikkapelejä - taannoinen Yooka-Laylee ammensi inspiraatiota ysärihypähtelyistä, mutta ruotsalais-tsekkiläisenä yhteistyönä syntynyeen Skylar & Pluxin esikuva on varsin helposti jäljitettävissä. Pelin kauniin kesäiset rantakalliomiljööt ja Skylarin liikkeet ilmasta käsin tehtävää pääpuskua myöten on apinoitu niin röyhkeästi vuonna 2001 ilmestyneestä Jak & Daxter: The Precursor Legacy -klassikosta, että melkein jo naurattaa.

Skylar & Plux on esikuvansa tavoin miellyttävän tasohyppelypainotteinen kokonaisuus, jossa taistelu on saanut luvan antaa tilaa ympäristöjen koluamiselle ja pienten aivopähkinöiden kanssa painiskelulle. Laajoista ja salaisuuksia pursuavista kentistä löytyy timanttilaatikoita sekä häkkilinnuiksi joutuneita apilasaarelaisia, joiden vapauden voi vaihtaa keräämiinsä timantteihin. Paikallisia pälkähästä päästämällä Skylar voi ostaa kylänvanhimmalta lisää sydämiä elintasomittariinsa, mikä tuntuu turhan monimutkaiselta ja ramppaamista vaativalta operaatiolta - pelivalikoihin olisi ihan hyvin voinut sujauttaa esimerkiksi kaupan, jossa timantteja voisi vaihtaa suoraan lisäterveyteen ilman turhia välikäsiä.

Matkan varrella kerätään muutamia, liitämisen mahdollistavan repun ja aikaa hidastavan valopallon kaltaisia erikoisapuvälineitä, jotka tuovat pulmineen muuten niin suoraviivaiseen peliin sen kipeästi kaipaamia lisäsävyjä. Erityisesti ajan hidastaminen vihollislaumoja vastaan tapellessa on viihdyttävää ja ajoittain jopa eeppisen näköistä, kun Skylar hyörii telkkaripäisten konnien keskellä.

Tämä on mainos:
Skylar & Plux: Adventure on Clover IslandSkylar & Plux: Adventure on Clover IslandSkylar & Plux: Adventure on Clover IslandSkylar & Plux: Adventure on Clover Island

Tutkimisintoa ovat rajoittamassa välillä vähän mielivaltaisesti vedetyt pelimaailman rajat - tämä korostuu erityisesti lumihuippuisilla vuorilla haahuillessa, kun lupaavasti alkanut kiipeily katkeaa Skylarin yhtäkkiseen kuolemaan ilman varoitusta kentän rajapyykin saavuttamisesta. Lisäksi kenttäsuunnittelu toistaa lajityypin kliseitä mielikuvituksettomasti: mukana on turhankin tuttuja laavakuoppia ja viidakoita kyllästymiseen asti. Graafiset lisämausteet runsaine pintakiiltoineen ja valopalkkeineen tekevät miljöistä hivenen näyttävämpiä.

Pelin varsinainen juoni on alusta loppuun varsin tyypillistä tasoloikkahuttua, jossa Naughty Dogin klassikkopelin perintö tuntuu vahvana - Skylar on mykkä päähenkilö, jonka rääväsuinen aisapari Plux hoitaa jutustelun ja CRT:lle kuittailun radiokeskusteluiden aikana. Pääosin hömelöiden puujalkavitsien varaan rakentuva dialogi saa aikaan satunnaisia hymähdyksiä, mutta pelin alussa ja lopussa hyödynnetyt sarjakuvamaiset välinäytökset ovat toteutukseltaan täysin ala-arvoisia tekeleitä. Piirrosjälki on muuhun materiaaliin verrattuna toivottoman jäykkää ja mitäänsanomatonta ja antaa pelistä todella halvan vaikutelman.

Kaltaiseni tasoloikkakonkari pyyhälsi Skylar & Pluxin läpi kolmessa ja puolessa tunnissa, mikä on normipeliä huomattavasti huokeammalle tuotteellekin täysin naurettava määrä - varsinkin jos sisältöä vertaa 16 vuotta vanhaan mutta huomattavasti laajempaan The Precursor Legacyyn. Pelin rento tunnelma ja virtaviivaisesti etenevä seikkailu ovat ongelmistaan huolimatta viihdyttävä yhdistelmä, mutta kolme erilaista aluetta eivät yksinkertaisesti riitä mihinkään. Seikkailun läpäistyään pelaaja voi jäädä kenttiin etsiskelemään vapauttamatta jääneitä häkkilintuja, mutta huomasin moisen alkavan kyllästyttää todella nopeasti.

Tämä on mainos:

Skylar & Plux: Adventure on Clover Island on virkistävä nostalgiatrippi vuosituhannen alkuun, ja sen kanssa on mukavaa juuri niin kauan kuin varsinainen seikkailu kestää. Harvinaisen kova tasoloikkakesä kuitenkin jättänee Skylarin ja Pluxin jalkoihinsa ennemmin tai myöhemmin - onhan luvassa uudelleenjulkaisuja niin Jakin ja Daxterin kuin Crash Bandicootinkin klassikkoseikkailuista.

Skylar & Plux: Adventure on Clover IslandSkylar & Plux: Adventure on Clover IslandSkylar & Plux: Adventure on Clover IslandSkylar & Plux: Adventure on Clover Island
HQ
HQ
HQ
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
+
Näyttävä ulkoasu, ajoittain lystikäs dialogi, virkistävän tasoloikkapainotteinen kokonaisuus
-
Edestakaisin ravaamista edellyttävä hahmonkehitys, pelimaailman rajoilla ajoittain iskevät bugit, aivan liian lyhyeksi jäävä seikkailu, toteutukseltaan ala-arvoinen sarjakuvakerronta, todella vähäinen uudelleenpeluuarvo
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä