Suomi
Gamereactor
arviot
Sniper Elite 4

Sniper Elite 4

Natsijahtia kiikaritähtäimen läpi

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Sniper Elite 4 jatkaa tarinaansa lähes suoraan siitä, mihin suositun tarkka-ampujapelisarjan edellinen osa jäi. Natseja riittää tapettavaksi, joten pelaaja heitetään tiedustelupalvelun agentti Karl Fairburnen saappaissa Italian niemimaalle. Taistelussa fasismia vastaan Fairburne saa avukseen paikallisen vastarintaliikkeen soturit, ja tehtävänä on laittaa stoppi natsien loputtomille maailmanvaltausyrityksille.

Sarjan neljänteen osaan on upotettu monipuolinen määrä toiminnallisuuksia ja ominaisuuksia. Kolmannesta persoonasta pelattava näkymä mahdollistaa kävelyn, juoksemisen ja ryömimisen lisäksi myös piiloutumisen puskiin ja kiipeilyn erilaisia ulokkeita pitkin. Fairburne hengästyy liiasta rehkimisestä, millä on suora vaikutus tarkkuuteen ammuttaessa. Kiikareilla voi tutkiskella edessä olevaa maastoa vaaroineen, ja vihollisten lisäksi interaktiivisia esineitä voi merkitä muistiin. Autoja voi räjäytellä moottoreihin ampumalla ja oman ampumasijaintinsa peittää ajoittamalla laukaukset maailmassa kuuluvien häiriöäänien sekaan.

Kaiken tämän keskellä pääpaino on juurikin ampumisessa. Sitä voi harrastaa kolmella mukana kulkevalla aseella: käsiase, rynnäkkökivääri ja tietysti tarkkuuskivääri. Kahdella ensimmäisellä mainitulla voi siivota vihollisia lähietäisyydeltä pienissä tiloissa kuten rakennuksissa. Nämä aseet kuitenkin jäävät väistämättä vähemmälle: natsien kaatamisen hauskuus piilee juurikin kaukolaukauksissa, joita tarkkuuskivääri ja sen erityistoiminnat suovat.

Kiikaritähtäimen kautta kuikuilu tuo pitemmänkin matkan päässä palloilevat vihulaiset lähemmäksi pelaajaa ja samalla heidän omaa kuolemaansa. Tähtäysnäkymässä sydämentykytys kohoaa pelaajan sihdatessa natsiparkoja. Vaikka jo tässä näkymässä vastustajan voi lähettää tuonpuoleiseen, hahmon saa pidättämään hengitystään. Tällöin aika ympärillä hidastuu, ja käsi vakautuu entisestään. Nyt pelaajalle avautuu lisätähtäin, joka punaiseksi muuttuvalla värillään kertoo kuolettavasta osumakohdasta. Kasvava jännitys onnistuneesta osumasta laukeaa liipaisimen vetäisyyn, kun niin sanottu kuoleman kamera käynnistyy. Pelaajan laukaus näytetään erillisestä kuvakulmasta ja ujeltavaa luotia seurataan läheltä sen tehdessä matkaansa kohteeseen hidastetusti. Vielä toistaiseksi elävä maalitaulu näytetään röntgenkameran tavoin. Tämä demonstroi pelaajalle erittäin yksityiskohtaisesti lähietäisyydeltä, minkä sisäelimen silmien ja kivesten väliltä hän juuri natsisotilaalta ampui palasiksi.

Tämä on mainos:

Tätä yksityiskohtaista tappamista pääsee harrastamaan varsin monipuolisissa maastoissa. Laajat pelilliset tehtäväkentät vaihtelevat vehreistä metsistä idyllisiin kyliin, ja teollisuussatamista aina natsien salaisiin bunkkereihin asti. Rakennusten sisäänkin pääsee yllättävän usein. Vuorokaudenajat vaihtelevat myös päivistä öihin. Päätehtäviä on tärkeiden henkilöiden eliminoinnista erilaisiin sabotaaseihin ja tiedon keruuseen. Näiden lisäksi jokaiseen karttaan on upotettu liuta sivutehtäviä ja aimo annos erilaista kerättävää, kuten monipuolista tietoutta aikakauden asioista. Myös tyypilliset hahmon ja aseiden kehitysportaat ovat läsnä, jotka rohkaisevat tonkimaan vielä vähän tarkemmin kenttiä kehitykseen tarvittavia etuja silmällä pitäen. Pelkästään pää- ja sivutehtävien suoritukseen saa helposti uppoamaan kolmatta tuntia per kenttä, joten tekemistä ja ammuttavaa riittää. Varsinaisen tarinatilan lisäksi pelattavissa on erilaisia haasteita yksinpeliin, ja yllättävän kattava moninpelitila. Harmillisesti verkkokarkeloissa oli hiljaista arviointiajankohdan vuoksi.

Sniper Elite 4

Teknisesti Sniper Elite 4 on ristiriitainen kokemus. Ominaisuuksiltaan pelissä on kaikki tarvittavat herkut, mitä ison rahan peliltä voisi odottaa ja ehkä enemmänkin. On dynaamista varjoa ja linssiheijastuksia, pätevän tekoälyn viholliset vääntävät saksaa tunteella. Kerättävää tavaraa on paljon, ja niitä voi hyödyntää useilla tavoilla. Toteutus kuitenkin osittain ontuu, sillä vanhahtavassa pelimoottorissa esimerkiksi varjot ovat paikoittain halvan ylimustia ilman ympäristöllisiä vaikutuksia. Vihollisten kasvomallinnus on ajoittain sanalla sanoen kehno. Phisten ammukset suihkivat välillä seinien läpi, ja puheissa on pientä studion kaikua. Myös järkyttävän kovalle jätetyt halvat tavarankeräysäänet saavat keräilyn sijaan luulemaan, että vihollinen ampui juuri kohti. Asiaa ei myöskään auta, että erityisesti luureilla pelattaessa äänet ja musiikki nykivät välillä todella pahasti.

Ensimmäisen ja kolmannen persoonan ammuskeluja pelanneena tarkka-ampuminen yllätti vaikeudellaan. Valitsin normaalin vaikeustason ajatellen sen menevän mukavasti eteenpäin muistiinpanoja kirjoitellessa. Sniper Elite 4 kuitenkin ottaa luulot pois, kun natsien määrä ja realistinen käyttäytyminen saattaa jättää pulaan heti tehtävän alkaessa pidemmäksikin aikaa. Piilossa pysymisen tärkeyttä ei voi vähätellä, ja äänettömyydestä kannattaa tehdä paras kaveri heti kiväärin jälkeen. Pelin automaattinen tallennus on myös varsin äkäinen. Lähes jokaisen tapon jälkeen peli laittaa tilanteen talteen, joten löysin itseni useasti peliä ladatessani tilanteesta, joka juuri hetki aikaisemmin vei minut turmiooni. Onneksi esivalintojen lisäksi pelin vaikeustasoa voi säätää omien mieltymysten mukaisesti, jolloin pelaamisesta saa juuri niin leppoisaa tai rankaisevaa kuin oma mieli halajaa.

Tämä on mainos:

Pienehköt ongelmat ja viimeistelyn puute pitävät Sniper Elite 4:n poissa parhaasta AAA-peliluokasta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö pelin parissa olisi hauskaa. Itse asiassa mitä enemmän pelasin, sitä syvemmälle upposin sen monitahoiseen maailmaan ja nautin sen tarjoamasta jännityksestä. Innovatiiviset ideat ja hauskat yksityiskohdat siivittävät persoonallista hidastempoista räiskintää, joka piristää kummasti nykypäivän vauhdikkaiden rymistelyiden välissä. Kaikessa sadistisuudessaan varsin värikäs tappaminen oli oikeasti miellyttävää ja eikös se ole ihan hyväksyttävää, kun vastassa ovat natsit?

Sniper Elite 4
HQ
HQ
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Jännittävä tunnelma, tappokamera, hyvin toteutettu tarkka-ammuntatila
-
Pienet bugit, vanha pelimoottori, hiukan epätasainen toteutus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Sniper Elite muuntuu sarjakuvaksi

Sniper Elite muuntuu sarjakuvaksi

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Rebellionin Sniper Elite on niittänyt mukavasti menestystä olemalla hieman erilainen toiseen maailmansotaan sijoittuva pyssyttelypeli. Nyt on tullut aika laajentaa....Ladataan seuraavaa sisältöä