Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Son of Saul

Son of Saul

Vauhdikas välähdys unkarilaisen sonderkommandon elämästä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-palkinnon pokannut Son of Saul kertoo lyhyen välähdyksen juutalaisesta keskitysleirivangista, joka auttaa muiden juutalaisten tuhoamisessa. Tällaisia luottovankeja kutsuttiin nimellä sonderkommando.

Olen ehkä perehtynyt liiaksi Itä-Euroopan tapahtumiin 1940-luvun alkupuoliskolla, sillä minulle Son of Saul ei tarjonnut mitään uutta, eikä liioin tehnyt minkäänlaista vaikutusta. Päähenkilöä heitellään alusta loppuun eri paikoissa, ja koko ajan huudetaan, paukutellaan tai pamputetaan. Katsojalle jää siis mielikuva raiteilla etenevästä junasta, jonka kulkuun edes elokuvan henkilöhahmot eivät itse voi vaikuttaa. Tulkintani on, että päähenkilön edesottamukset toimivat kehyskertomuksena, ja elokuvan varsinainen tarkoitus on tehdä katsaus keskitysleirivangin elämään.

Son of Saulin mieleenpainuvin ominaisuus on huomattavan lähelle päähenkilöä viety kamera, joka vieläpä pysyttelee tällaisena elokuvan alusta loppuun. Yleensä tätä keinoa hyödynnetään silloin, kun tekijöiden budjetti ei ole riittänyt kunnianhimoisten kohtausten tekemiseen. Näin ei kuitenkaan tuntuisi olevan tällä kertaa, vaan kyse on ohjaajan tavasta viedä katsoja mahdollisimman lähelle tapahtumia havainnollistaen samalla kaiken kaoottisuutta. Ratkaisu on jollain tavalla toimiva, mutta minua liialliset lähikuvat vain ärsyttävät. Se on sanottava, että kuvaajalta on vaadittu paljon, ja näyttelijöiltäkin omanlaistaan totuttautumista kuvauslaitteen fyysiseen läheisyyteen.

Tämä on mainos:
Son of SaulSon of SaulSon of Saul

Raiteilla etenevän tarinan ja liian lähelle viedyn kameran ohella kaikkea toteutusta leimaa jatkuvan kiireen vaikutelma. Koko ajan on kauhea hätä johonkin tekemään jotakin. Se jokin voi olla kaasukammion puhdistamista ennen seuraavan junalastillisen saapumista, suurien tuhkamäärien lapioimista järveen tai jotain muuta. Katsoja ei pääse missään vaiheessa rentoutumaan näkemänsä äärellä, mikä saattaa jälleen olla ihan tietoinen ratkaisu.

Blu-ray-julkaisun kuvakoko on jostain syystä laatikkoinen 4:3, eikä lisämateriaaleja ole lainkaan. Kokonaisuutena Son of Saul tietää mitä on tekemässä, ja pysyttelee valitsemallaan tiellä johdonmukaisesti alusta loppuun. Minuun elokuva ei tehnyt minkäänlaista vaikutusta, mutta tunnistan kyllä laadun sellaista katsoessani.

Son of SaulSon of Saul
Tämä on mainos:
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Son of Saul

Son of Saul

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Vauhdikas välähdys unkarilaisen sonderkommandon elämästäLadataan seuraavaa sisältöä