Suomi
Gamereactor
arviot
Somerville

Somerville on seikkailupelinä vahva ehdokas vuoden kovimmaksi nimikkeeksi

Tunnelmallinen ja upean näköinen seikkailupeli kohoaa korkealle Vuoden peli 2022 -listalla.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
SomervilleSomervilleSomerville

Tarinavetoiset ja aikuismaiset tasoloikat ovat aina kiehtoneet minua varsinkin, jos tyylilajina on scifi. Indiepaja Jumpshipin esikoispeli Somervillen trailerissa olin näkevinäni yhden suosikkini, Another Worldin (Éric Chahi, 1991) tapaista tunnelmointia, joten pitihän Somervilleä päästä kokeilemaan. Hyvä niin, sillä kyseessä on yksi vuoden hiljaisista yllättäjistä.

Maatilalla asuvan perheen tyypillinen illanvietto menee kerralla uusiksi, kun ulkoavaruuden vierailijat aloittavat sodan toisiaan vastaan maapallolla. Tuhoisa taistelu hajottaa muun muassa perheen talon, ja onnettomuus erottaa isän muista. Onnettomuuden aikaansaaman erikoisvoiman avulla isä aloittaa matkan perheensä etsimiseksi maan ulkopuolisia vaaroja kuhisevassa ympäristössä.

Somervillen hieman hitaasti käynnistyvä suoraviivainen tarina nojaa pitkälti visuaalisiin merkkeihin ja loogisiin tapahtumiin. Vauhtiin päästyään meno on erittäin mielenkiintoista, ja niin tunnetasolla kuin tekemisen puolesta palkitsevaa puuhaa. Tosin loppupuoli tarinasta karkaa aika korkealentoiseksi, enkä ihan ymmärtänyt, mihin pelissä päädyttiin. Tästä huolimatta miellyttävä visuaalisuus ja omaperäinen eteneminen pitävät mielenkiintoa yllä.

Tämä on mainos:

Pelaaja kuljettaa isähahmoa kolmannen persoonan näkökulmasta suhteellisen vapaasti pitkin moninaisia kenttiä lähinnä ratkoen alueellisia pieniä pulmia. Yksinkertaisesti ideana on vain päästä eteenpäin tilanteesta seuraavaan. Tattiohjauksen lisäksi pelaajalla on käytössä yksittäinen toimintanappi, jolla hahmo tarttuu kiinni ja aktivoi asioita. Toimintaan voi yhdistää vielä hahmon saamia erikoisvoimia osana ongelmanratkaisua. Pulmat ovat hyvin selkeitä logiikkaongelmia ja ajoitukseen sidottua väistelyä, ja niiden selvittely auttaa eteenpäin pääsemisessä. Selvästikään tarkoitus ei ole saada pelaajaa pohtimaan ongelmia mitenkään kauaa, vaan antaa nopeaa hyvän olon tunnetta oivalletuista ratkaisuista tarinan viedessä eteenpäin.

SomervilleSomervilleSomervilleSomerville

Yksinkertainen pelillinen anti ja näppärä pulmailu siivittävät Somervillen hyvään vauhtiin, ja mahdollistavat pelaajan uppoutumisen tunnelmaan. Peli onnistuukin taidokkaasti visualisoimaan hahmon tunnetiloja ja maailman vaaratilanteita suorastaan huikealla ilmeellään. Yhdistelmä animaatiosarjamaista fiilistelyä ja vivahteita vektorigrafiikasta sisältävä 3D-grafiikka luovat pelille persoonallisen ja orgaanisen ilmeen. Eläväiset yksityiskohdat, kuten esimerkiksi vedessä ajelehtivat roskat ja ilmassa leijuvat moninaiset hiukkaset, peli toteuttaa lumoavan tyylikkäästi. Tunnelmaa nostattaa valojen ja varjojen lisäksi myös tyyliteltyjen siluettien käyttö sumussa ja muut todella näyttävät ja taiteelliset ratkaisut pelin lukuisissa tilanteissa. Xbox Series X jaksaa pyörittää Somervilleä sujuvasti, mutta lataustaukoja tilanteiden välillä on jonkin verran, ja konsolin tuuletin pitää kummallisen kovaa meteliä peliä pelatessa.

Visuaalisen tarinan ollessa Somervillessä etusijalla on pelin äänipuoli pelillisen annin ohella varsin minimaalinen. Kaihomieliset sävelet korostavat tiettyjä tunteellisia kohtauksia, mutta muuten pelaaja kuulee lähinnä yksittäisten tapahtumien äänitehosteita. Näihin kuuluvat esimerkiksi laitteiden käynnistykset ja erilaiset pelaajan tekemät muutokset kentissä. Peli myös tuo esiin avaruusolioiden tekniikkaa äänipuolella, mikä monesti toimii varoituksena tulevista ongelmista.

Tämä on mainos:

Somerville on kaikessa yksinkertaisuudessaan piristävää vaihtelua nykypelien tarjonnassa. Esimerkiksi Another Worldista ja Insidestä (Playdead, 2016) muistuttava tunnelmallinen seikkailupulmailu jaksaa kiehtoa lyhyen läpipeluuaikansa alusta loppuun. Huikea visuaalinen ilme ja selkeä eteneminen saavat oikein ahmimaan peliä kuin hyvää kirjaa, ja noin kolmetuntinen läpäisy kuluu aivan liian nopeasti. Edetessäni pelissä seikkailtavat alueet tuntuvat sisältävän vaihtoehtoisia reittejä tai ainakin jotain ylimääräistä koettavaa, mikä saa tutkimaan peliä uudestaankin mahdollisen lisäsisällön toivossa. Somerville on vaikutuksen tekevä pelillinen kokemus, joka loistaa vuoden parhaimpien pelien listan kärkikahinoissa. Tämä kannattaa kokea.

HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Huikea grafiikka, hyvä tunnelma, kiva tempo
-
Hieman liian rauhallinen aloitus, liian korkealentoinen lopetus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Limbon kehittäjä paljasti Somervillen

Limbon kehittäjä paljasti Somervillen

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Dino Patti muistetaan peleistä Limbo ja Insider. Viime vuonna hän kuitenkin päätti lähteä omasta yhtiöstään. Nyt Patti on ilmoittanut perustaneensa uuden studion nimeltä...Ladataan seuraavaa sisältöä