Suomi
Gamereactor
arviot
Sniper Elite 5

Sniper Elite 5

Kuolettava kuurupiilo natsien kustannuksella alkaa käymään vanhaksi.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Sniper Elite 5Sniper Elite 5

Ehkä se kuuluisin natsimetsästyssarja lataa nyt tarkkuuskiväärinsä jo viidennen kerran. Viimevuotisen VR-virityksen jälkeen Sniper Elite palaa takaisin tutumpaan toimintamalliin viedessään pelaajaa pitkin toisen maailmansodan kauheuksia.

Sota tekee tietämättään loppuaan. Liittoutuneet ovat saaneet natsit tiukille, mutta peto on saarrettuna aina vaarallisimmillaan. Sen takia tarvitaan erikoissotilaita, jotka siivoavat reittiä muun armeijan edeltä, ja suorittavat haastavia tehtäviä sodan voittamiseksi.

Erikoissotilaana pelaajalle siis avautuu varsin monipuolisia tehtäviä pitkin vapaasti koluttavia sota-alueita. Mukaan mahtuu muun muassa pelastustehtäviä, sabotaasia ja tietysti arvokkaiden kohteiden neutralointia. Päätehtävät pakottavat viemään pelaajaa yleensä kartan laidalta toiselle, jolloin matkan varrella avautuu mahdollisuuksia suorittaa erilaisia sivutehtäviä samojen aiheiden parissa. Vapaan liikkumisen ansiosta tehtävät voi suorittaa haluamassaan järjestyksessä tai jopa jättää suorittamatta päätoimeksiantoa lukuun ottamatta. Tämän pohjalta läpipeluuaika vaihtelee kymmenestä kahteenkymmeneen tuntiin. Itse siivosin ensimmäisen alueen noin kolmessa tunnissa, ja vastaavia alueita on tarjolla kahdeksan.

Tämä on mainos:
Sniper Elite 5Sniper Elite 5Sniper Elite 5

Avoimen maailman peliksi Sniper Elite 5 on kuitenkin hieman hätäisesti kasattu. Pelaajan menoa rajoitetaan naurettavilla esteillä kuten puskilla, lankkuaidoilla ja jopa näkymättömin seinin. Pelattava hahmo voi esimerkiksi kiivetä mökin ikkunasta sisään, mutta samaisen pirtin kiviaitaa ei voi ylittää. Myös harvakseen kasvavat pensasaidat tuntuvat olevan täysin ylitsepääsemätön este. Saman tapaisia ongelmia tulee siitä, kun vain tietynlainen ruohikko antaa suojan vihollisen katseilta. Pelin kannalta tärkeässä osassa oleva näkymättömyys ei siis aktivoidu, jos astelee kyykistelemään hahmon kokonaan peittävään puskaan. Eivät tällaiset ongelmat erityisen pahoja vikoja kokonaisuudessa ole, mutta kielivät silti hiukan hätäisestä kehittelystä ja vanhanaikaisesta pelisuunnittelusta.

Toimintaa riittää koettavaksi kolmannen persoonan perspektiivistä katseltuna yllin kyllin. Päällimmäisenä natsipaskoja lahdataan kiikaritähtäimen läpi kauempaa, mutta kovaäänisempään lonkalta räiskintään ja puukkohippaan on myös täydet valmiudet pelaajan mieltymysten mukaan. Monipuoliset toimintavalmiudet mahdollistavat myös muun muassa vihollisten pelkän tainnutuksen tappamisen sijaan ja ruumiiden ansoittamisen räjähtein. Jokaisen kentän lopussa peli näyttää asteikolla pelaajan toiminnan yleislinjaukset äänekkäästä tappamisesta hiljaiseen taltuttamiseen. Hahmon yleinen ohjaus oli sen verran herkillä vakioasetuksilla, että jouduin säätämään niitä helpommin hallittavaksi. Tämä tosin johti siihen, ettei kiikaritähtäin enää pysynyt juoksevan vihollisen tahdissa mukana, ja moinen on luonnollisesti pieni ongelma. Huomasin myös, että peliin on jäänyt jonkin verran PC-asetuksia, mikä jälleen kerran kielii hätäisestä kehitystyöstä.

Sniper Elite 5Sniper Elite 5
Tämä on mainos:

Perinteisen yksipelikampanjan kylkeen Sniper Elite 5 kattaa varsin monipuoliset moninpelimahdollisuudet. Pelaaja voi esimerkiksi tunkeutua netin välityksellä toisen pelaajan yksinpelikampanjaan natsien tarkka-ampujana, ja aloittaa metsästyksen tämän kampanjan sabotoimiseksi. Toisaalta pelaaja voi myös kutsua omalle puolelleen kaverin avittamaan kampanjan läpikäymisessä. Näiden vaihtoehtojen lisäksi pelissä on tyypillisten moninpelikärhämien ohella selviytymistila, jossa jopa kolmen muun pelaajan voimin käydään yltyviä vihollisaaltoja vastaan.

Sniper Elite -pelien tavaramerkiksi muodostunut luotikamera röntgensäteillä tekee odotetun paluun. Jos onnistuu ampumaan johonkin erityisen herkulliseen kohtaan vihollisen kehoa, peli palkitsee näyttävällä ja karun yksityiskohtaisella välianimaatiolla, jossa luoti repii vihollisesta osumakohdan palasiksi. Röntgenkamera näyttää tuskallisen selvästi, kuinka ihmisanatomia ei sovi yhteen lyijypitoisen ravinnon kanssa. Vaikka tehoste on pysynyt hyvin pitkälti samana sarjan pelistä toiseen, tuntuu se tässä viidennessä pelissä olevan hieman aikaisempaa hillitympi. Nyt tuntuisi, ettei kamera tule aivan yhtä lähelle uhria kuin aikaisemmin, ja muutenkin näytös ei ole aivan yhtä yksityiskohtainen. Siitä kuitenkin ylimääräisiä pisteitä, että räjähdyksen aikaansaamat paineaallot ja niiden aiheuttamat sisäiset vahingot vihollisissa näyttävät erittäin tyylikkäiltä hidastettuna, ja nostattavat tunnelmaa kummasti.

Toiminnan ohella pelaaja voi kehittää hahmoaan. Kentät ovat pullollaan aseita ja tarvikkeita, mitkä vain odottavat löytämistä. Vastaantulevien työpöytien ääressä pelaaja voi nikkaroida aseitaan varsin monipuolisesti esimerkiksi tehokkaammiksi, hiljaisemmiksi ja helpommin käsiteltäviksi. Askartelumentaliteetti on miellyttävän suoraviivaista ja selkeää, eikä se vaadi valuuttaa toimiakseen vaan ainoastaan löydettyjä osia. Aseiden parissa puuhailun ohella suoritetuista tehtävistä ja kaadetuista natseista pelaajaa muistetaan kokemuspistein. Näillä pisteillä hahmoa voi kehittää entistä tehokkaammaksi tappajaksi. Ehostettavat ominaisuudet vaihtelevat aseiden käsittelyn, pelaajan kunnon ja tarvikkeiden käytön ympärillä luoden kiitettävän monipuolisen rakennuspohjan natsien kauhulle.

Sniper Elite 5Sniper Elite 5Sniper Elite 5

Graafisesti Sniper Elite 5 on lievä pettymys. Vaikka pelin tekstuurien tarkkuus tekeekin vaikutuksen, on kokonaisilme jotenkin vanhanaikainen. Hahmojen kasvot ovat elottomat ja puumaiset, mutta erityisesti yleinen valaisu maailmassa on häiritsevän litteä ja tasapaksu tehden kokonaisilmeestä väärällä tavalla pelimäisen. En nyt sano, että peli olisi millään muotoa ruma, mutta ei se ole mitään ihmeellistäkään. Sen takia onkin hankala niellä vähän väliä esiintyvää kummallista kanaverkkoilmiötä koko ruudun täydeltä, minkä tarkoituksena on käsittääkseni lieventää graafista kuormaa konsolilta. Vaikea on myöskään hyväksyä todella pahaa pätkimistä välivideoissa ääniä myöten varsinkin, kun peliä pyörittää Xbox Series X:llä. Sentään latauksia ei tarvitse juuri odotella.

Äänipuoli on kunnossa. Aseet paukkuvat miehekkäästi, ja hidastuksen aiheuttama humina nostattaa tunnelmaa aina karun yksityiskohtaiseen luiden katkeamiseen ja lihan lätinään luodin repiessä kaiken tieltään. Ääninäyttelyssä on toimivaa asennetta, mitä siivittää saksankielinen puhe vihollisten kesken ja päähahmon möreä tuumailu. Vaikka musiikki on oivasti työstetty aikakauden propagandafilmejä ja sotaelokuvien tunnelmaa kunnioittaen valuu laatutyö hukkaan samaisen kenttäkohtaisen kierron jatkuvasta uudelleensoitosta.

Sniper Elite 5Sniper Elite 5

Sniper Elite 5 osoittaa, että pelisarjan mekaniikat on hiottu huippuunsa jo aikaisemmin, ja meno on nyt urautunut tutun turvalliseen, mutta ehkä hieman yllätyksettömään, toimintaan niin kuin esimerkiksi Far Cry- ja Assassin's Creed -sarjoissakin. Eikä siinä varsinaisesti mitään vikaa ole, sillä ihmissaastan metsästys toisessa maailmansodassa jaksaa edelleen viihdyttää. Olisin kuitenkin odottanut, että jos pelillinen sisältö aikaisempaan verrattuna on lähes identtinen, teknisen toteutuksen pitäisi olla vastaavasti aivan viimeisen päälle hiottu. Harmillisesti Sniper Elite 5 tuntuu hieman hätäisesti kyhätyltä ja viimeistelemättömältä, eikä pelin grafiikkakaan oikein ole nykykonsoleiden tasolla.

HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Reipasta ja monipuolista toimintaa, hidastuskamera, mielenkiintoiset kentät
-
Vanhentuneet grafiikat, vanhanaikaista ja hätäistä toteutusta, ei kauheasti uudistusta aikaisempaan
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Sniper Elite 5Score

Sniper Elite 5

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Kuolettava kuurupiilo natsien kustannuksella alkaa käymään vanhaksi.Ladataan seuraavaa sisältöä